Σοφοκλέους: Κάνουν ταμείο οι βραχυπρόθεσμοι

Τη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολουθεί και το ελληνικό. Κατά 1,6% υποχωρεί ο τραπεζικός κλάδος. Απώλειες για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο. Μέτριος ο τζίρος συναλλαγών. Μόλις δύο μετοχές του FTSE 25 καταγράφουν κέρδη.

Σε τροχιά διόρθωσης οι ευρωαγορές, είχαν προηγηθεί οι ασιατικές, σε χαμηλότερα επίπεδα και το Χ.Α.

Απώλειες έως 0,50%-0,60% για τους βασικούς δείκτες, με τον Γενικό να υποχωρεί προς τις 835 μονάδες καθώς οι αρχικά λιγότεροι πωλητές έγιναν περισσότεροι μετά τα πρώτα 15΄-20΄ της συνεδρίασης.

Απόλυτα αναμενόμενη και φυσιολογική η αρχική κίνηση κατοχύρωσης των όποιων μικρών ή μεγαλύτερων κερδών έχουν αποκτηθεί από τα χαμηλά της περασμένης Τρίτης.

Θυμίζουμε πως στο διήμερο 17-18/7 ο δείκτης FTSE Large Cap έγραψε ενδοσυνεδριακά δύο συνεχόμενα τοπικά χαμηλά στις 269 μονάδες, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης και εχθές έπιασε τις 287 και τις 288 μονάδες, δηλαδή απόδοση σχεδόν 20 πόντων (σε απόλυτο νούμερο), που σε ένα συμβόλαιο του δείκτη αποφέρει ικανοποιητική υπεραξία.

Ο δείκτης γυρίζει προς τις 285-284 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών σε διόρθωση με σχετικά ικανοποιητική -μέχρι τώρα- σχέση πωλητών-αγοραστών.

Αντιθέτως, ο FT Mid, κυρίως λόγω της Eurobank, σημειώνει μικρή άνοδο, αν και η παραμονή του σταθερά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων ενισχύει σταθερά το ενδεχόμενο της περαιτέρω διόρθωσης.

Σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πτωτική παραμένει η φορά και των υπόλοιπων βασικών δεικτών, με τον Γ.Δ. να κλίνει προς τις 840 μονάδες μετά την τελευταία αναλαμπή του έως τις 850 μονάδες.

Όπως εκτιμούσε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, με βάση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της αγοράς, το Χ.Α. και πάλι καλά... κρατάει. Ο ίδιος μάλιστα μας εφιστούσε την προσοχή στην καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών στη Wall αλλά και στην προειδοποίηση της UBS για στόχευση short στους δείκτες DJIA και S&P 500 με εκτιμώμενο περιθώριο διόρθωσης 9% - 13% χαμηλότερα.

Άξια αναφοράς η επίσκεψη του Jack Lew στην Ευρώπη, που παραπέμπει σε άμεση απάντηση της Ουάσιγκτον στην εμμονική πολιτική του Βερολίνου. Πόσο μάλλον που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών την Κυριακή επισκέπτεται την Αθήνα, μόλις τρεις μέρες μετά το ταξίδι αστραπή του Γερμανού ομολόγου του.

Εν πάση περιπτώσει, τα αναφέρουμε αυτά γιατί (και) το Χ.Α., όπως άλλωστε και η κυβέρνηση, το Μαξίμου, έχει συγχρονιστεί με τις εξελίξεις στη Γερμανία και με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στα της συνεδρίασης, όπου μέχρι τις 11.00-11.05 είχαν γίνει συναλλαγές μόλις 4,7 εκατ. ευρώ, οι ρευστοποιήσεις φαίνεται να λαμβάνουν χώρα με πρόγραμμα και μέτρο, γεγονός που διευκολύνει τη διαμόρφωση τιμών και δίνει τη δυνατότητα κατοχύρωσης θέσεων σε ικανοποιητικές τιμές.

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως η χαμηλότερη τιμή για τη μετοχή της Εθνικής στη συνεδρίαση της 18ης/7 σημειώθηκε στα 2,20 ευρώ. Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης αλλά και εχθές οι υψηλότερες τιμές ήταν στα 2,67 ευρώ, δηλαδή 57 λεπτά (σε απόλυτη απόδοση).

Ανάλογα περιθώρια απόδοσης σημειώνονται για τις μετοχές της Alpha Bank, της Πειραιώς αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Αναφέρουμε επίσης τη μετοχή της ΔΕΗ, με χαμηλές τιμές στα 5,85 και στα 5,91 ευρώ στο διήμερο 17-18/7 και υψηλές στα 6,57 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης και εχθές.

Η περαιτέρω κλίση των βασικών δεικτών, καθώς διευρύνονταν οι απώλειες και στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, πιθανότατα θα επιταχύνει τις πωλήσεις κυρίως από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών, με συνέπεια την υποχώρηση και δοκιμασία του Γενικού Δείκτη προς τις 830 μονάδες και προς τις 280 του FTSE Large Cap.

Και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v