Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάσα μετά την τριήμερη κατρακύλα

Διευρύνονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη αλλά και των τραπεζών. Άνοδος μεγαλύτερη του 14% για Εθνική Τράπεζα, Alpha, Eurobank. Aνακάμπτουν Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Kόντρα στην άνοδο ΟΤΕ, ΟΛΠ και Grivalia. Πού αποδίδεται η ανάκαμψη.

«Ταύρος» η Morgan Stanley για τις τραπεζικές μετοχές, «ταύρος» ο κλάδος σήμερα, ωθεί την αγορά πάνω από τις 735 μονάδες.

Ενδεικτικά του κλίματος που έχει δημιουργηθεί το ποσοστό αντίδρασης του Τραπεζικού Δείκτη (έως 14,45% ), οι αυξημένες συναλλαγές που έχουν γίνει στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών (σχεδόν 45 εκατ. ευρώ) αλλά και η ακολουθία της πλειονότητας των μετοχών-σηματωρών.

Κατά 3,50% αντιδρά ο Γενικός Δείκτης προς τις 735-740 μονάδες, κατά 4,45% ο FT 25 προς τις 220 με τον Τραπεζικό Δείκτη να δημιουργεί πιο πειστική κίνηση, μετά το βίαιο... άδειασμα των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Κατά γενική εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, η παράμετρος που έκανε τη διαφορά και αποτυπώνεται ήδη στο ταμπλό ήταν η παρέμβαση Δραγασάκη καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε τους όρους του παιχνιδιού, καθησυχάζοντας τα ξένα funds και πανίσχυρους διαχειριστές οι οποίοι έχουν συμφέροντα και κεφάλαια σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις.

Στην παρέμβαση αυτή αναφερθήκαμε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, αλλά και στις πρωινές Βολές μας στον Εκηβόλο εστιάζοντας στην ουσία αυτής της κίνησης.

Εκτίμησή μας είναι πως η άμεση απάντηση του αμερικανικού οίκου μόνο τυχαία δεν είναι και έγινε την κατάλληλη στιγμή.

Η Morgan Stanley θεωρεί πως η πολιτική έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι τόσο κακή όσο εκτιμάται σήμερα. Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 100% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ δίνει συστάσεις για τους τίτλους των 4 συστημικών ομίλων.

Το αποτέλεσμα ορατό από την αρχή της συνεδρίασης έγινε σαφέστερο στη συνέχεια με αποτέλεσμα η μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται 19,56% σοα 0,321 ευρώ, της Εθνικής 14,01% στο 0,952 ευρώ, της Πειραιώς στο 0,541 ευρώ και της Eurobank στο 0,116 ευρώ.

Ωστόσο αυτό που εξαρχής προείχε ήταν η ανασύνταξη δυνάμεων ειδικά στις τράπεζες, καθώς ο κλάδος είχε υποστεί συντριπτικά... τραύματα και εξ ορισμού ήταν αυτός που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Η ευόδωση της προσπάθειας όπως φάνηκε σταδιακά στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίστηκε σε υπερπιεσμένες μετοχές (λ.χ. ΔΕΗ) για να διαχυθεί στη συνέχεια σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από κοντά και αρκετές μετοχές εταιρειών της μεσαίας και χαμηλότερων κατηγοριών.

Ο τζίρος που έγινε στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, σταδιακά σε όλο και περισσότερες μετοχές, καθιστά πιο αξιόπιστη την προσπάθεια αντίδρασης. Οπως το γεγονός ότι στο γύρισμα της αγοράς (10.55-11.15) διευκολύνθηκε το κλείσιμο πολλών θέσεων πώλησης/short, η μετακύλιση άλλων σε ανώτερες τιμές με αρκετά ΣΜΕ του ft25 να γυρίζουν από τις 210-205 προς τις 220 μονάδες.

Αυτή η τακτική συνέβαλε στο να αντιδράσει ισχυρότερα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και να ακολουθήσουν κι άλλοι αγοραστές σε μετοχές του δείκτη.

Νωρίτερα στη μετοχή της ΔΕΗ οι εντολές αγοράς έφθαναν μέχρι τα 4,81 ευρώ θυμίζοντας πως οι εβδομαδιαίες απώλειες είχαν ξεπεράσει το 10%. Στον ΟΠΑΠ που ακολουθεί με 1,60% η αντίδραση έφθασε έως τα 7,05 ευρώ με τη μετοχή να μετρά πτλωση 18,12% σε διάστημα εβδομάδας. Αντιθέτως στον ΟΤΕ υπάρχει σταθερή εντολή πώλησης από τα 7,95-7,45 ευρώ.

Κινητικότητα τόσο σε τζίρο όσο και σε απόδοση για μετοχές-σηματωρούς όπως είναι ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΤΕΝΕΡΓ, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 14.00 η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν περίπου στα 100 εκατ. ευρώ με αυξημένους τζίρους (εκτός από τις τράπεζες και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) στους τίτλους των Jumbo, EXAE, CC/HBC, FF Group, ΕΛ.ΠΕ., ΑΡΑΙΓ, Μυτιληναίο, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ κ.ά.

Να συνεκτιμηθεί πως η πίεση στην αγορά ομολόγων παραμένει (αντιθέτως σημειώνεται μικρή εκτόνωση στα ασφάλιστρα κινδύνου), ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μεικτές τάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v