Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το πρώτο ταμείο και η... συνέχεια

Κατοχύρωση κερδών από βραχυπρόθεσμους παίκτες την Παρασκευή. Οι εναλλαγές θέσεων και το ζητούμενο της διατήρησης υψηλού όγκου συναλλαγών. Οι κινήσεις μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις του MSCI. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το πρώτο ταμείο για τους βραχυπρόθεσμους κυνηγούς των μετοχών του MSCI μπορεί να «ψαλίδισε» τα κέρδη στην συνεδρίαση της Παρασκευής ωστόσο άφησε παρακαταθήκη για τη συνέχεια και μέχρι την 26 Νοεμβρίου, οπότε η αγορά θα κατηγοριοποιηθεί και επίσημα ως «αναδυόμενη».

Μετά από μία μάλλον προβλέψιμη εβδομάδα η αγορά ολοκλήρωσε άλλον έναν μικρό κύκλο κοντά στα υψηλά της. Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.169,04 μονάδες, τον FT 25 στις 389,17 μονάδες, τον τραπεζικό στις 188 και τον FT Mid στην περιοχή των 1.195-1.200 μονάδων.

Ισως από τα λίγα διαφοροποιά στοιχεία της εβδομάδας και δη των τελευταίων συνεδριάσεων είναι η αύξηση των συναλλαγών και μάλιστα σημαντική, φτάνοντας μάλιστα τα 130 εκατ. ευρώ (στη συνεδρίαση της Παρασκευής).

Αλλαξαν χέρια 59,9 εκατ. μετοχές με τζίρο που θεωρείται κατοχύρωσης υπεραξιών & αναδιάταξης θέσεων. Πρακτικά η αύξηση των συναλλαγών από το μ.ο των 70-80 πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, πως με αφορμή και τον MSCI «νέο χρήμα» δοκιμάζει το ελληνικό χρηματιστήριο και «βλέπει» μετοχές συγκεκριμένων εισηγμένων. Ωστόσο παράλληλα υποδεικνύει και ρευστοποιήσεις από επενδυτές που αποκόμισαν μεγάλα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες.

Εάν αυτή η συναλλακτικότητα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα μπορεί να θεωρηθεί, πως «νέα κεφάλαια» τοποθετούνται/ποντάρουν με στόχο προς τις 26 Νοεμβρίου. Ωστόσο μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν και άλλα πονταρίσματα, ενώ ενδιάμεσα θα πρέπει να περιμένουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.

Το αμέσως επόμενο στοίχημα των βραχυπρόθεσμων παικτών σχετίζεται με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και με την προεξόφληση, πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου θα λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης».

Αυτό αποτυπώθηκε στις συναλλαγές/αγορές που έγιναν στην διόρθωση της αγοράς και στις χαμηλές τιμές (από τις 14.00-14.30 μέχρι το τέλος της συνεδρίασης). Δεδομένου ότι ένα πολιτικό «ατύχημα» συγκεντρώνει μόνον θεωρητικά πιθανότητες, η όποια ανοδική κίνηση την Δευτέρα- Τρίτη δύσκολα θα ξεπεράσει τα «υψηλά» της Παρασκευής. Θυμίζουμε, πως για τον ΓΔ σημειώθηκε στις 1.184,78 μονάδες, για τον FT 25 στις 394,13 μονάδες και τον FT Mid στις 1.208,39 μονάδες. Προσώρας οι ανωτέρω τιμές αποτελούν αντιστάσεις για όσους κινούνται στο όριο των Τ + 3 συνεδριάσεων.

Κρίνοντας από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών φαίνεται, πως συγκεκριμένα ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της Τρίτης (με τον FT 25 στις 375-380 μονάδες) ρευστοποίησαν μέρος των θέσεων τους από τα υψηλά της Παρασκευής (ενδοσυνεδριακό υψηλό για τον δείκτη στις 394,13 μονάδες).

Κίνητρο τους η ανακοίνωση από τον MSCI των μετοχών, που θα αποτελέσουν τον δείκτη MSCI/EM- Greece η προεξόφληση των εισροών που θα προκαλούσε αυτή η κίνηση και η ενδεχόμενη εμφάνιση εκπλήξεων.

Οι 8 από τις 10 μετοχές ήταν ούτως ή άλλως στο στόχαστρο των ξένων με εξαίρεση την Πειραιώς (λόγω free float) και τον Τιτάνα, που παιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Κάτι, που εξηγεί την «ρηχή»απόδοση των συγκεκριμένων μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και την μάλλον ισχνή ανοδική αντίδραση, και αυτή μέχρι τα μέσα της ημέρας.

Το ότι δεν σημειώθηκαν θεαματικές εκπλήξεις αποτυπώθηκε εύγλωττα στο ταμπλό. Ωστόσο κέρδος για τη υπόθεση της ανόδου ήταν η κίνηση της Εθνικής μέχρι τα 4,48 ευρώ (την Παρασκευή 1/11 είχε κλείσει στα 4,19 ευρώ, όχι άσχημα δηλαδή). Εισροές και στη μετοχή της Πειραιώς, που πέρασε (ενδοσυνεδριακά) τα 1,50 ευρώ στις 8/11. Στα 0,646 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank και το warrant της στα 1,32 ευρώ (καθώς πλησιάζει και η περίοδος άσκησης του δικαιώματος warrant) στις 10 Δεκεμβρίου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν, πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν και πωλήσεις τραπεζικών μετοχών από επιχειρηματίες, που είχαν συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών. Ενδεικτική η περίπτωση πώλησης σημαντικής θέσης σε μετοχές της Εθνικής (από την Αλεξάνδρα Μπενοπούλου- Παπαλεξόπουλου/ΤΙΤΑΝ) και των αναλογούντων warrants.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται συνέχεια τις τελευταίες συνεδριάσεις από αρκετούς επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους εταιρειών που συμμετείχαν στις α.μ.κ των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Το ενδιαφέρον είναι, πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών τουλάχιστον αυτοί, που ρευστοποιούν Εθνικές αποκομίζουν διψήφιο κέρδος (πέραν του αρχικού κεφαλαίου, που είχαν δεσμεύσει στην αύξηση).

Παράλληλα την ίδια περίοδο εντείνονται οι αποχωρήσεις- τοποθετήσεις ξένων σε μετοχές εταιρειών της «μεγάλης κατηγορίας» . Ενδεικτική η περίπτωση της Jumbo, όπου φέρεται να μειώνει θέσεις του το Fairfax με άλλους ξένους να απορροφούν την προσφορά.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.169,04 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,74%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 0,44% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,91%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Εμπόριο (5,39%) και Ταξίδια - Αναψυχή (2,31%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Βιομηχανικά Προϊόντα – Υπηρεσίες (-6,14%) και Ασφάλειες (-5,23%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αττι-Κατ (68%), Σίδμα (58,36%), Spider (56,41%), Παρνασσός (52,53%), Γενική Τράπεζα (42,70%), Μπουτάρης (ΚΑ) (28,57%), Βαράγκης (28,21%), Lavipharm (20,67%), ΑΧΟΝ Συμμετοχών (19,44%) και Αττικές Εκδόσεις (17,76%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΔΙΑΣ Ιχθ. (-35,09%), Δομική Κρήτης (-28,57%), Alpha Grissin (-19,86%), Αθηνα (-18,92%), Dionic (-17,72%), Χαιδεμένος (-17,59%) Άλκο (-17,36%), Πήγασος Εκδοτική (-14,29%), Βιοχάλκο (-13,62%) και Minerva (-12,39%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v