Σε υψηλά 30 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Εντυπωσιακό γύρισμα του ΧΑ μετά την ενεργοποίηση ξένων επενδυτών. Κέρδη άνω του 5% για Περαιώς, Jumbo, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή. Συνολική απόδοση 6,48% για το Γ.Δ. στις πρώτες συνεδριάσεις του 2014.

Έκαναν το 3Χ3, όσον αφορά το τελικό πρόσημο του Δείκτη, οι αγοραστές και δείχνουν να διατηρούν τον πρώτο λόγο στις μέχρι στιγμής συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και τρίτη του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, πιθανότατα επηρεασμένος από την έλλειψη θετικών ειδήσεων στο εσωτερικό και την επιφυλακτική εικόνα που έδειχναν οι μεγάλες διεθνείς Αγορές.

Ετσι η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου της σημερινής συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει "δει" το χαμηλό ημέρας των 1193,25 μονάδων (-1,02%) και να προσπαθεί να αντιδράσει έχοντας σαν επικεφαλής τις αντίδρασης της μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, αρκετές των οποίων κατά την σημερινή συνεδρίαση έκλεισαν σε πολυετή υψηλά και εκτενέστερη αναφορά θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά τις 12.22 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1238,79 μονάδες, στις 17.00 βρέθηκε στις 1236,12 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1238,06 μονάδες με κέρδη 2,7%. Εκτιμάται ότι σε αυτό συνέβαλε η ενεργοποίηση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων κυρίως από τις ΗΠΑ.

Στις τρεις θετικές συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους ο Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 6,48%, ενώ στις τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που έχει καταγράψει τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 6,91%. Από την άλλη το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 30 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 25/7/2011 (1269,04 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ και μόνιμα με αρνητικό ο τίτλος της Εθνικής, ο οποίος έκλεισε και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας εντείνοντας τους τεχνικούς προβληματισμούς, καθώς νέα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ δεν αποκλείεται να ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση και να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 3,88 και 3,62 ευρώ.

Πλην του τίτλου της Εθνικής, σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι βρίσκεται η μετοχή του Τιτάνα και οριακά των Ελ. Πετρελαίων και Motor Oil. Όλοι οι υπόλοιποι, θεωρούμενοι, Δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν γυρίσει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Επίσης ας σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και Motor Oil.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων αναρριχήθηκε στα 99,5 εκατ. από τα οποία τα 14,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΦΡΙΓΟ, ΕΥΠΡΟ, ΕΡΑΙΓ, ΦΦΓΚΡΠ, ΦΡΛΚ). Το 74% του τζίρου σε συναλλαγές μόλις 10 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνικής, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie Group.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το "January effect" φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στο Χ.Α. που δεν φαίνεται να προβληματίζεται από το μάλλον επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Η γρήγορη επαναφορά των τιμών των μετοχών στα υψηλά τους, "έπιασε στον ύπνο" αρκετούς, ειδικά Έλληνες επενδυτές, που είχαν πουλήσει με αφορμή τον φόρο υπεραξίας θέλοντας να δουν την Αγορά με την νέα χρονιά.
 
Ουσιαστικά οι ίδιοι τίτλοι συνεχίζουν να κάνουν την διαφορά στις αποδόσεις και στις πρώτες συνεδριάσεις του 2014.
 
Ο Τραπεζικός κλάδος περιμένει τα αποτελέσματα της BlackRock και την ΑΜΚ τηςEurobank, μιας και θα είναι επιτυχία αν βρει κεφάλαια από ιδιώτες που θα καλύψουν την αύξηση.
 
Τεχνικά και ουσιαστικά το Χ.Α. κινήθηκε άρτια με τους τζίρους να είναι σαφώς μειωμένοι, κάτι που θα θέλαμε να αλλάξει αν η Αγορά θέλει να συνεχίσει την κίνηση της άμεσα.
 
Η κίνηση της Αγοράς ουσιαστικά δείχνει να έχει ξεκινήσει κάτι μεγαλύτερο, μετά την σοβαρή διόρθωση που είχαμε προεόρτια, το πρώτο τρίμηνο και μετά θα περιμένει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αλλά και τον τρόπο που θα μειωθεί το Ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο.
 
Στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, δεν αποκλείεται να προστεθούν, σταδιακά και μετοχές εταιρειών που δεν έχουν θέση τα ξένα χαρτοφυλάκια και να δώσουν σημαντικές αποδόσεις, όμως αυτό θα είναι μάλλον "Ελληνικού ενδιαφέροντος" από εγχώρια χαρτοφυλάκια που έχουν βρεθεί με ρευστότητα και έχοντας χάσει το ράλι των τίτλων που έχουν πάρει στα χέρια τους οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
 
Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, για την Αγορά με επόμενο στόχο τις 1360 μονάδες.
 
