Μηδενικές συναλλαγές και "άπνοια" στο ΧΑ

Με χειρότερο ξεκίνημα και από το χθεσινό όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα εξελίσσονται τα πρώτα λεπτά συνεδρίασης στο ΧΑ. Χρειάστηκαν 21 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου! Μηδενικές συναλλαγές ακόμα και σε μετοχές του FTSE Large Cap.

Στο κόκκινο, αλλά με ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο, στο ξεκίνημά του τουλάχιστον, δείχνει ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε χειρότερα και από χθες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 21 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, ενώ λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 1,2 εκατομμύριο.

Δεκάδες μετοχές παραμένουν κυριολεκτικά με μηδενικές συναλλαγές, και μεταξύ αυτών ακόμη και μετοχές του FTSE Large Cap, όπως Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties. Τριάντα τεμάχια οι συναλλαγές για τον ΟΛΠ, 100 για την ΕΧΑΕ, 260 για τη ΜΕΤΚΑ, 268 για την ΕΕΕ και 400 για τη Frigoglass επιβεβαιώνουν την απόλυτη συναλλακτική απονεύρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τριψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται επίσης Folli Follie Group, Τιτάν, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ, ενώ εξαψήφιο όγκο συναλλαγών κατορθώνουν να έχουν διακινήσει η Alpha Bank (λίγο πάνω από 726.000 τεμάχια) και η Πειραιώς (273.000 τεμάχια).

Με την εικόνα αυτή στη λεγόμενη υψηλή κεφαλαιοποίηση, ευνόητο είναι ότι τα πράγματα είναι έως και δραματικά από τη μέση και χαμηλότερα, όπου απλώς ανεκτές συναλλαγές διαμορφώνουν μέχρι στιγμής Intracom, Dionic, Τράπεζα Αττικής και Eurobank.

Ο δείκτης κινείται σε ένα ασφυκτικό εύρος μόλις τριών μονάδων, με έως τώρα υψηλό τις 841,69 (επίπεδο στο οποίο άνοιξε), ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο δείκτης βρίσκεται στο μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των 838,09 μονάδων, με απώλειες 0,37%.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το τελικό πρόσημο του δείκτη είναι το έλασσον. Αντίθετα, το μείζον παραμένει η επιστροφή της αγοράς σε συναλλαγές που να θυμίζουν τουλάχιστον «ζωντανή» χρηματιστηριακή αγορά.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επαναλαμβάνουν πως στην παρούσα φάση είναι πολύ καλύτερη μια ανεξέλεγκτη πτώση, που θα ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αγορών, παρά το μαρτύριο της σταγόνας, το οποίο δημιουργεί παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v