Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιασε το... 13άρι ο τραπεζικός δείκτης

Τραπεζοβαρής αντίδραση στο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και όλους τους τίτλους του FT 25 στο «πράσινο». Ράλι 22,22% για Alpha. Υπεραπέδωσαν ακόμη ΔΕΗ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή. Σε προεκλογικά πονταρίσματα το ενδιαφέρον.

Παρά το γεγονός ότι η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν έδωσε την μεγάλη έκπληξη, όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Τραπεζικό ταμπλό και κατά δεύτερο λόγο στους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους, έδωσαν την ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να σημειώσει αξιοπρόσεκτη άνοδο και να δώσει κάποια πρώτα θετικά τεχνικά μηνύματα.

Από εκεί και πέρα, το +12,39% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, όμως παραμένει άγνωστος ο αριθμός των τοποθετήσεων που είχαν επενδυτικό ορίζοντα μεγαλύτερο των λίγων ημερών, αν όχι ωρών...

Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ με την Τράπεζα να αφήνει τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν.

Ο Mario Draghi, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, βλέποντας ρίσκα από τις αναδυόμενες Αγορές, ενώ διασφάλισε την συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά και αργότερα, αν χρειαστεί. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το όριο αγοράς από κάθε έκδοση στο 33% από 25%.

Αντίθετα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν έδωσε την είδηση - καταλύτη για την Ελλάδα, περιοριζόμενος να τονίσει ότι "η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ιδιοκτησία". "Με βάση τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και την απόφαση για το waiver", σημείωσε.

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν πήρε την είδηση που ήθελε δια στόματος Draghi, εκμεταλλευόμενη και το θετικό (μέχρι νεωτέρας) διεθνές κλίμα δεν έδειξε σημαντικές διαθέσεις υπαναχώρησης, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κλείσουν πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Το "μυστικό" που ώθησε σήμερα τις αποτιμήσεις σε υψηλότερα επίπεδα, με την κίνηση να μην αποκλείεται να έχει και συνέχεια κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία σύμφωνα με όσους σήμερα πήραν κάποια πρώτα πονταρίσματα, δείχνουν αυξημένες οι πιθανότητες από τις επικείμενες εκλογές να προκύψει Κυβερνητικό σχήμα "φιλικό" προς την Αγορά και τις προσδοκίες της!

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο "θέλει" να εκλεγεί Κυβέρνηση, κατά προτίμηση της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας και να υπάρξει επιτέλους κάποια σταθερότητα. Να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και να επιστρέψει, το ταχύτερο δυνατόν, η κανονικότητα.

Εννοείται ότι αυτή η κίνηση εμπεριέχει τεράστια δόση μεταβλητότητας και η τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα ευρήματα των αμέσως επόμενων δημοσκοπήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους κινούνται με "αργά αντανακλαστικά".

Όμως ανεξάρτητα με την βραχυπρόθεσμη τάση που θα συνεχίσει να εξαρτάται από το διεθνές κλίμα και τις εγχώριες προεκλογικές εκτιμήσεις - δηλώσεις, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι σε "daily" γράφημα η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο σήμα εισόδου, με το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 636 μονάδων, ενώ το "stop loss" για τους "long" έχει ανέβει στις 614 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Υπενθυμίζεται ότι η Αγορά είχε δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου από τις 11/6 με την καθοδική διάσπαση των 800 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική προσπάθεια, η οποία θα χρειαστεί και την συνδρομή της σταδιακής αύξησης του τζίρου, προκειμένου να απορροφάται η προσφορά των βραχυπρόθεσμων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η κίνηση προς τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών, ο οποίος για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στις 680 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 201 μονάδες. Ενδιάμεση αντίσταση για τον ΓΔ στις 650 μονάδες.

Στην περίπτωση του FTSE25, η σημερινή υπέρβαση των 185 μονάδων, με κλείσιμο, έκανε το "make or break" με την πρώτη κοντινή στήριξη να εντοπίζεται στις 179 μονάδες και το "stop" για τους "long" στις 177 μονάδες.

Μένοντας στις τεχνικές ενδείξεις που έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, αρκετοί ήταν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι και όχι μόνο, που με βάση τα ημερήσια γραφήματα έδωσαν ένα πρώτο σήμα "επιβίβασης".

Όπως η Alpha Bank (+22,22%) με την υπέρβαση των 0,1020 ευρώ, η Viohalco (+2,26%) με την υπέρβαση των 2,20 ευρώ και ο Ελλάκτωρας (+6,25%) με το κλείσιμο υψηλότερα των 1,34 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 0,13 και 0,1450 ευρώ, για την Viohalco στα 2,50 - 2,65 ευρώ και για τον Ελλάκτωρα στα 1,60 ευρώ.

Σύμφωνα με τα "daily" γραφήματα, για υπάρξει ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, ο ΟΠΑΠ (+3,57%) πρέπει να υπερκεράσει τα 7,34 ευρώ, η Μέτκα (+4,23%) τα 6,98 ευρώ, η Eurobank (+8,33%) τα 0,045 ευρώ, η Πειραιώς (+13,41%) τα 0,10 ευρώ, η Εθνική (+9,05%) τα 0,5490 ευρώ, τα οποία δοκίμασε σήμερα και ο Μυτιληναίος (+2,4%) τα 4,92 ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του FTSE25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι για την συνέχεια.

