ΧΑ: Ταλαιπωρίας συνέχεια πέριξ των 1.150

Μετριότατος τζίρος στην αγορά, με τον Γ.Δ. να κινείται οριακά χαμηλότερα. Παραμένει κοντά στις 380 ο FT 25, επιλεκτικές κινήσεις σε Μυτιληναίο μετά τα αποτελέσματα 9μήνου και ΟΠΑΠ, που ανακοινώνει μετά τη συνεδρίαση. «Κρατά» τα 4,05 ευρώ η ΕΤΕ.

Συνεδρίαση αποτελεσμάτων εννεαμήνου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή. Γεγονός που προεξοφλείται πως μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επιμέρους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους αγοραστές να προχωρούν σε μετρημένες κινήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε Εθνική, Πειραιώς, MIG και Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 13:00 κάτω από τις 1.140 μονάδες, στις 1.138 με απώλειες έως 1%. Ο FT 25 υποχωφρεί χαμηλότερα από τις 380 μονάδες, έως τις 376, με τον Τραπεζικό κάτω από τις 180 μονάδες και τον FT Mid προς τις 1.175.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση, γίνεται με λιγοστές συναλλαγές, λιγότερες και απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση. Ενδεικτικά σημειώνουμε πως λίγο μετά τις 11.05 ο τζίρος ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ, με πάνω από το 50% σε έξι μετοχές: στον ΟΠΑΠ, που ανακοινώνει τα αποτελέσματά του μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης (οι επενδυτές αποτιμούν και οφέλη από την πρόκριση της Εθνικής στο Μουντιάλ του 2014), στην Πειραιώς, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στην Εθνική και στον Μυτιληναίο.

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε νωρίτερα τα δικά του οικονομικά μεγέθη, που σε επίπεδο EBIDTA αυξήθηκαν κατά 61% στο εννεάμηνο.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως και λόγω MSCI αλλά και της παρουσίας ξένων οίκων στην Αθήνα μπορεί να δημιουργηθεί βραχυπρόθεσμη μόχλευση.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη γίνεται αναφορά στους 7+1 επενδυτικούς οίκους που συμμετείχαν στο πέμπτο ετήσιο επενδυτικό forum της Citibank στην Αθήνα.

Βέβαια, μέχρι τώρα, τόσο ο μέσος ημερήσιος τζίρος όσο και οι εισροές κεφαλαίων σε συγκεκριμένες μετοχές δεν παραπέμπουν σε ενεργότερη συμμετοχή ξένων. Ωστόσο, η κινητικότητα είναι εμφανής, παρότι δεν αποτυπώνεται ανάλογα χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Αυστηρά επιλεκτικές οι κινήσεις για πολλοστή συνεδρίαση, με τη μετοχή της Εθνικής να αντιδρά νωρίτερα έως τα 4,13 ευρώ, την ΕΧΑΕ έως τα 7,60 ευρώ, με την IBG να συνιστά «αγορά» για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Μέτριες συναλλαγές, μέχρι τώρα, στη μετοχή της Jumbo, όπου όμως και χθες έγιναν αρκετά «πακέτα» και καταγράφηκε νέα υψηλή τιμή στα 10,70 ευρώ. Συσσώρευση και λιγοστές ρευστοποιήσεις μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά στον Τιτάνα, σταθεροποίηση στα 3,15 ευρώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συναλλαγές στο 1,88 ευρώ για την Intralot.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συγκριτικά ξεχωρίζουν η Eurobank και η Attica Bank, αλλά με μετριότατο τζίρο. Στα 3,48 ευρώ ο Fourlis, στο 0,524 ευρώ η Intracom.

Να σημειωθεί πως λίγο πριν από τις 11.20 η αξία των συναλλαγών έφτανε τα 4,8 εκατ. ευρώ, με τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν μια πρώτη διόρθωσή τους από τα υψηλά που σημειώθηκαν περίπου στις 10.40. Για τον FT 25 μέχρι νεωτέρας βραχυπρόθεσμη στήριξη θεωρούνται οι 378 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v