Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρκές «σφυροκόπημα» στο Χρηματιστήριο

Σε βαθύ κόκκινο και στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2012 κινείται το Χρηματιστήριο. Στο -12% η Πειραιώς. Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ. Υποχωρούν Alpha, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Σημαντική πτώση για τα ομόλογα.

Σε επίπεδα... 11ης Σεπτεμβρίου (2012) έχει υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης, αλλά με τον ft 25 να επιστρέφει ταχύτερα προς τον πυθμένα της 5ης Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντλήσει ρευστότητα απ΄ όπου μπορεί (και δεν μπορεί) προκαλώντας ίσως τις πρώτες ευρύτερες αντιδράσεις φορέων και παραγόντων (αγγίζει ήδη την εκλογική της... πελατεία) και εύλογα ερωτήματα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεχίζεται η απίστευτη ταλαιπωρία κι απαξίωση μετοχών κι εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

Ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται αναλυτικά στην ασφυκτική πίεση των δανειστών κόντρα στο εναλλακτικό σχέδιο της Αθήνας αποτιμώντας την τακτική της ΕΚΤ μέσω του Οργανισμού Εποπτείας (SSM).

Από τα ελάχιστα όχι και τόσο απαισιόδοξα στοιχεία της συνεδρίασης η εδώ και 30-45΄ θεαματική επιβράδυνση της ροής συναλλαγών στο σύστημα, η οποία αν συνεκτιμηθεί ότι επρόκειτο για συντονισμένες ρευστοποιήσεις συμβάλλει σε μικρή άμβλυνση των πιέσεων. Βέβαια οι βασικοί δείκτες παραμένουν κολλημένοι στο -3% (από τον Γ.Δ. μέχρι τον FT Mid) όμως η ταχύτητα πράξεων και συναλλαγών έχει κοπάσει, κάτι που είναι πιο εμφανές στον τραπεζικό κλάδο.

Παράλληλα πραγματοποιούνται και λιγοστές πράξεις στα συμβόλαια του ft 25 σε premium, δηλαδή με τον δείκτη στις 207 ανοίγονται ΣΜΕ στις 208,5 μονάδες, δείγμα πως σε αυτές τις τιμές πιθανότατα να υπάρξει μία ανακωχή πωλητών - αγοραστών.

Αλλωστε η περιοχή των 209 μονάδων (για τον ft 25) είχε στοχοθετηθεί εδώ και συνεδριάσεις από αναλυτές και πωλητές short .

Για τον Γενικό Δείκτη ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης θεωρεί πως μόνο ένα κλείσιμο πάνω από τις 708 μονάδες ενδεχομένως να απομάκρυνε για λίγο τον κίνδυνο υποχώρησης.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία μετά την αρχική... καταιγίδα, επικρατεί σχετική ηρεμία με το αυριανό EWG να θεωρείται πολύ κρίσιμο (και) για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Η διαπραγμάτευση του Παρισιού φθάνει σε κομβικό σημείο σήμερα, και από τα συμπεράσματά της θα κριθεί εάν θα βελτιωθεί ή θα επιβαρυνθεί το κλίμα στην αυριανή σύνοδο.

Αμεσα θα φανεί κατά πόσον τα 4 φορο-μέτρα, που κλείδωσαν"στο Brussels Group αρκούν για να γίνει ένα βήμα μπροστά αύριο, κάτι που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα αποτυπωθεί και στη στάση της ΕΚΤ.

Όσα αναφέρονται από το Blomberg, για σκέψεις της ΕΚΤ να βάλει φρένο στη χορήγηση της ρευστότητας από τον ELA είναι προφανές πως αποτέλεσαν επιπλέον αφορμή για την ένταση της ανησυχίας, τον νέο γύρο πιέσεων ειδικά στις τράπεζες, την εκτίναξη της απόδοσης των ελληνικών τίτλων σε δυσθεώρατα ύψη.

Σε απόσταση αναπνοής από το 30% το 3ετές yield, όταν η Μαδρίτη αντλεί 2,567 δισ. ευρώ από 3μηνα και 9μηνα έντοκα με αρνητικό επιτόκιο. Τα δύο μεγέθη αν και δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα αναφέρονται σε αντιδιαστολή ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Με νέο ελάχιστο τις 421,81 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης παραμένει ο μεγάλος ασθενής από τους κλαδικούς δείκτες και με τις 459,46 μονάδες ως την πρώτη αντίσταση (3 ημερών).

Στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων έχει αλλάξει χέρια το 53-55% των συνολικών συναλλαγών με Εθνική και Πειραιώς να έχουν τον περισσότερο τζίρο. Στο 0,906-1 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 0,129 το ΕΤΕ τπ, ενώ στο ΧΠΑ έχουν γίνει 9.506 συμβόλαια σε τιμές 0,903-0,997 ευρώ. Aπώλειες της τάξης του 12% καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, που λόγω της σημαντικής υποχώρησης που έχει προηγηθεί η δοκιμασία των 6,50 ευρώ θεωρείται πολύ σημαντική. Στα 7,10-7,39 ευρώ με απώλειες 3,51% η μετοχή έχει λάβει επικίνδυνη κλίση.

Σε CC/HBC και Ελληνικά Πετρέλαια το βάρος της όποιας προσπάθειας ανάσχεσης του δείκτη με την πρώτη στα 18,35-18,70 και τη δεύτερη στα 3,55-3,67 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v