Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να «ξεκολλήσει» ο ΓΔ

Η εμφάνιση αγοραστών οδηγεί τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά πάνω από το επίπεδο των 1.115 μονάδων. Μικρά κέρδη στις τράπεζες, άνοδος για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo. Κινητικότητα σε ορισμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Συνεχής η αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών, συνεχείς οι εναλλαγές προσήμων και φοράς στο Χ.Α. Η συνεδρίαση απέκτησε ενδιαφέρον νωρίτερα όταν ο Γενικός Δείκτης υπερέβη την «πονηρή» τιμή των 1.115 μονάδων., και παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως σε αυτό συνέβαλε και η θετική για τις ελληνικές τράπεζες έκθεση της JP Morgan.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης περνούσε για τέταρτη φορά σε θετικό έδαφος, με οριακή απόδοση στις 1.110 μονάδες. Από την αρχή ο Γ.Δ. κυμαίνεται στο εύρος των 1.106,38-1.114,02 μονάδων (με το υψηλό ημέρας να σημειώνεται ως άμεση αντίδραση από το χαμηλό, στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης), στις 357,40-360,03 μονάδες ο FT 25, στις 147,32-149,50 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης. Ξεχωριστή η αναφορά για τον FT Mid με βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά προς τις 1.040 μονάδες, με υπεραπόδοση των μετοχών Aegean, Autohellas, Lamda Development και Fourlis.

Μέτριος έως χαμηλός ο τζίρος (χαμηλότερος του μέσου όρου των προηγούμενων 6 συνεδριάσεων - από την προηγούμενη Δευτέρα και αρχή της προσπάθειας αντίδρασης), με το 49% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες και την Πειραιώς να έχει τις περισσότερες συναλλαγές, σχεδόν 4,2 εκατ. ευρώ. Στα 27 εκατ. ευρώ πριν από 10΄-15΄ με αύξηση στην Πειραιώς.

Στις τράπεζες παρουσιάζεται σχετική κινητικότητα, με αφορμή όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, την ανακοίνωση των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης που διενεργείται από την ΕΚΤ και την EBA. Σημειωτέον πως η Εθνική επανήλθε διευκρινίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «...τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης αυτής, τα οποία επεξεργάζεται και γνωρίζει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2014».

Εκ των πραγμάτων ο κλάδος κι οι μετοχές του κινούνται και επίσημα πλέον στον... ρυθμό της σχετικής διαδικασίας που πιθανότατα θα επηρεάσει περισσότερο τη χρηματιστηριακή εικόνα στη συνέχεια προς τον χρόνο που αναφέρει η ΕΤΕ στην ανακοίνωσή της.

Για τη μετοχή της ΕΤΕ το εύρος διακύμανσης είναι από τα 2,42 έως τα 2,47 ευρώ, με ενθαρρυντική ένδειξη την υπέρβαση των σημαντικών 2,45 ευρώ. Προσώρας για τη μετοχή φαίνεται πως τα 2,40 ευρώ τείνουν να καταστούν στήριξη (βραχυπρόθεσμα πάντα), ενισχύοντας το ενδεχόμενο προσέγγισης κατ' αρχάς των 2,50 ευρώ, που είχαμε αναφέρει.

Στην Πειραιώς η προσφορά απορροφάται μεν από το 1,36 ευρώ, ωστόσο στο 1,40 βγαίνει σταθερά προσφορά. Κερδίζει πόντους η Alpha Bank, με τη μετοχή να περνά σε εβδομαδιαία μέτρηση οριακά θετικά (0,99%). Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της ΕΤΕ έχει ενισχυθεί 2,93% σε αντίθεση με της Πειραιώς που υποχωρεί 0,71% σε διάστημα εβδομάδας.

Σταθεροί αγοραστές σε ΟΠΑΠ και από τα τελευταία χαμηλά σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, με τον Οργανισμό σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση. Ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ αντιδρούν σταθερά από τα τελευταία χαμηλά της Δευτέρας (9,97 ευρώ και 10,37 ευρώ αντίστοιχα).

Προέχει η επιβεβαίωση των 6 ευρώ για τη μετοχή του Μυτιληναίου (χρήσιμη στήριξη εάν όντως μετατραπεί από αντίσταση), αγοραστές και στη ΜΕΤΚΑ με την τιμή να ξανακερδίζει τα 11 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση παίζεται ανάλογο στοίχημα με ζητούμενη τη μετατροπή των 11 ευρώ σε στήριξη. Καλύτερη και σήμερα τεχνικά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με τον όμιλο να αποτιμάται αθροιστικά στα 800 εκατ. ευρώ.

Στα 10,27 ευρώ η μετοχή της Jumbo και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές (και τρία πακέτα από 10,06 ευρώ μέχρι 10,10 ευρώ, συνολικής αξίας περίπου 2,3 εκατ. ευρώ). Άλλα δύο πακέτα έχουν αλλάξει χέρια σε Τιτάν (20.000 στα 20 ευρώ) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (100.000 στα 3,37 ευρώ), κινήσεις που έχουν τη σημασία τους καθώς πραγματοποιούνται μετά από διόρθωση και προσπάθεια αντίδρασης αμφοτέρων.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, MIG και λιγότερο σε Intralot και Ελληνικά Πετρέλαια.

Από τον FT Mid επιθετικότεροι οι αγοραστές στη μετοχή της Aegean, με την τιμή έως 4,95% στα 5,77 ευρώ. Στα 8,02 ευρώ η μετοχή της Autohellas (σχετικό θέμα για «γερό» δεύτερο εξάμηνο), στα 5,04 ευρώ του Fourlis, στα 4,55 ευρώ της Lamda Development.

Τεχνικά η υπέρβαση του αρχικού υψηλού με τον Γ.Δ. προς τις 1.115 μονάδες πριν από λίγο προσδίδει περισσότερη ταχύτητα και ενδιαφέρον για τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Δεδομένου ότι την επόμενη εβδομάδα -τελευταία του Αυγούστου- ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ομίλων/δεικτοβαρών μετοχών ανεβάσαμε σχετική ενημέρωση στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v