Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με κέρδη... 0,01% κράτησε το ανοδικό σερί!

Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Πτώση για Εθνική, Alpha Bank, άνοδος για Coca Cola και Eurobank. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία στα blue chip. Πτωτικά οι αποδόσεις ομολόγων σε Ελλάδα και Ευρώπη εν αναμονή του Ντράγκι.

Το 7 στα 7, έστω και οριακά, έστω με επιστράτευση των Πειραιώς, CC/HBC, για τον Γενικό Δείκτη επετεύχθημε το κλείσιμο στις 1.177,49 μονάδες ή 0,01% υψηλότερα. Σερί, που παραπέμπει στην ανάλογης έκτασης κίνηση του Μαΐου και συγκεκριμένα όταν από τις 1.119,30 (της 20/5) η αγορά αντέδρασε μέχρι τις 1.220,16 μονάδες (28/5).

Να συνεκτιμηθεί, μάλιστα, πως για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε αυτά τα επίπεδα τιμών πραγματοποιείται τζίρος 90-93 εκατ. ευρώ.

Με αρκετές ομοιότητες η τρέχουσα κίνηση που στέκεται αφορμή για ορισμένους να κάνουν λόγο- πλέον- για διεύρυνση της ανοδικής αντίδρασης προς τις 1.220 μονάδες. Πάντως το «κλείσιμο» του ΓΔ περίπου στα χθεσινά επίπεδα πραγματοποιήθηκε με τον ανάλογο τζίρο.

Στις 381,36 μονάδες ο FT25 που μόνο με «κλείσιμο» πάνω από τις 384/385 μον. μπορεί να «δει» προς τις 410 (όπως υποστηρίζουν οι της The Trader’s Diary). Εως τις 163,71 μονάδες ο Τραπεζικός με Πειραιώς και Eurobank να ενισχύονται και ΕΤΕ- Alpha Bank να υποχωρούν.

Για τη μετοχή της ΕΤΕ τα «υψηλά ημέρας» των 2,75 ευρώ αποδείχτηκαν επίπεδα όπου έγιναν ρευστοποιήσεις. Μην διαφεύγει της προσοχής πως η μετοχή στις 6-8 Αυγούστου κυμαινόταν στα 2,11-2,19 ευρώ. Εως τα 1,55 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, που έκλεισε λίγο χαμηλότερα στα 1,54 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως αύριο-μεθαύριο οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και των τεσσάρων ομίλων θα αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Πρακτικά εάν ο κλαδικός δείκτης μπορεί να κινηθεί πάνω από τις 165/167 μονάδες ή θα «γυρίσει» προς τις 150 μονάδων.

Θετική σήμερα και η HSBC καθώς εκτιμά, πως τα αποτελέσματα αναμένεται να δείξουν συνέχιση των θετικών τάσεων στην τιμολόγηση των καταθέσεων, στον σχηματισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στον έλεγχο του κόστους. Ωστόσο, η απομόχλευση θα εξακολουθήσει να πιέζει τα έσοδα των τραπεζών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος, ακόμη ένας παράγοντας ισχυρής ανησυχίας μεταξύ των ξένων επενδυτών που έχουν θέσεις σε τραπεζικές μετοχές είναι σε ποιες τιμές θα διενεργηθούν ενδεχόμενες νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Πρόκειται για εύλογη ανησυχία, καθώς ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν από την απομείωση δανείων και ενυπόθηκων εξασφαλίσεων μειώνοντας το υγιές ενεργητικό των τραπεζών και επομένως την εύλογη αξία τους.

Πάντως αρχικά τα «3 αμερικανικά σπίτια» στη συνέχεια η Deutsche Bank (ακολούθησαν οι Euroxx, Citi, HSBC...) επιχείρησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των παικτών, αφού όμως στις 8 Αυγούστου σημειώθηκαν οι «χαμηλές τιμές» τριών μηνών για τον κλάδο.

Nα σημειωθεί, πως οι επενδυτές εκτιμούν ότι, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων που εμφανίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμα και τον Σεπτέμβριο σημαντικές κινήσεις για τόνωση της ρευστότητας. Μένει να φανεί εάν αυτό θα μπορούσε  να θερμάνει περισσότερο την τάση στα ευρω-χρηματιστήρια. Σε κάθε περίπτωση έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, μαζί και της Ελλάδας.

Πρακτικά ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο με την Εθνική στα 9,5 δισ. ευρώ, σε απόσταση... αναπνοής (9,4 δισ.) η Πειραιώς ενώ ακολουθούν Alpha Bank (8,21 δισ.) και Eurobank (4,96 δισ. ευρώ). Συνολική αποτίμηση 32 δισ. ευρώ, ενώ στις 4 μετοχές έγινε σήμερα πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου. Στρέβλωση... ολκής και μάλιστα μονοσήμαντη εάν σκεφτεί κάποιος πως στη μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα σχεδόν το 1/4 του τζίρου.

Ακολούθησαν εκτός από τις άλλες τρεις συστημικές οι Jumbo (με 2 πακέτα των 134.419 και 165.581 στα 11,60 ευρώ), ΟΠΑΠ (με 3 πακέτα 2,3 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡτπ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (πακέτο 75.000 στα 3,505 ευρώ), Fourlis (πακέτο 103.151 στα 5 ευρώ), ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ τπ, FFG, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ κ.ά.

Η εικόνα επιμέρους μετοχών

Στα 1,85 σταθερή η μετοχή της Intralot με τις εξελίξεις για τον ΟΔΙΕ στο επίκεντρο. Η μετοχή «μετρά» κέρδη 5,11% σε διάστημα εβδομάδας.

- Επί τέλους μετά από καιρό παράλληλη κίνηση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 3,56 ευρώ με 2,89%) και ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ (στα 1,50 με 3,45%) καθώς ο όμιλος είχε καιρό να δείξει... αντανακλαστικά.

- Στα 16,84-17,05 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ με τον οργανισμό να παρουσιάζει κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ στο 6μηνο και 44,5 εκατ. ευρώ διαθέσιμα. Ομως η μετοχή μετρά απώλειες 2,94% από την αρχή του έτους η δε αποτίμηση του ΟΛΠ διαμορφώνεται στα 421,5 εκατ. ευρώ,

- Για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου με το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,26 ευρώ καλύπτεται το «καθοδικό χάσμα» από τη συνεδρίαση της 4 ης Αυγούστου. Ολοκληρώνεται ένα κυματισμός για τη μετοχή που άμεσα θα φανεί εάν συνεχίζει πάνω από τα 6,25-6,30 ή διολισθαίνει εκ νέου. Η εταιρεία ενισχύει τον στόλο της με 7 νέα Airbus A320,

- Για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων το εύρος διακύμανσης σήμερα ήταν 5,59-5,74 ευρώ με τη μετοχή να αντιδρά από τα 5,15 ευρώ (χαμηλά της 8/8). Σύμφωνα με τη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη πρόκειται για «σχηματισμό αναστροφής της πτωτικής τάσης».

- Δεν φάνηκε να συγκινείται η αγορά από τα μεγέθη των Πλαστικών Θράκης. Στα 1,07 ευρώ η μετοχή με την εταιρεία να ανακοινώνει κύκλο εργασιών 137 εκατ. ευρώ και αύξηση κερδών κατά 12% στο 6μηνο,

- Αντιθέτως, ενισχύθηκαν η μετοχή της Creta Frams (βελτίωση EBITDA), ΔΡΟΜΕΑΣ (και νέα συμφωνία 1,5 εκατ. ευρώ με τον Γερμανικό Στρατό).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v