ΧΑ: Εστειλε μήνυμα στο… κλείσιμο

Οκτώ φορές άλλαξε πρόσημο ο ΓΔ αλλά τελικά έκλεισε με άνοδο 1,25%. Που βρίσκεται το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης αγοραστών-πωλητών. Κάλπες και… Fitch περιμένει η αγορά. Ποιες μετοχές «έβαλαν πλάτη» στη σημερινή συνεδρίαση.

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την αργή αλλά σταθερή μείωση των ημερήσιων ταλαντώσεων, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου, αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή έκπληξη από την Fitch, την Παρασκευή 23/5".

Απόλυτα προσαρμοσμένη στις εκτιμήσεις, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, εν μέσω έκδηλης νευρικότητας, αφού ο Γενικός Δείκτης άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο.

Όμως τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τον Δείκτη να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, έχοντας σημαντικές βοήθειες από επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Πειραιώς, MIG, Alpha Bank, Intralot, Εθνική και Μέτκα), αλλά και από τις ανεπιβεβαίωτες φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες επίκειται αναβάθμιση της Χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Αξίζει να σταθούμε στην περίπτωση της Μέτκα, η οποία παίρνοντας "καύσιμα" από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου, συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αν υπερκεράσει τα 12,85 ευρώ επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα σημεία "κλειδιά" για το επόμενο πεδίο "αντιπαράθεσης" των δύο "στρατοπέδων" είναι οι 1180 και 1226 - 1245 μονάδες για τους "Bulls" και οι 1050 με 990 μονάδες για τους "Bears".

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η περαιτέρω "αντιπαράθεση" με τις 375 - 380 και 395 μονάδες θα πρέπει να εμπεριέχει ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες για να μπορέσουμε να δούμε από κοντά την περιοχή του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων. Εδώ έντονη αντιστροφή στο υπάρχον βραχυχρόνιο καθοδικό "pattern" θα προκληθεί μόνο με την επιτυχημένη διέλευση του δείκτη πάνω από τις 410 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 330 μονάδων.

Σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, θεωρείται επιτακτικό το κλείσιμο του μήνα με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 385 μονάδων, για να μιλάμε για ολοκλήρωση της σημαντικής διόρθωσης και να μην τεθεί εν αμφιβόλω και η μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπαίνουμε σε μία σημαντική ταλαιπωρία για την συνέχεια.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν αρκετές ανοδικές συνεδριάσεις, ώστε να αλλάξει σε ανοδικό το trend.

Όσον αφορά την αυριανή, τελευταία πριν τις Ευρωεκλογές συνεδρίαση και ανεξάρτητα αν θα επαληθευτούν οι φήμες για επικείμενη αναβάθμιση από την Fitch, η νευρικότητα θα είναι έκδηλη, καθώς κάποια κεφάλαια θα προχωρήσουν σε απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις και άλλα, πολύ περισσότερα, δεν αποκλείεται να επιλέξουν την τακτική ελεγχόμενης μείωσης θέσεων, μιας και την Δευτέρα η Αγορά, θα ...είναι στην θέση της και λίγοι θα είναι διατεθειμένοι να "τραβήξουν τις αποτιμήσεις" άμεσα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά κατά το τελευταίο δίμηνο έχει προσελκύσει περίπου 14 δισ ευρώ από το εξωτερικό, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Το Χ.Α. βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ισορροπίας, έχοντας σαν άγνωστο παράγοντα το αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών, οι οποίες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Σε γενικές γραμμές, επειδή οι διεθνείς Αγορές δείχνουν διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης, αν δεν υπάρξουν πολιτικές εκπλήξεις, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της συσσώρευσης στα τρέχοντα, ή λίγο ψηλότερα επίπεδα, με την άνοδο των τιμών να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο.

Από την άλλη, ο πολιτικός παράγοντας θα προσδιορίσει το αν θα συνεχιστούν οι εισροές κεφαλαίων, με διασπορά και σε άλλους κλάδους και τι στάση θα κρατήσουν τα ήδη τοποθετημένα ξένα χαρτοφυλάκια.

"Σε περίπτωση 'πολιτικού ατυχήματος', η ρηχότητα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα δυσκολέψει σημαντικά την μαζική αποχώρηση των ξένων κεφαλαίων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται" αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,11% του Nikkei και με μόνη "κόκκινη παραφωνία" την Shanghai (-0,18%). Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με τις Αγορές να περιμένουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Ξεκινώντας από την Ασία, καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για το βιομηχανικό κλάδο της Κίνας αλλά και της Ιαπωνίας. Στην περίπτωση της πρώτης, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC βρέθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, αγγίζοντας το 49,7 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος.

Στο βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit/JMMA αυξήθηκε στο 49,9 το Μάιο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές είναι θετικοί επισημαίνοντας πως υπάρχει παράλληλα και η επίδραση από την αύξηση της φορολογίας τον Απρίλιο.

