ΧΑ: Επέστρεψε στη… γνωστή κατηφορική πορεία

Αρνητικά πρόσημα, χαμηλός τζίρος. Τα γνωστά χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών δεν ανατράπηκαν μετά τα παράγωγα. Νέες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες μετά την πρωινή προσπάθεια να ανακάμψουν. Εντείνονται οι πιέσεις στο τέλος της συνεδρίασης.

Με συντονισμένες πωλήσεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ λίγο πριν από το κλείσιμο της δημοπρασίας ο FT-25 υποχώρησε έως 1,19% χαμηλότερα στις 219,53 μονάδες. Νωρίτερα ο δείκτης είχε κυμανθεί στο εύρος των 219,21-225,49 μονάδων την ίδια ώρα που στα παράγωγα γίνονταν πράξεις στα συμβόλαια μηνός Απριλίου από τις 219,75 έως τις 226. Εμφανής η προσπάθεια των πωλητών να στριμώξουν χαμηλότερα τηνλήξη του μήνα, σε επίπεδα όπου επίσης έγιναν αρκετές συναλλαγές στη συνέχεια.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το... φαινόμενο, όταν σε μία ρηχή αγορά, μέτριων συναλλαγών και με τη βαρύτητα στάθμισης τεσσάρων μετοχών πάνω από το 50%, είναι εφικτή η διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης είτε στην υποκείμενη αγορά μετοχών είτε των παραγώγων.

Σύμμαχος των πωλητών/short και το διορθωτικό κλίμα στα ευρωχρηματιστήρια με το έως -1,75% στις 11.785 μονάδες του DAX στη Φρανκφούρτη να δημιουργεί ανάλογο κλίμα στο Παρίσι και στις αγορές του ευρωνότου.

Οπως εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων στις διεθνείς αγορές έχει συντελεσθεί ένα άνευ προηγουμένου ανοδικό πάρτι με αλλεπάλληλα νέα υψηλά από τη Wall Street μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, με συνέπεια οι θέσεις αγοράς/long να κλείνουν ή να μετακυλίονται σε χαμηλότερες τιμές προς τον επόμενο μήνα Μάιο.

Θυμίζοντάς μου τη χρηματιστηριακή ρήση 'sell on May and go away', ο ίδιος παράγων θεωρούσε απόλυτα εναρμονισμένη με την παγκόσμια χρηματιστηριακή παραδοχή την κατοχύρωση σημαντικών διψήφιων αποδόσεων από μετοχές και παράγωγα. Εξαίρεση του κανόνα βέβαια, παρέμεινε στη διάρκεια και αυτής της σειράς η ελληνική αγορά, το Χ.Α., οι ελληνικές μετοχές (και δη οι τραπεζικές) και τα συμβόλαια του δείκτη που κλείνουν σε χαμηλές τιμές.

Μέτριος ο τζίρος και στις δύο αγορές, μετοχές/παράγωγα, με ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το ότι ο FT 25 πιέστηκε με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τη δεικτοβαρή CC/HBC και λιγότερο με τον τραπεζικό κλάδο.

Από τα 19,40 στα 18,95 ευρώ η μετοχή της CC/HBC με το ΣΜΕ της μετοχής χαμηλότερα/discount προς τα 18,80 ευρώ για τη σειρά του επόμενου μήνα. Θυμίζοντας πως ακριβώς στα 18,80 ευρώ έχει διαμορφωθεί η σημαντική στήριξη για τον τίτλο, καθότι αφορά την ευρύτερη αντίδραση από τα χαμηλά στα τέλη Ιανουαρίου (13,55 ευρώ) λίγο πριν από τις εκλογές.

Από τα 8,62 στα 8,05 ευρώ με... κατακόρυφη πτώση η μετοχή του ΟΠΑΠ, στο επίμαχο διάστημα, που προαναφέραμε, από τα 5,18 στα 4,88 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ελάχιστες συναλλαγές αλλά με εμφανές αποτέλεσμα για όσους είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα.

Στις 14.15 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 34 εκατ. ευρώ από τα οποία το 56% στις τράπεζες.

Στις 746,57 μονάδες (-0,77%) ο Γ.Δ., στις 219,92 (-1,12%) ο FT25 και υποχωρώντας 1,50% στις 474,79 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη διακύμανση του FT25. Στην περιοχή των 218 μονάδων ο δείκτης με την πλειονότητα των συμβολαίων που είχαν ανοιχτεί από τις 236-238 μονάδες είτε να έχει κλείσει (με σημαντική απόδοση) είτε να μετακυλίεται στον επόμενο μήνα.

Με τη... συνδρομή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που υποχωρούν, οι πωλητές/short έχουν μέχρι στιγμής ευκολότερο έργο απ΄ό,τι είχε φανεί στην αρχή της συνεδρίασης. Με απώλειες από Φρανκφούρτη μέχρι Παρίσι-Μιλάνο η Αθήνα ακολουθεί χαμηλότερα, καθώς αποτελεί εδώ και καιρό την πτωτική εξαίρεση στον ανοδικό κανόνα των χρηματιστηρίων.

Για τον FΤ25 η πίεση παραμένει σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στη δεικτοβαρή CC/HBC για να παρασυρθούν από την τάση σταδιακά οι περισσότερες μετοχές του δείκτη.

Με τον Τραπεζικό Δείκτη να μετρά απώλειες σχεδόν 2% υποχωρώντας στις 470-472 μονάδες, το περιθώριο αντίδρασης - επαναφοράς προς τις 500-505 είναι μηδενικό.

Σταθερές οι πωλήσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου, με την ΕΤΕ να πλησιάζει και πάλι επικίνδυνα προς το 1 ευρώ έχοντας σημειώσει χαμηλότερες τιμές έως το 0,995 στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Σε αντίθεση με τη μετοχή, αντιδρά το warrant της ΕΤΕ, ακριβώς όπως σημειώνεται με τις Alpha Bank/ΑΛΦΑτπ και Πειραιώς/ΠΕΙΡτπ. Ιδιότυπο arbitrage μέσω των warnats ως εναλλακτική όσων έχουν θέσεις και στη υποκείμενη αγορά; Ενδεχομένως, καθώς οι συναλλαγές στα 3 warrants δεν μπορεί να θεωρηθούν αμελητέες.

Κυρίως σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ επικεντρώνονται οι πωλητές εντείνοντας τις πιέσεις από την ώρα της δημοπρασίας, γεγονός που είχε αναφερθεί νωρίτερα.

Με πωλητές σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα, Motor Oil, ενώ το -6% της Jumbo με αυξημένες συναλλαγές αποδίδεται σε μείωση θέσης πιθανότατα ξένου διαχειριστή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v