ΧΑ: Προβληματίζει η βραχυπρόθεσμη εικόνα

Χαλάει το θετικό σενάριο βραχυπρόθεσμα ενδεχόμενη υποχώρηση του FT25 χαμηλότερα των 370 μονάδων. Ουσιαστικές διορθωτικές αλλαγές στον φορoτραγέλαφο ζητά η αγορά. Η "ουρά" από την Παρασκευή και το "ταμείο" πριν από το κλείσιμο έτους.

Για καμπανάκι για μετοχές που υπεραπέδωσαν προειδοποιούσε το euro2day μετά τη... βουτιά της Παρασκευής και το -2,54% του Γενικού Δείκτη προς τις 1.156,74 μονάδες. Και τη διόρθωση του FT 25 κατά 2,58% στις 378,14 μονάδες. Σε μία καθαρά διορθωτική συνεδρίαση, περίπου 102 εκατ. ευρώ και με τις 23 από τις μετοχές του 25άρη σε... προοίμιο sell-off.

Αφορμή ο "φορο-τραγέλαφος" (όπως αποκάλυψε η Κασσάνδρα Αντωνίου), με απίστευτες εμπλοκές σε πολλά μέτωπα και σε σημείο που όπως σημειώνει η ίδια συνάδελφος ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών να προαναγγείλει διορθωτικές αλλαγές. Γνώστης των αγορών ο Γ. Στουρνάρας, δεν θέλω να πιστεύω πως δεν έχει συνειδητοποιήσει τι παίζεται και πώς διακυβεύεται σε αυτήν τη συγκυρία. Στο... γήπεδο του υπουργείου Οικονομικών το μπαλάκι, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν καταστήσει πολύ προφανείς τις διαθέσεις τους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αποφέρει 27,41% ετήσια απόδοση (συμπεριλαμβανομένης και της βουτιάς της Παρασκευής) και λίγο πιο κάτω δεν αλλάζει ιδιαίτερα την κατάσταση. Ούτε το ταμείο, που γίνεται από όσους είναι τοποθετημένοι από τα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς. Μάλιστα σε μετοχές εισηγμένων όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ οι υπεραξίες πράγματι ζαλίζουν (εάν θεωρήσουμε ενδεικτική την απόδοση λ.χ. κατά 80% της μετοχής του ΟΤΕ).

Στη συνεδρίαση της 13ης/12 οι συναλλαγές στις 3 μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ έφθασαν τα 28,9 εκατ. ευρώ σε σύνολο 102 εκατ. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά σημαίνων παράγων της αγοράς, νωρίτερα, εάν δεν γίνουν αλλαγές άμεσα και ξεκάθαρες τα 28,9 εκατ. ευρώ της Παρασκευής θα γίνουν 35 σήμερα, πιθανόν 40 αύριο-μεθαύριο εάν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση και ουσιαστική αλλαγή του πλαισίου.

Η ουρά πωλητών-ρευστοποιήσεων της Παρασκευής εγγυάται κάποιες πρώτες πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι επιδιώξουν να τραβήξουν την αγορά ψηλότερα.

Στις τράπεζες ούτως ή άλλως επικρατούσαν οι πωλητές με την Εθνική στα 4,25 ευρώ, ακριβώς, με συντονισμένες αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο κλαδικός δείκτης στις 180/181 μονάδες, αν και μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται ο 25άρης, που υποχωρεί και πάλι προς τις 375 μονάδες. Αυτό δε που προβληματίζει είναι η συνολικότερη εικόνα των μετοχών του δείκτη καθώς ρευστοποιήσεις έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Από FFG, CCH/HBC, Jumbo, μέχρι Μυτιληναίο, MIG, METKA, Eurobank Properties, με τις πωλήσεις να εντείνονται προς το τέλος της συνεδρίασης. Αυτή η... ουρά ίσως ταλαιπωρήσει στο πρώτο 30λεπτο την αγορά.

Ορισμένοι αναλυτές και παίκτες σημείωναν πως η όλη εμπλοκή κ.λπ. έρχεται στο... παρά ένα του κλεισίματος της χρονιάς, μιας πολύ αποδοτικής χρονιάς. Εννοώντας πως αφορμής δοθείσης και οι πολλοί ταμείο κάνουν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τοποθετηθούν χαμηλότερα και φθηνότερα. Λογικοφανές σενάριο όμως η αγορά είναι και ψυχολογία και ενδεχόμενη υποχώρηση του FΤ 25 χαμηλότερα των 370 μονάδων θα τραυμάτιζε το χρηματιστήριο.

Σε μετοχές-σηματωρούς πολλά θα κριθούν σήμερα - αύριο, στο κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και εάν όντως σε ενδεχόμενα χαμηλότερες τιμές ενεργοποιηθούν εντολές αγορών.

Ας είμαστε προσεκτικοί στα πρώτα 15-30΄της συνεδρίασης, εστιάζοντας στη συμπεριφορά του FΤ 25 στην περίπτωση που δοκιμάσει τις 375 μονάδες. Θυμίζουμε πως για τον δείκτη είχε σημειωθεί τοπικά ελάχιστη τιμή στις 368,41 μονάδες, ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Περίοδο απαρχής της διαδικασίας συσώρρευσης της αγοράς μέχρι και την προχθεσινή συνεδρίαση.

Εάν διασπασθούν προς τα κάτω οι πυθμένες του καναλιού, τότε η συσσώρευση κινδυνεύει να λυθεί καθοδικά.
Ας το έχουμε υπόψη μας και αυτό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v