Χαμηλότερα του FTSE25, συμπλήρωσαν όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση οι Audiovisual (επιμένει σε ελάχιστες συναλλαγές) και ΕΛΒΑΛ (σε υψηλά 52 εβδομάδων), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Fourlis και τρεις για την Ιντρακόμ, ενώ θετική κινητικότητα σημειώθηκε σε Αττικής, Άνεμο και Frigoglass.

Ισοφάρισε τα ιστορικά χαμηλά η Centric

Αντίθετα με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, η Centric (-11,76%) ισοφάρισε το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο που είχε σημειώσει στις 5/6/2012 (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται σε αρκετές από τις τελευταίες συνεδριάσεις, για Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, στην Αγορά ομολόγων, αποκλειστικά από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τον Σέργιο Μελαχροινό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., το επιλεκτικό ενδιαφέρον για Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, έχει σαφώς μεγαλύτερη σημασία από τις κινήσεις στην εγχώρια Αγορά μετοχών, καθώς στην Αγορά ομολόγων δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, επαγγελματίες παίκτες.

Από την άλλη, σύντομα τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα θα μπουν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, συνεχίζει να λειτουργεί "ερήμην" της συντριπτικής πλειονότητας των εγχώριων επενδυτών, με μεγάλα ερωτηματικά την επικείμενη αν ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Για τους λίγους ενεργούς παίκτες και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μελαχροινού, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι περισσότερες από τις κινήσεις που καταγράφονται στο Τραπεζικό ταμπλώ είναι απόλυτα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ενώ αντίθετα αυξημένου ενδιαφέροντος μπορεί να αποδειχθούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη Τραπεζικούς τίτλους, για όσους μπορούν να συμμετέχουν στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Την διήμερη αργία στην Κίνα (λόγω της συμπλήρωσης 70 ετών από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνονται από την δείκτη Sensex 30 (+1,22%). "Κόκκινη παραφωνία" ο δείκτης ASX 200 (-1,44%).

Κίνηση επί θετικού εδάφους για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.

Σημαντικά κέρδη για το πετρέλαιο, πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα χρυσός και ευρώ (μετά τις δηλώσεις Draghi).
Ξεκινώντας από την Ασία, "η επιβράδυνση της Κινεζικής Οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες απ' ότι προβλεπόταν", υπογράμμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Άγκυρα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα τρέξουν με ρυθμό 0,6%.
Από την άλλη και σύμφωνα με την Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες και τον Τομέα της Μεταποίησης σκαρφάλωσε στις 54,3 μονάδες τον Αύγουστο από 53,9 μονάδες τον Ιούλιο καθώς η δραστηριότητα ενισχύθηκε και στους δύο κλάδους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, "η βελτίωση στην Αγορά Εργασίας έχει πυροδοτήσει μικρές αυξήσεις στους μισθούς σε ορισμένα επαγγέλματα τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση στις ΗΠΑ", αναφέρεται στην έκθεση Beige Book της Fed. Tα στοιχεία δεν ήταν τόσο θετικά στον τομέα της Ενέργειας, με τις συνθήκες να παραμένουν σταθερές ή να επιδεινώνονται. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η Κίνα επηρεάζει αρνητικά την απόδοση τους.

Πιθανή τόνωση της προσφοράς Φυσικού Αερίου από το Ιράν και την Αίγυπτο μπορεί να επιδεινώσει τον κορεσμό Παγκοσμίως, να αναδιαμορφώσει την Παγκόσμια Αγορά και να απειλήσει τις φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών σε ότι αφορά στις εξαγωγές τους, σύμφωνα με τη Citigroup. Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι δύο αυτές εξελίξεις μπορεί να μετατοπίσουν τη ζήτηση για υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, στη Μέση Ανατολή, ή πιο μακριά, επηρεάζοντας τις μελλοντικές Αμερικανικές εξαγωγές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Απασχόλησης των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 12.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 282.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 274.000 αιτήσεις.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε τον Αύγουστο στις 59 μονάδες από 60,3 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μειωθεί στις 58 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές. Δεν σχολιάζουμε πολιτικές εξελίξεις που είναι σε εξέλιξη". Τη θέση αυτή πήρε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. "Θα δουλέψουμε με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, μόλις είναι έτοιμη.

Σε "buy" από "neutral" αναβάθμισε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος τη σύσταση για τη μετοχή της Folli Follie, λόγω ελκυστικής αποτίμησης, ενώ μείωσε την τιμή-στόχο στα 23,8 από 28,2 ευρώ αντανακλώντας τις αβεβαιότητες στο μακροοικονομικό τοπίο της Χώρας.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 649,29 μονάδες (+3,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 649,15 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 649,05 μονάδες με κέρδη 3,61%.

Ο τζίρος έφθασε τα 34,4 εκατ. από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ). Διακινήθηκαν 163197474 τίτλοι από τους οποίους οι 150302880 άλλαξαν χέρια στο ταμπλώ του FTSE25.
Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών τίτλων, δεν ακούμπησαν το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές, έναντι 25 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε και από αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.778 συμβόλαια).

Στα 7.984 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.596, 953 για τον Σεπτέμβριο και 643 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 190,75) κινήθηκε μεταξύ 185,5 και 191,5 μονάδων μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,67%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.188 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.163), Εθνική (5.040), Πειραιώς (14.496), Eurobank (13.769), ΟΠΑΠ (275), Μυτιληναίο (234), ΟΤΕ (438), ΔΕΗ (556), Ελλάκτωρα (172), Ελ. Πετρέλαια (152), ΓΕΚ (143).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αδύναμη ήταν η ημερήσια κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν μόλις 115 δικαιώματα (114 calls και 1 put), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 66%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (34.382.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

 Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v