Το "sentiment" ακόμα είναι διάχυτα αρνητικό, μιας και η πραγματική οικονομία δεν επιτρέπει στους επενδυτές να δουν με θετικό μάτι την κίνηση της Αγοράς, που σίγουρα προηγείται σημαντικά από αυτήν.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της FastFinance ΑΕΠΕΥ, ζητούμενο παραμένει να υπάρξουν καινούργιοι τίτλοι της μικρότερης κεφαλαιοποίησης που μπορούν να κάνουν την διαφορά κάτι που δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση την χρονιά που πέρασε.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -0,59% του Ιαπωνικού Nikkei λόγω ενίσχυσης του γεν, ενώ το "πράσινο" δείχνει να επικρατεί στα μεγάλα Ευρωπαϊκά ταμπλώ και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
 
Αξίζουν υποσημείωσης τα χρηματιστηριακά κέρδη στον Ευρωπαϊκό Νότο με το Μιλάνο να κερδίζει περισσότερο από 1,25% και την Μαδρίτη να προσεγγίζει σε κέρδη το 3%, ενώ μάλλον αναμενόμενη θεωρείται η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο NYSE, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον S&P 500.
 
Κινήσεις καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών στον χρυσό.
 
Προσπάθεια σχετικής αντίδρασης από το πετρέλαιο, καθώς την Δευτέρα το αργό υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 5 εβδομάδων υπό το βάρος των εκτιμήσεων για ενδεχόμενη αύξηση στην παραγωγή της Λιβύης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,10% (από 4,15% στην προηγούμενη δημοπρασία).

Απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά για όσους ακολουθούν την νέα ανοδική κίνηση της Αγοράς, καθώς πλην την νέας υποχώρησης στα spreads, δεν υπάρχει άλλη "ορατή" είδηση που να "υπερασπίζεται" την καταγραφή νέων υψηλών, σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, τα Ελληνικά ομόλογα ακολούθησαν το ράλι των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, σήμερα, με την απόδοση του 10ετους τίτλου να υποχωρεί 37 μονάδες βάσης στο 7,84%. Όπως μετέδωσε το Reuters, το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2010.

Από την άλλη και σύμφωνα με την "υποψιασμένη" σχολή σκέψης και με σύμμαχο την ρηχότητα της εγχώριας Αγοράς, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί σημαντική ανοδική αντίδραση, που θα δώσει και ευκαιρίες εξόδου, πριν αρχίσει να μεγιστοποιείται ο πολιτικός κίνδυνος, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Άλλωστε και σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, μόνο θετικό δεν δείχνει το κλίμα για τα κόμματα της Συγκυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει ενδείξεις αποσύνθεσης, τα πολιτικά σκάνδαλα να ξεσπούν το ένα μετά το άλλο και τον Υπουργό Οικονομικών να βάλλεται από αυξανόμενο αριθμό βουλευτών του Κυβερνητικού συνασπισμού, έστω και αν αυτό από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές είναι περισσότερο "ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής" (!)

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το υπάρχον μίγμα υπερφορολόγησης που έχει εξαντλήσει Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά αυξάνει έτι περισσότερο τον κίνδυνο ενός πολιτικού και οικονομικού "ατυχήματος".
Από κοντά και αρκετά ξένα δημοσιεύματα, προεξάρχοντος του "Spiegel" (γνωστή "Κασσάνδρα" που επαληθεύεται).

Αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις Σαμαρά με τίτλο "Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος" και δεν διστάζει να συγκρίνει την Ελλάδα με "το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν". Παράλληλα σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως η Χώρα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης από 8 έως 10 δισ. ευρώ και εκφράζει αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας.

"Οι ελπίδες της Ελλάδας για νέα συμφωνία για το χρέος της, με στόχο να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του 2014, δεν είναι ρεαλιστικές", δήλωσε στο περιοδικό "Spiegel" και ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling. Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχοντας ήδη εκταμιεύσει 30ετή δάνεια ύψους 133 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,5%. "Η καταβολή των τόκων στα δάνεια (που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα) παρατάθηκε για μία δεκαετία, γεγονός που ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση χρέους, από οικονομική άποψη", συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο και οι άλλοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ελάχιστο περιθώριο αλλαγών. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να μειώσει τα επιτόκιά του.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, αν η Ελλάδα θέλει πράγματι να απευθυνθεί σε ξένους δανειστές, τότε το κατώτατο επιτόκιο δανεισμού θα πρέπει να είναι της τάξης του 8% προκειμένου οι ενδεχόμενοι δανειστές να "ακούσουν" την Ελλάδα. Και η Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει ένα τέτοιο επιτόκιο.

