ΧΑ: Στις 1.120 μονάδες η επόμενη «μάχη»

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς έχει γυρίσει σε καθοδική, καθώς φόρος υπεραξίας και αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος ρίχνουν «βαριά σκιά» στο Χ.Α. Οι 395 μονάδες για τον FT 25 είναι ο σηματωρός για την επιστροφή του θετικού κλίματος.

Από τη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου όταν η αγορά είδε το υψηλότερο κλείσιμο του τρέχοντος έτους αλλά και των τελευταίων 29 μηνών, ο Γενικός Δείκτης μετράει 11 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 14.

Οι ενδείξεις κόπωσης για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχουν μετατραπεί σε σήματα πώλησης, τα οποία εντάθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και μετά την ολοκλήρωση του triple witching του Δεκεμβρίου.

Όσοι έχουν πάρει θέσεις short στην αγορά παραγώγων δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν μέχρις ότου ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 395 μονάδων.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η επόμενη μάχη θα δοθεί στην περιοχή των 1.120 μονάδων (σημείο που έδειξε να αντέχει στη συνεδρίαση της Παρασκευής), καθοδική διάσπαση των οποίων θα ανοίξει την καταπακτή για υποχώρηση προς τις 1.080-1.050.

Ξένοι διαχειριστές βλέπουν αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει απομείνει με 153 βουλευτές και ο ένας εκ των δύο εταίρων παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις αποσύνθεσης.

Πιθανότατα σε αυτήν τη λογική να κινήθηκε και το μεγάλο ευρωπαϊκό fund που εθεάθη στην πλευρά των πωλητών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφήνοντας ανεκτέλεστα προς πώληση 976.230 τεμάχια για τον τίτλο της Motor Oil και 1.291.972 τεμάχια για τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στην περίπτωση της ΕΒΖ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ATEbank, για την πώληση του πακέτου μετοχών της εισηγμένης υπέβαλαν εμπρόθεσμα προσφορά δύο (2) υποψήφιοι. Οι προσφορές θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν από την ATEbank σε συνεργασία με τους συμβούλους πώλησης.

Άλλος ένας κλάδος ο οποίος θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτός της Υγείας, καθώς και οι τρεις τίτλοι που τον απαρτίζουν κατά κύριο λόγο (Υγεία, Ιασώ, Ιατρικό) τεχνικά έχουν επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι.

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ απομένουν τρεισήμισι συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού έτους, θεωρείται βέβαιο αφενός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει δει τα υψηλά της όσον αφορά το τρέχον έτος και αφετέρου ότι ο τζίρος θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα συντηρούμενος από τα γυρίσματα των τελευταίων ημερών αλλά και από τις ρευστοποιήσεις όσων χαρτοφυλακίων επιλέγουν την αποχή από την αγορά μέχρις ότου ξεκαθαρίσει και η μεσοπρόθεσμη τάση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v