ΧΑ: Χωρίς δύναμη και... τζίρο η αγορά

Στις 925-930 μονάδες ο Γ.Δ. και στις 316 ο FTSE 25, διατηρούνται ελαφρώς ανοδικά. Μικρά κέρδη για ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς και σχετική κινητικότητα στα warrants. Πάνω από τα 21,20 ευρώ η CCHBC, απορροφά τις πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Σταθεροποιητικά συνεχίζει το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 925-930 μονάδων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μετριότατες συναλλαγές. Περί τα 7,5 εκατ. ευρώ (στις 13.05), από τα οποία 1,9 εκατ. στη μετοχή του ΟΠΑΠ και άλλο 1,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής(*).

Με τόσο χαμηλό τζίρο, η αγορά μπορεί να «ελεγχθεί», αλλά με τέτοιες συναλλαγές δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πως ετοιμάζεται για το Λονδίνο.

Τουλάχιστον μετά την αρχική υψηλή μεταβλητότητα των δεικτών, έχει ισορροπήσει, με τον FTSE Large Cap να κρατάει τη ζώνη των 313-318 μονάδων, δηλαδή παραμένοντας σχετικά κοντά στις 320 (προς 325) μονάδες.

Μετρημένες οι επιχειρηματικές ειδήσεις, λιγοστές οι εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο και ήπια η τάση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (διατηρείται η αδύναμη πίεση στο ευρώ έναντι του δολαρίου).

Συνεδρίαση με διαδικαστικό χαρακτήρα και με ρυθμό... σημειωτόν, τουλάχιστον μέχρι τις 13.10. Μοιρασμένη και η σχέση των μετοχών (ανοδικές - καθοδικές) τόσο της μεγάλης όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με λίγες μετρημένες κινήσεις άξιες αναφοράς.

Για τη μετοχή της CCHBC που έκανε τη διαφορά όταν χρειάστηκε στα χαμηλά ημέρας, οι συναλλαγές είναι πολύ λιγότερες του μέσου όρου των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, το γύρισμα της μετοχής από τα χαμηλά των 20,91 ευρώ (στις 11.25-11.30) συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης για τους δύο βασικούς δείκτες.

Βοήθειες και από Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, αλλά και από Μυτιληναίο, Τιτάν, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Folli Follie. Χαμηλότερα υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ (με χαμηλό ημέρας στα 7,48 ευρώ και με τον Οργανισμό να ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη στις 29 Αυγούστου). Επίσης την Πέμπτη ανακοινώνονται τα μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων. Σημειωτέoν πως και στις δύο μετοχές βγαίνει από την αρχή της συνεδρίασης μέτρια προσφορά (που θα πρέπει να αποδοθεί περισσότερο σε ρευστοποιήσεις εν όψει της 29ης/8).

Πάντως και για τους δύο τίτλους οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δεν εμφανίζουν προβλήματα. Θυμίζουμε στα 7,35 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και (περίπου) στα 7,20 ευρώ για τα ΕΛΠΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις περισσότερες μετοχές οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, η σχέση αγοραστών-πωλητών έχει μεταβληθεί υπέρ των πρώτων, με αυξημένη συναλλακτικότητα στη μετοχή της Eurobank.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρεται στην αύξηση κεφαλαίου κατά 681 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ με την εισφορά εις είδος του 100% του νέου Τ.Τ., αλλά και στην εξαγορά έναντι συμβολικού τιμήματος της νέας Proton, που αποφασίζει η Γ.Σ. της Eurobank.

Αυξημένος τζίρος όμως και στη μετοχή της Attica Bank, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται μετά την υποχώρηση της τιμής στα χαμηλά ημέρας του 0,282 ευρώ. Θα θυμίσουμε πως και στις δύο τραπεζικές μετοχές του FT Mid κυρίως «ισχυρά χέρια» απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Ενθαρρυντικό το γύρισμα της ΧΑΛΚΟΡ στο 0,89 ευρώ, η αύξηση των συναλλαγών στη σηματωρό ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η σχετική κινητικότητα στον τίτλο της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Σχετικά σταθεροποιητικά και στις ευρωαγορές, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 0,32% στις 8.385 μονάδες, επίσης με μέτριες συναλλαγές.

(*) Αναλυτικότερα για τράπεζες-warrants. Στη μετοχή της Alpha Bank που ενισχύεται κατά 0,20% στο 0,502 έχουν αλλάξει χέρια 1,1 εκατ. τεμάχια. Στο warrant, που διορθώνει λίγο στο 0,957, έχουν γίνει περί τις 450.000. Η ΕΤΕ στα 3,07 ευρώ, με 440.000 τεμάχια το ΕΤΕΤΠ στο 0,985 ευρώ. Ψηλότερα στο 1,04 ευρώ η Πειραιώς, με μικρή άνοδο και το ΠΕΙΡΤΠ στο 0,709 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v