ΧΑ: Με στόχο τις 405 μονάδες για τον 25άρη

Η διόρθωση, που επιβαλλόταν μετά το τελευταίο ανοδικό σερί των 6 στις 6 ανοδικών συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε από την Παρασκευή. Η φορά έχει "επανενεργοποιηθεί" σε ανοδική. Άψογη η τεχνικότητα της ΔΕΗ, σε νέα υψηλά ο ΟΤΕ, κινητικότητα στις τράπεζες.

Συνεδρίαση... πακέτων η χθεσινή, που ωστόσο ελάχιστους θα πρέπει να δυσαρέστησε.

Με το Γενικό Δείκτη σε ανοδική επαναφορά προς τις 1.120 μονάδες, τον FTSE Large Cap προς τις 375 μονάδες, τις τράπεζες να πλησιάζουν και πάλι τις 180 μονάδες και τον FT Mid στην περιοχή των 1.120-1.125 μονάδων.

Ο συνολικός τζίρος στα 161 εκατ. ευρώ, με 53 εκατ. τεμάχια και με τις καθαρές συναλλαγές στα μέσα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Εντάξει, θα μπορούσαν οι συναλλαγές να ήταν περισσότερες αλλά και σε αυτά τα επίπεδα επαρκούν για να διατηρείται η αγορά υψηλότερα των 1.100 μονάδων.

Πρώτο βήμα λοιπόν εχθές προς την επαναφορά των δεικτών στα τοπικά υψηλά, με ισχυρούς στυλοβάτες τους ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, τις τράπεζες σε ενθαρρυντική μόχλευση κυρίως στο μέτωπο της Εθνικής. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον τη σημερινή συνεδρίαση, ίσως και την αυριανή για να θεωρήσουμε πως ο Γ.Δ. επανέρχεται προς την περιοχή στόχο των 1.150 μονάδων.

Πάντως, τόσο η χθεσινή φορά του 25άρη -προς τις 380 μονάδες- όσο και του τραπεζικού για πάνω από τις κομβικές 180 μονάδες άφησαν υποσχέσεις για κάτι καλύτερο. Κινούμεθα κυρίως βραχυπρόθεσμα, παρακολουθώντας την τάση των βασικών δεικτών -που έχουν επαρκή τεχνικότητα στη διακύμανση τους- αλλά και μετοχές-σηματωρούς.

Ο FTSE Large Cap επανακάμπτει προς τις 380 μονάδες και άμεσα θα γνωρίζουμε εάν επίκειται η τελευταία φάση της ανοδικής κίνησης προς τα υψηλά έτους, δηλαδή τις 405-410 μονάδες. Κι ο τραπεζικός υπολείπεται μόλις 3 μονάδες από τις 180 μονάδες και με την Εθνική επιθετική -επιτέλους- φαίνεται πως και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί σήμερα-αύριο.

Οι αλλαγές πακέτων που έγιναν εχθές, κυρίως από την Morgan Stanley -όπως αναφέρθηκε σχετικά από το euro2day.gr-, ενδέχεται να βάζει στο παιχνίδι τους τελικούς πελάτες του οίκου αλλά και άλλων επενδυτικών σπιτιών. Θα μπορούσε ενδεχομένως, με αφορμή την τελική κίνηση, εν όψει των αλλαγών στους δείκτες και της ένταξης της αγοράς στη... νέα κατηγορία των αναπτυσσόμενων να έχουμε έναν τελευταίο-θεαματικό γύρο.

Με ανοδική διάσπαση του 25άρη προς τις 410 μονάδες -στο τελικό στάδιο- υπεραντίδραση των τραπεζών προς τις 200 μονάδες και την Εθνική πάνω από τα 4 ευρώ. Ιδανικό, αλλά συνάμα εφικτό σενάριο, εάν κρίνουμε από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια εχθές και τις κινήσεις συγκεκριμένων παικτών, Ελλήνων και ξένων. Αγορές με σημασία τόσο σε ΟΤΕ, ΔΕΗ όσο και σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και τίτλους σηματωρούς από τη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση.

Η διόρθωση, που επιβαλλόταν μετά το τελευταίο ανοδικό σερί των 6 στις 6 ανοδικών συνεδριάσεων, δείχνει να ολοκληρώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το πολύ να μένει μια... μικρή ουρά -για ακόμη μία- επιβεβαίωση των 1.100-1.090 μονάδων και των 365-360 μονάδων για τον 25άρη, όμως η φορά έχει επανενεργοποιηθεί σε ανοδική. Με τον ΟΤΕ σε νέα υψηλά -ακόμη δεν ξέρουμε εάν όντως έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα αγοράς μετοχών του Οργανισμού-, αλλά η γερμανική διοίκηση βιάζεται να γράψει υπεραξίες.

Άψογη η τεχνικότητα της ΔΕΗ, συσσώρευση για τον ΟΠΑΠ στα 9-9,20 ευρώ πριν την επόμενη κίνηση για το 10άρι πλέον, κινητικότητα σε μετοχές της κατηγορίας, Μυτιληναίου, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, ΕΧΑΕ κ.λπ., που παραπέμπει σε ενεργότερη συμμετοχή κυρίως ελληνικών «ισχυρών χεριών».

Μπορεί η αγορά να επιχειρήσει σε ΑΥΤΗΝ ή στην ΕΠΟΜΕΝΗ φάση την επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους; Κατά την εκτίμηση μας ναι, υπό προϋποθέσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v