Χρηματιστήριο: Στη ζώνη των 840 μονάδων ο ΓΔ

Με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους συνεχίζεται η άνοδος στο ΧΑ. Πάνω από τις 700 μονάδες ο κλαδικός δείκτης. Στο επίκεντρο και οι αλλαγές στο MSCI, πιέζουν χαμηλότερα ΔΕΗ και ΓΕΚΤέρνα. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα. Κέρδη και για ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα.

Με προσεκτικές κινήσεις κοντά στα υψηλά ημέρας συνεχίζεται η συνεδρίαση. Με αιχμή τις τράπεζες αλλά και αρκετές μετοχές-σηματωρούς να ακολουθούν, το Χ.Α. διατηρείται στην περιοχή των 840-845 μονάδων.

Μετά τις 13.45 εντολές αγοράς σε τράπεζες και ΟΤΕ, CC HBC ενισχύουν την αντίδραση στο 1,84% και στις 845 μονάδες.

Η επαναφορά του Τραπεζικού Δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες έχει επιταχύνει την κυκλοφορία και στις 4 μετοχές του κλάδου, έχει αυξήσει την αξία των συναλλαγών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η είσοδος στη συνεδρίαση κεφαλαίων που συνήθως ενεργοποιούνται από τις 13.30 και μετά. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση με κινήσεις 2-3 αμερικανικών χαρτοφυλακίων, που τοποθετήθηκαν κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Μέτριος ο τζίρος, αλλά αναλογικά ικανοποιητικότερη η συναλλακτικότητα σε απόλυτο αριθμό μετοχών, καθώς από εχθές έχει διαχυθεί το ενδιαφέρον και προς άλλες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμη, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ξένα και εγχώρια επενδυτικά σχήματα διερευνούν το έδαφος, λαβαίνουν θέσεις, σε μία κυρίως προεξοφλητική διαδικασία που ενέχει τα ρίσκα της.

Για τον Γενικό Δείκτη η επιβεβαίωση των 818 μονάδων (όπως αναφερόταν σχετικά στον χθεσινό Εκηβόλο) ενίσχυσε τις πιθανότητες για τη συνέχιση της αντίδρασης με πρώτο κύριο και ισχυρό... σταθμό τις 858 μονάδες. Ανάλογα μετρώντας τον FT 25 οι 247,37 και οι 257,83 μονάδες θεωρούνται δύο πολύ σημαντικά σημεία αναφοράς βραχυπρόθεσμα, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από την αγορά παραγώγων και ομολόγων με αύξηση των θέσεων αγοράς/long και περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης όλων των χρονολογικών σειρών/εκδόσεων με ενδεικτικότερο το 2ετές ομόλογο.

Σε ανοδική φορά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (για τον DAX με 0,87% στις 11.572 μονάδες), με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής είναι η πρώτη φορά, μετά από καιρό, που γίνεται ένας στοιχειώδης συγχρονισμός της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές, όπου διαπιστώνεται μία διακριτική αλλαγή στάσης ορισμένων ξένων προς το φιλικότερο για το Χ.Α. και σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία υπάρχει καλύτερο κλίμα και διάθεση.

Μέχρι τώρα οι μέτριες συναλλαγές δεν παραπέμπουν σε θεαματική μεταστροφή ή σε συντονισμένη είσοδο νέων παικτών, όμως εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός και μετά την Παρασκευή δεν αποκλείεται να προσελκυσθούν κι άλλα κεφάλαια.

Με μικρό premium το συμβόλαιο του FT 25, καθώς στην υποκείμενη διαμορφωνόταν στις 253,04 και στις σχεδόν 254 μονάδες για τη σειρά Μαΐου, που ξαναθυμίζω λήγει μεθαύριο.

Με τον Τραπεζικό Δείκτη πάνω από τις 690-700 μονάδες συνεχίζονται οι κινήσεις στη μετοχή της Εθνικής που νωρίτερα αντέδρασε έως το 1,27 ευρώ. Σημαντική τιμή διότι αποτελεί τη γραμμή τάσης από τα 2,74 ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένη εμπορευσιμότητα σε Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, με τη μετοχή της τελευταίας έως το 0,15 ευρώ. Εάν για τη μετοχή της Eurobank επιβεβαιωθεί το 0,15 και με την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψουν αρνητικές εξελίξεις, τότε σημαντικός στόχος είναι προς το 0,25 ευρώ.

Ενισχυμένη και από τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η μετοχή του ΟΤΕ, με αγοραστές έως τα 8,46 ευρώ. Στα 53,9 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη στο Q1, στα 500 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για τον Οργανισμό.

Ταλαιπωρείται η μετοχή της ΔΕΗ μετά την απρόσμενη για τους περισσότερους υποβάθμισή της με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Ωστόσο, και στη μετοχή της Επιχείρησης αγορές πραγματοποιήθηκαν από τα χαμηλά των 5,14 ευρώ.

Στα 5,06-5,30 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στο 1,84-1,91 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 8,04-8,26 ευρώ της ΜΕΤΚΑ, στα 2,43-2,53 ευρώ της Viohalco.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap κινητικότητα για Frigoglass, Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ-θυγατρικές αλλά και για Lamda Development, Intralot, Άνεμος, Πλαστικά Θράκης.

(*) Στις 13.45 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ. Το 50% στις τράπεζες και αυξημένη στους τίτλους των FF Group (με ένα πακέτο 160.164 στα 27 ευρώ), CC HBC, Jumbo, Τιτάν, Motor Oil, EXAE κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v