Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα «βγει» το αμερικανικό χαρτί;

Το καλό σερί από τα χαμηλά του Ιουλίου, θέλει να συνεχίσει το ΧΑ. Ισχυρά χέρια και συμφέροντα καλλιεργούν προσδοκίες από το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ και ποντάρουν σε ενδεχόμενη άμβλυνση της ασφυκτικής κατάστασης πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Με ένα αποδοτικό 13άρι το Χ.Α. συνέχισε την αντίδρασή του από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου. Από τα επίπεδα των 788,81 μονάδων έως τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 928,62 στη χθεσινή συνεδρίαση.

Είναι μάλιστα άξιον αναφοράς πώς οι τρεις πτωτικές συνεδριάσεις που μεσολάβησαν σημειώθηκαν στις 19, στις 24 και στις 30/7, με τον Αύγουστο να μετρά ένα βραχυπρόθεσμο σερί 4 ανοδικών κινήσεων συνολικής απόδοσης 66 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Λες και κάποιο... αόρατο χέρι ρυθμίζει καθημερινά το πώς θα κινηθούν συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, πού θα κλείσει ο Γ.Δ., πού ο FTSE Large Cap, με τον Ft Mid να παραμένει σταθερά σηματωρός και αυτού του τελευταίου υποκύματος (μέρους του μεγαλύτερου, που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά Ιουλίου).

Όλα αυτά μέχρι και εχθές, τεχνικές λεπτομέρειες που χρήζουν προσοχής κατά την εκτίμησή μας, καθώς ο Γενικός Δείκτης φτάνει πλέον τις 925 μονάδες, με υψηλό ημέρας εχθές στις 928,62, ο FTSE Large Cap τις 314,08 με υψηλό ημέρας τις 316,09. Και με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και πάλι στην περιοχή των 1.050 μονάδων, σημείο που είχε αφήσει στη διάρκεια της διόρθωσής του στη συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου. Ένας και κάτι μήνας για τον Ft Mid που επιβεβαίωσε τα χαμηλά του, αντέδρασε μεθοδικά, για να ακολουθήσουν ο FTSE Large Cap και ο Γ.Δ.

Κίνηση περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα αλλά και... οικονομικού-πολιτικού αφού ακόμη υπάρχουν δυνάμεις που χρησιμοποιούν το Χ.Α. ως εργαλείο τακτικής. Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως αυτή η κίνηση συντελείται με μέτριους τζίρους - ενδεικτικά οι δύο υψηλότεροι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση και την Παρασκευή 2/8, όπερ σημαίνει πως... νέο χρήμα ή ακόμη και... νέοι παίκτες συμμετέχουν στο παιχνίδι.

Σε επίπεδο Γ.Δ., οι 925 μονάδες ήταν ο αρχικός στόχος (από τη συνεδρίαση κιόλας της Παρασκευής, όπως τελευταία τα... μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος), με τους τελευταίους τζίρους και την κινητικότητα σε μετοχές κλειδιά να προοιωνίζονται επαναπροσέγγιση των 950 μονάδων. Θα πείτε γιατί οι 950 μονάδες, και δικαιολογημένα.

Ωστόσο, μερίδα αναλυτών και διορατικών παικτών θυμίζει τον σχηματισμό αυτών των επιπέδων που παραπέμπουν στις αρχές Ιουνίου, και συγκεκριμένα το πρώτο 10ήμερο εκείνου του μήνα. Εκτιμούν πως εάν το Χ.Α. καταφέρει να φτάσει τις 950 και γίνει μία σχετική αναδιανομή θέσεων, η αγορά θα έχει περιθώριο να αντιδράσει έως τα τοπικά υψηλά στις 17-20 Μαΐου (στην περιοχή των 1.135-1.158 μονάδων, θυμόμαστε τότε, όπου το Μαξίμου έπαιζε το Grecovery και το οικονομικό επιτελείο πρόβαλλε επικοινωνιακά τη βελτίωση 2-3 οικονομικών δεικτών).

Βέβαια, το Grecovery προσώρας περιορίζεται σε... ασκήσεις επί χάρτου και στα γραφεία της Πλατείας Συντάγματος, αλλά υπάρχουν «ισχυρά χέρια» και συμφέροντα που επιδιώκουν, και υπό προϋποθέσεις έχουν τις δυνατότητες (και το ρευστό), να διατηρήσουν ένα κλίμα προσμονής, πως κάτι μπορεί να βγει. Μεταξύ αυτών και ορισμένοι που θεωρούν και προβλέπουν πως από το ταξίδι του Σαμαρά στις ΗΠΑ μπορεί να υπάρξει (και) βραχυμεσοπρόθεσμα αποτέλεσμα.

Άμβλυνση της ασφυκτικής και ατελέσφορης πολιτικής επιδιώκει η Αθήνα, η κυβέρνηση. Θα την εξασφαλίσει; Αυτό είναι το ερώτημα. Εάν ναι, τότε συνεχίζουμε να παίζουμε την αγορά και πάνω από τις 950 και βλέπουμε. Ειδάλλως, επιστρέφουμε στα χαμηλά του Ιουλίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v