Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Διευρύνονται τα κέρδη για ΓΔ και FTSE 25 με τον τζίρο να παραμένει σε ιδιαίτερα περιορισμένα επίπεδα. Άνοδος για τις τράπεζες, πάνω από τα €2 η Εθνική. Σε ρόλο «οδηγού» ο τίτλος της ΔΕΗ. Υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, Τιτάνας, Μυτιληναίος. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Ανεβαίνει ο πήχης προς τις 960 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, αλλά χωρίς να ανεβάζει συναλλαγές που παραμένουν λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ.

Το... μυστικό στοχευμένες αγορές, σε μία ρηχή αγορά, όπου τις τελευταίες ημέρες οι short δείχνουν να έχουν κατεβάσει ταχύτητα και να μην εκβιάζουν χαμηλότερες τιμές.

Το ενδιαφέρον της τελευταίας κίνησης πως με μέτριες, πολύ μέτριες συναλλαγές, έχει ενισχυθεί ο Γ.Δ. κατά σχεδόν 70 μονάδες, καλύπτοντας τον πρώτο από τους τρεις -βραχυπρόθεσμους- στόχους, δηλαδή της επαναφοράς προς τις 950 μονάδες.

Και αν στη χθεσινή συνεδρίαση η πίεση στο κλείσιμο, στα auctions, γέννησε εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της εξόφθαλμης υποτίμησης, σήμερα δίνεται μία απάντηση. Μάζεμα χαρτιών από «ισχυρά χέρια» σε μία αγορά όπου η πλειονότητα των εξειδικευμένων παικτών δεν πολυπιστεύει πως το Χ.Α. μπορεί να αντιδράσει.

Να δούμε εάν ανάλογη προσπάθεια θα επιχειρηθεί και σήμερα, με το euro2day.gr να εστιάζει από το χθεσινό σχόλιο του Θαν. Σταυρόπουλου ακριβώς σε αυτήν την... πονηρή πίεση στο κλείσιμο της ημέρας. Με τραπεζικές (κυρίως) μετοχές να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας και σήμερα από λίγο χαμηλότερες τιμές να ξαναμαζεύονται.
Να υποθέσω πως η επόμενη προσπάθεια κίνησης πάνω από τις 975 προς τις 1.050 μονάδες θα επιχειρηθεί με τις δεικτοβαρείς τράπεζες; Θα δείξει, καθώς όσο ο κλαδικός δείκτης δεν περνά τις (τουλάχιστον) 130-132 μονάδες, ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

Απαιτούνται κίνηση της ΕΤΕ πάνω από τα 2,05-2,08 ευρώ, όταν πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 2 ευρώ, επαναφορά της Alpha Bank άνω του 0,55 και της Πειραιώς προς το 1,20 ευρώ. Και από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, άμεσος συγχρονισμός τουλάχιστον ενός εκ των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ με την κίνηση της ΔΕΗ.

Με 3,04% στα 6,65 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης είναι σηματωρός σε αυτήν τη φάση, θα χρειαστεί όμως είτε ο ΟΤΕ είτε ο ΟΠΑΠ να αντιδράσουν προς τα 9,57-9,60 και τα 10,24 ευρώ αντίστοιχα. Προσώρας και οι δύο υποχωρούν στα 9,38 και στα 10 ευρώ αντίστοιχα.

Όμως μετοχές-σηματωροί, όπως θεωρούμε τις τελευταίες ημέρες (από τις 30/10) λ.χ. Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ(*), MIG, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ/Τέρνα(**), τα πηγαίνουν ικανοποιητικά, δείγμα πως η τεχνική ανάλυση εξελίσσεται κανονικά.

Στις μετοχές των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ αλλά και σε Ιντρακόμ, ΥΓΕΙΑ, Fourlis, ΧΑΛΚΟΡ, Frigoglass αποτυπώνεται η προεξόφληση αυτής της βραχυπρόθεσμης προσπάθειας επαναφοράς.

(*) Θυμίζω πως τίτλος της ανάρτησης της 3ης/11 ήταν: Υπό προϋποθέσεις τα 10,20 ευρώ, με τη μετοχή να ενισχύεται εχθές μέχρι τα 10,24 ευρώ. Το χαρτί φαίνεται πως θα ξαναμαζευτεί λίγο χαμηλότερα, εν όψει της επόμενης σοβαρότερης προσπάθειας.

(**) Θυμίζω πως στη σημερινή ανάρτησή μας η αναφορά ήταν ξεκάθαρα για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (4,30%) και όχι για την ΤΕΝΕΡΓ, που υποχωρούσε έως 3,25% στα 2,47 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v