ΧΑ: Διορθωτική κίνηση με το βλέμμα στη... Βουλή

Στον αστάθμητο πολιτικό παράγοντα και στο ενδεχόμενο εμπλοκής αποδίδεται η αφορμή της διόρθωσης στο Χρηματιστήριο. Δοκιμάζονται οι 420 μονάδες για τον FT 25, μαζεύεται σταδιακά η προσφορά στην Alpha Bank.

Στην αστάθμητη πολιτική παράμετρο αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τη διόρθωση των περισσότερων δεικτών και μετοχών στο Χ.Α. Με πωλητές ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ρευστοποιήσεις συνεχίστηκε, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ μετά την πρώτη ώρα.

Έως τις 1.308 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης στις 11.15, περίπου την ίδια ώρα που ο FT 25 υποχωρούσε μέχρι τις 421,46. Εξαρχής ήταν ζητούμενη για πολλοστή φορά η επιβεβαίωση της σημαντικής στήριξης των 420-419 μονάδων.

Όμως, εκτός από την πολιτική παράμετρο, που για ορισμένους θεωρείται αφορμή για αποθέρμανση της αγοράς, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2013 φέρεται να είναι υπεύθυνη για την υποχώρηση, για παράδειγμα, της μετοχής της ΔΕΗ μέχρι τα 11,41 ευρώ. Η Επιχείρηση εμφάνισε ζημίες 225,3 εκατ. ευρώ το 2013. Ενώ μέχρι τα χαμηλά ημέρας έχουν γίνει συναλλαγές 1,1 εκατ. ευρώ στον τίτλο της.

Αποθέρμανση όμως και στις τράπεζες, με συντονισμένες πωλήσεις από την αρχή της συνεδρίασης που εντάθηκαν μέχρι τις 11.20. Σε εκείνο το σημείο η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι το 0,72 ευρώ, της Πειραιώς μέχρι το 1,79, αλλά και της Εθνικής μέχρι τα 3,82 ευρώ. Στα warrants η σημαντική προσφορά απορροφάται από τα χαμηλά ημέρας του 1,73 ευρώ στα ΑΛΦΑΤΠ και από το 0,922 ευρώ για τα ΠΕΙΡΤΠ.

Λίγο μετά τις 11.35 η Πειραιώς με 15,5 εκατ. ευρώ είχε περισσότερες από τις μισές συνολικές συναλλαγές. Αισθητά περιορισμένος, σε σχέση με εχθές, ο τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank.

Αφορμής δοθείσης κατοχυρώνονται θέσεις σε μετοχές που είτε σημείωσαν νέα υψηλά τις τελευταίες ημέρες, είτε υπεραποδίδουν σε διάστημα εβδομάδας - μήνα. Μέχρι τα 25,70 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή της Τιτάν, έχοντας σημειώσει νέο υψηλό στα 26,15 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στις μετοχές των Μυτιληναίου, Intralot, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής υπερισχύουν οι πωλητές, την ώρα που δοκιμάζονται οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους. Ενδεικτικά είναι τα 6,80 ευρώ για τον Μυτιληναίο, τα 3,90 ευρώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα 3,85 ευρώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το 1,95 ευρώ για τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Στο «κόκκινο» οι 15 από τις 20 μετοχές του FT Mid, απ' όπου διασώζονται Attica Bank και Ελληνικά Καλώδια. Από τις λίγες μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ξεχωρίζουν Lamda Development (έως τα 6,74 ευρώ), Κέκροψ (έως τα 2,55 ευρώ), MIG (έως το 0,499 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (έως 1,89 ευρώ).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως καταλυτική για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα είναι η κατάθεση σήμερα ή αύριο του πολυνομοσχεδίου και του σχετικού νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η επιτυχημένη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha Bank φέρεται να κάμπτει τις αντιδράσεις αρκετών βουλευτών οι οποίοι μέχρι τελευταία ήταν αντίθετοι με τον νέο νόμο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων.

Περίπου την ίδια ώρα με μικρές απώλειες υποχωρούν οι κύριοι δείκτες στα ευρωχρηματιστήρια. Στις 9.445 μονάδες ο DAX, στις 6.575 ο FTSE 100, στις 4.379 μονάδες o CAC 40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v