Μεταφερόμενοι στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρι Κρι, το ύψος της ζημιάς στη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προσδιορίζεται σε €18,75 εκατ. Καθ' ότι οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και το περιεχόμενο τους ήταν επαρκώς ασφαλισμένα, δεν αναμένεται να προκύψει επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της χρήσης. Ο χρονικός ορίζοντας της είσπραξης της ασφαλιστικής αποζημίωσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2014. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρείας, αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της, από σήμερα 07/01/2014. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά.

Η επιστροφή του τίτλου συνοδεύτηκε από ελεγχόμενες πιέσεις, με την μετοχή να ανακάμπτει από τα χαμηλά ημέρας των 1,71 ευρώ και να κλείνει στα 1,88 ευρώ με απώλειες 6,47%.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και μετά την σημερινή κίνηση των τίτλων της Alpha Bank και της Πειραιώς, αν συνεχίσουν να αντιδρούν ανοδικά, επόμενες σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,75 ευρώ και 1,75 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν οι δανεισμοί στην Αγορά Παραγώγων, για arbitrage, με τον παραστατικό τίτλο της Τράπεζας να έχει σημαντικό discount σε σχέση με την μετοχή.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, συνεχίστηκαν με εντατικότερους ρυθμούς οι εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν κατά τον τελευταίο μήνα του παρελθόντος έτους και οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί και να ξεπέρασαν το 1,5 δισ, ως αποτέλεσμα των φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμών των φορολογουμένων που συσσωρεύτηκαν στο τέλος του χρόνου.

Έτσι ενώ ο Δεκέμβρης ήταν παραδοσιακά ο μήνας που αυξάνονταν οι καταθέσεις, λόγω και καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, εφέτος δεν τηρήθηκε η παράδοση και λόγω μείωσης των εργαζομένων που συνεχίζουν να λαμβάνουν Δώρο.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., τόσο ο Γενικός όσο και ο FTSE25 έχουν επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με τις επόμενες σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις στις 1280 και 416 μονάδες.
Στον μη Τραπεζικό 25αρη, νέα υψηλά έδωσαν οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρας και Τέρνα Ενεργειακή.
Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έκλεισε σε νέα υψηλά 33 μηνών, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,20 ευρώ.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ, με την επόμενη, θεωρητική, αντίσταση να εκτιμάται στα 24,00 ευρώ.

Νέα πολυετή, αν όχι ιστορικά, υψηλά για την Jumbo. Τα 13,20 ευρώ η επόμενη απόλυτα θεωρητική αντίσταση.
Νέα υψηλά 48 μηνών για τον ΟΤΕ. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" δεν μπορεί να αποκλειστεί η "αναμέτρηση" με τα 10,90 ευρώ.

Υψηλά 34 μηνών για τον Ελλάκτωρα. Στα 4,10 ευρώ η επόμενη σημαντική "μάχη" μεταξύ αγοραστών - πωλητών.
Σε υψηλά 45 μηνών κινείται ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή. Θεωρητικά, ισχυρή η τεχνική αντίσταση στα 5,10 ευρώ.

Αργά αλλά σταθερά, αυξάνονται τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του FTSE25, όπου ο Fourlis έκλεισε σε υψηλά 31 μηνών, έχοντας σαν επόμενη αντίσταση το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 5,00 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, νέα υψηλά 122 μηνών για την MLS και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ικτίνο, Έλαστρον και Αεροπορία Αιγαίου, με την τελευταία να υποχωρεί σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 6,57 ευρώ.
Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος, ανοδική αντίδραση μετά από τρεις βίαια πτωτικές συνεδριάσεις για την Forthnet, ενώ έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρούν" οι Ιασώ, Lamda Development, Eurobank.

--ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σχετική άνοδο παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.681 συμβόλαια).
 
Σαφώς πιο επιφυλακτική η κίνηση του συμβολαίου, έναντι της υποκείμενης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μηδενιστεί η υπάρχουσα υπερτίμηση και το συμβόλαιο να κλείσει κοντά στην θεωρητική του τιμή. Όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με premium έως και 1,4%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.724 - 4.607 Ιανουαρίου, 32 Φεβρουαρίου και 85 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 407,75) κινήθηκε μεταξύ 393,75 και 412,5 μονάδων.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (2.878.900 Alpha Bank, 15.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (882), ΔΕΗ (1.296), Alpha Bank (1.650), Εθνική (1.190), Πειραιώς (2.275), Μυτιληναίο (969), ΟΠΑΠ (938), MIG (1.143), Motor Oil (126), ΓΕΚ (993), Ελ. Πετρέλαια (241), Τέρνα Ενεργειακή (257), Τιτάνα (105), Ελλάκτωρα (357), ΕΧΑΕ (209), ΕΥΔΑΠ (192), Intralot (228), Jumbo (192).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE οριακά υψηλότερα, στο 37%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα έμεινε χαμηλά, στα 105 δικαιώματα (24 calls και 81puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.528.822 τεμ.), Εθνική (2.149.130 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v