Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες με τζίρο… ψίχουλα

Νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη, που καταγράφει απώλειες της τάξης του 10%, ενώ ο Γενικός υποχωρεί προς τις 600 μονάδες. Ελάχιστες οι συναλλαγές, αλλά η απουσία αγοραστών προσγειώνει τα blue chips σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Δοκιμάζοντας τα χαμηλά επίπεδα των 600 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο απλά ακολουθεί τη διόρθωση των ξένων αγορών. Βέβαια πολλά χρηματιστήρια διορθώνουν από ιστορικά υψηλά ή κορυφές 4-5ετίας, την ώρα που το ελληνικό παραμένει εγκλωβισμένο (για εγγενείς λόγους) σε χαμηλά 4ετίας.

Στα επίπεδα των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες σχεδόν 5%, στην περιοχή των 175 ο FT 25, σε νέα ιστορικά ελάχιστα ο τραπεζικός στις 190 μονάδες.

Νέα διόρθωση αλλά με συναλλαγές ελάχιστες, καθώς ενδεικτικά σημειώνεται πως στα πρώτα 20' ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα δύο εκατ. ευρώ (έφτασε τα 6,3 εκατ. ευρώ στις 12:00). Οπως και τις προηγούμενες ημέρες, λιγοστές μεν οι πωλήσεις, πλην όμως η ελάχιστη κίνηση αγοραστών οδηγεί αναπόφευκτα βασικούς δείκτες, μετοχές χαμηλότερα.

Με το... καλημέρα οι πωλητές στην Coca Cola διέλυσαν κάθε επιφύλαξη για την κλίση που θα ελάμβανε ο FT 25 και τις πωλήσεις που θα ακολουθούσαν στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μετοχές όπου κυρίως ξένοι διαχειριστές, επενδυτές διατηρούν σημαντικές θέσεις και εύλογα έχουν βρεθεί σε πίεση.

Πέραν των τραπεζικών, με τα ούτως ή άλλως γνωστά προβλήματά τους, το “άδειασμα” της Παρασκευής σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, η εικόνα δεν έχει αλλάξει σήμερα. Εντολές στο σύνολο των μετοχών αυτής της κατηγορίας που υποχωρούν αλλά με ελάχιστες συναλλαγές, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Είναι ενδεικτικό πως έπρεπε να περάσουν 25' για να ενεργοποιηθούν οι πρώτες εντολές αγοράς, υπερισχύοντας των πωλήσεων, με τη μετοχή της Motor Oil να "γυρνά" από τα 8,55 στα 8,73 ευρώ με θετικό πρόσημο.

Νωρίτερα, χαμηλές τιμές είχαν καταγραφεί στα 6,98 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα 7,78 για τον ΟΤΕ, στα 4,01 για τη ΔΕΗ.

Σε ανάλογη δοκιμασία και οι τίτλοι του Μυτιληναίου (στα 4,58 ευρώ), του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (1,24 ευρώ), των Ελληνικών Πετρελαίων (στα 3,95 ευρώ), της Lamda Development (στα 3,95 ευρώ), του ΤΙΤΑΝα (στα 19,28 ευρώ), των FF Group (στα 17,70 ευρώ).

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως καταρρέουν οι ασιατικές αγορές, ανησυχούν στην Ευρώπη αλλά, όλα κι όλα, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις σκιαμαχούν καθ' οδόν προς τις νέες, πρόωρες εκλογές. Το ΧΑ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει.

Ανησυχητικά τα μηνύματα που έρχονται από το Πεκίνο τις τελευταίες 3-5 εβδομάδες, έντονος ο προβληματισμός σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, αλλά στην Αθήνα το ΧΑ συνεχίζει να «σέρνεται» στον ρυθμό της ιδιότυπης διακυβέρνησης που για πάνω από 8 μήνες ταλανίζει τη χώρα, το επιχειρείν, την πραγματική οικονομία, την κοινωνία.
Σύννεφα εντός και εκτός συνόρων για το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και τις σημαντικές απώλειες σε Wall Street, Φρανκφούρτη, την ώρα που παρασύρεται ο εύθραυστος ευρω-Νότος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v