Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η... ταλαιπωρία

Βραχύβια η αναλαμπή για τον Γενικό Δείκτη μετά την είδηση για αύξηση του ELA. Ιδιαίτερα χαμηλός ο τζίρος. Κέρδη για Alpha, Εθνική, στο "κόκκινο" Πειραιώς και Eurobank. Μαζεύονται οι απώλειες στη ΔΕΗ, σε Ελλάκτωρ και ΟΛΠ οι μεγαλύτερες πιέσεις.

Με το... σταγονόμετρο η ΕΚΤ, αναθάρρησαν αλλά για λίγο στο Χ.Α., καθώς η Φρανκφούρτη αύξησε το όριο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας κατά 600 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει σχετικά η Αναστασία Παπαιωάννου η ΕΚΤ έδωσε διεύρυνση του ορίου κατά 600 εκατ. ευρώ, λίγο περισσότερα από τα 500 εκατ. στην προηγούμενη συνεδρίαση στη Λευκωσία. Με τη νέα αύξηση, το όριο για τη χρήση του ELA ανέρχεται περίπου στα 69,5 δισ. ευρώ.

Στηρίζει όσο χρειάζεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο Μ. Ντράγκι, αλλά δεν παρεκκλίνει της συνολικότερης γραμμής που επιβάλλει ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή της ασφυκτικής πίεσης προς την κυβέρνηση. Παράλληλα το Χ.Α. παρακολουθεί και τη συμφωνία Τσίπρα-Γκουρία για συνεργασία στις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο η είδηση κυκλοφόρησε ταχύτατα σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία και σχεδόν αμέσως ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς κυρίως στις τράπεζες για να ακολουθήσουν 4-6 μετοχές-σηματωροί.

Εμφανής η... αναλαμπή στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς πολύ γρήγορα από τις 798 ο Γ.Δ. υποχώρησε προς τις 792 μονάδες (-0,45%) με τον Τραπεζικό Δείκτη από τις 607 να υποχωρεί και πάλι σχεδόν 10 μονάδες. Ολα αυτά στο διάστημα 14.50-15.05 με συναλλαγές 3,8-4 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον τζίρο στα συνολικά 35 εκατ. ευρώ (στις 15.05). Χαμηλός ο τζίρος, κάτω πλέον και του μ.ο των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων, με το 58% στις τράπεζες.

Από τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώνεται η διαφοροποίηση των Εθνικής, Alpha Bank έναντι των Πειραιώς, Eurobank.

Εως τα 1,14 ευρώ πριν από λίγο η ΕΤΕ που στην αρχή της συνεδρίασης είχε αντιδράσει μέχρι τα 1,16 ευρώ.

Μαζεύτηκε η προσφορά στην Πειραιώς από τα χαμηλά ημέρας των 0,385 ευρώ έως τα 0,395 ευρώ ωστόσο οι πωλήσεις συνεχίζονται.

Περιορίστηκαν και οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ (από τα 5,36 προς τα 5,50 ευρώ , ενώ οι αγορές στηνδεικτοβαρή CC/HBC (έως τα 15,76 ευρώ) (υπο)στήριξαν τον δείκτη.

Νωρίτερα το Εuro2day.gr σημείωνε...

Προτεραιότητα, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η επιβεβαίωση των 790 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η διατήρηση δυνάμεων, η διαχείριση της κουραστικής διόρθωσης των τελευταίων συνεδριάσεων.

Διολίσθηση με χαμηλό τζίρο, όπως στο... μαρτύριο της σταγόνας, καθώς (και) το χρηματιστήριο παραμένει παγιδευμένο, όπως άλλωστε και η χώρα, στη μέγγενη μίας διαδικασίας που για τους δανειστές/Βερολίνο μεθοδευμένα οδηγεί στην επιβολή ακόμη ενός πακέτου «βοήθειας», δανεισμού/μνημονίου.

Καταληκτική περίοδος οι αρχές Ιουνίου... Σε αυτόν τον ατέρμονο εγκλωβισμό (και) το Χ.Α. δεν έχει λόγους να αντιδράσει προς τις 820 και τις 850 μονάδες, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στη δοκιμασία των 790 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v