Σε νέα ένεση ρευστότητας ύψους 120 δισ. γουάν (19,2 δισ. δολ.) αναμένεται να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να δώσει ώθηση στη οικονομία και να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των Επιχειρήσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέας πιστωτικής κρίσης, όπως συνέβη πριν από σχεδόν ένα χρόνο όταν τα επιτόκια της διατραπεζικής Αγοράς εκτινάχθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα. Καθώς ξεκινά η περίοδος καταβολής φόρων, στα τέλη Μαΐου και οι Επιχειρήσεις θα χρειαστούν μεγαλύτερη ρευστότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας προετοιμάζεται.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μικρή επιβράδυνση καταγράφηκε στις δραστηριότητες του Ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης το Μάιο. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 53,9 από 54 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 28.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 326.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 310.000 αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Νέα Δημοκρατία έχει μειώσει στις δημοσκοπήσεις την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σημαίνει πως τα δύο κόμματα θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος", αναφέρει η UBS.

"Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου έχουν αποδυναμώσει το κλίμα στην Αγορά ομολόγων", λέει το CNBC. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά και ο εύθραυστος Κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσουν σε νέο 'sell-off".

Ύφεση και το 2014 θα καταγράψει η Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup. O διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αύξηση των εξαγωγών παραμένει αδύναμη, μειώνοντας τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτήσουν ρευστότητα και να προχωρήσουν σε επενδύσεις. 

"Με το ονομαστικό ΑΕΠ να είναι 25% χαμηλότερο από την κορυφή και την ανεργία να παραμένει στο 28%, πρέπει ακόμα να υπάρξει μεγάλη επούλωση πληγών και ανάπτυξη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του α' τριμήνου ήταν καλύτερα απ' ότι περίμεναν πολλοί. Αυτό που υπήρξε αξιοθαύμαστο, ήταν η διεύρυνση κατά 70% που κατέγραψε μέσα σε 7 εβδομάδες η Ελληνική Αγορά με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων Τραπεζών. Στα 15 χρόνια στρατηγικής μας στην περιοχή των αναδυόμενων δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι παρόμοιο", σχολιάζει η JP Morgan, η οποία σημειώνει πως δεν μπορεί να εκπλήσσει η διόρθωση από το "peak".

Τα "top picks" της JP Morgan είναι η Τράπεζα Πειραιώς (οverweight), η Alpha Bank (οverweight) και η ΔΕΗ (δεν καλύπτεται), ενώ θα απέφευγε την Εθνική καθώς θεωρεί ότι είναι η λιγότερο ελκυστική από τις εισηγμένες Τράπεζες.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 19 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1132,84 (-0,34%) και υψηλό τις 1151,76 μονάδες (+1,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1151,09 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1150,97 με κέρδη 1,25%.

Ικανοποιητική η τελική αναλογία ανοδικών (75) - πτωτικών (42) μετοχών, όμως στην πρώτη 20αδα των ημερήσιων πρωταγωνιστών, μόνοι οι Κυριακίδης και Προοδευτική τερμάτισαν την συνεδρίαση με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών (!)

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν, ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" ο τίτλος της Σωλ. Κορίνθου.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Eurobank Properties και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 143,2 εκατ. από τα οποία τα 13,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ).

Το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε συναλλαγές της Εθνικής, ενώ αν προστεθούν και οι Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ο "συγκεντρωτισμός" φθάνει στο 83%.

Χαμηλότερα του 25αρη, εμφανής και σήμερα η παρουσία πωλητή στον Fourli, πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Κυριακίδης που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά, ενώ για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" υπάρχει και η ... Προοδευτική (!)

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, θετική απόφαση από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έλαβε η κοινοπραξία Αθηνά ΑΤΕ - Προοδευτική ΑΤΕ, για το οδικό έργο που είχε αναλάβει να εκτελέσει στην Κραϊόβα Ρουμανίας και υποχρεώνει το Ρουμανικό Δημόσιο να καταβάλει στην Κοινοπραξία Προοδευτική ΑΤΕ – Αθηνά ΑΤΕ το ποσό των 6,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η χρονική είσπραξη του ανωτέρω ποσού δεν μπορεί να εκτιμηθεί σήμερα, ωστόσο όταν θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την είσπραξη, η εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό με νέα ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι στην παραπάνω κ/ξία η Προοδευτική συμμετείχε με ποσοστό 65%.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που κατέληξε σε αξιοπρόσεκτη άνοδο. Το volatility αύξησε τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.708 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.551, 10.114 για τον Ιούνιο, 319 για τον Ιούλιο, 10 για τον Αύγουστο και 108 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 370,25) κινήθηκε μεταξύ 363 και 371,5 μονάδων, μειώνοντας οριακά την υπερτίμηση στο 0,14%.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (240.000 Alpha Bank, 90.000 Εθνική, 14.000 Ελλάκτωρ, 12.600 ΔΕΗ, 23.100 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (968), ΔΕΗ (1.954), Alpha Bank (1.233), Εθνική (2.370), Πειραιώς (1.648), ΟΠΑΠ (436), MIG (2.153), Eurobank (3.468), Μυτιληναίο (597), Ελ. Πετρέλαια (158), ΕΧΑΕ (719), ΓΕΚ (170), Ελλάκτωρα (177), Τιτάνα (208).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σημειώθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου άλλαξαν χέρια 1.283 τεμάχια (877 calls και 406 puts) με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να διατηρείτε στο 41%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(127.334.813 τεμ.), Εθνική (13.998.289 τεμ.), Πειραιώς (21.346.287 τεμ.), Eurobank (1.297.532 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v