Ανοδος για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Στο +4% η Alpha Bank. Mε θετικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola, Eurobank. Στο προσκήνιο παραμένουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και Motor Oil, ΕΛΠΕ.

Σε μέγγενη το ΧΑ, μέτρησε χθες την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική μετεκλογική συνεδρίαση.

Στο κόκκινο το ταμπλό, σε βαθύ κόκκινο ο τραπεζικός κλάδος, μετά την αναμέτρηση της Κυριακής, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να αντιμετωπίσει από το εξωτερικό τις αναταράξεις που συνεχίζονται στις περισσότερες αγορές και από το εσωτερικό, πέραν της μάλλον δυσλειτουργικής αρχής της νέας κυβέρνησης, την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις τράπεζες.

Συνέπεια αυτών η απώλεια περίπου 2 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία, στις τέσσερις συνεδριάσεις που ακολούθησαν την 20ή Σεπτεμβρίου, από τα οποία το σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ έχει μειωθεί από τον τραπεζικό κλάδο.

Σχεδόν 25% σε όρους αποτίμησης η μείωση της θέσης και των 4 συστημικών τραπεζών, μετεκλογικά και μόλις 3+1 συνεδριάσεις πριν από την ολοκλήρωση του Σεπτεμβρίου.

Ενός μηνός, που μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή η εικόνα της αγοράς μάς έδινε τη βεβαιότητα πως θα κλείσει με θετικό πρόσημο, ενδεχόμενο που πλέον τίθεται σε αμφιβολία καθώς συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στον τραπεζικό κλάδο και η αβεβαιότητα στα ευρωπαϊκά, ειδικότερα στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στον τραπεζικό κλάδο, με νέο γύρο ρευστοποιήσεων/πιέσεων -πάντως ηπιότερων απ' ό,τι στη συνεδρίαση της Τετάρτης-, με συνέπεια την υποχώρηση του ΔΤΡ στις 217,46 μονάδες.

Το «ιστορικό χαμηλό» για τον κλαδικό δείκτη έχει σημειωθεί στις 159,82 μονάδες και το εύλογο ερώτημα που απασχολεί τους παίκτες είναι εάν θα αποφευχθούν (ή όχι), μέχρις ότου γίνουν γνωστοί οι όροι, οι προϋποθέσεις της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων. Ο Χρήστος Κίτσιος επιχείρησε να προσεγγίσει και να φωτίσει τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, σε μία ημέρα που για τη μετοχή της Eurobank καταγράφηκε και νεότερο ιστορικό ελάχιστο.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης «μετρά» τις κρίσιμες στηρίξεις για Γ.Δ. και τράπεζες, με ζητούμενο καταρχήν την αναστροφή του κλίματος στις ξένες αγορές, συνακόλουθα δε την αλλαγή στάσης των ξένων, ειδικά απέναντι στις τράπεζες.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως ένα πρώτο δείγμα γραφής θα έχει ο κλάδος και η αγορά, με αφορμή την επετειακή συνεδρίαση του ομίλου Fairfax στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα. Και αναφέρεται σε επετειακή, καθώς ο όμιλος του Prem Watsa συμπληρώνει τα 30 χρόνια λειτουργίας/δραστηριοποίησής του διεθνώς, με την επιλογή της Αθήνας να έχει αποκτήσει και σημειολογικό χαρακτήρα.

Θα δείξει, καθώς τα μηνύματα που μας έρχονται από τη Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ επιμένουν πως ο λογαριασμός θα είναι βαρύς (σ.σ. για τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν οι πηγές μας), ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο.

Σε αυτήν τη δυσχερή συγκυρία ενδιαφέρον έχουν:

- το αρνητικό μετεκλογικό σερί 4Χ4, με βαρίδι τις τράπεζες,

- η υποχώρηση της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων στο μόλις 21% του ΑΕΠ,

- ο κίνδυνος καταγραφής νέων ελάχιστων για τον ΔΤΡ,

- η συνεχιζόμενη προσπάθεια διαφοροποίησης αρκετών εισηγμένων από τον χώρο της βιομηχανίας, της πραγματικής οικονομίας,

- η παντελής απουσία οποιουδήποτε επενδυτικού/αναπτυξιακού σχεδιασμού (και με την ανεργία στο... 30% δεν πας πουθενά ως χώρα και ως κοινωνία),

- η αποσταθεροποίηση που διαγράφεται για το 1/6 της σύνθεσης του δείκτη DAX, καθώς οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών που συμμετέχουν στον 30άρη γερμανικό δείκτη έχουν τη χείριστη τεχνική εικόνα.

Θα πρέπει συνεπώς άμεσα να βρεθούν διαφυγές από τη μέγγενη, που σφίγγει ξανά (και) το χρηματιστήριο, την ώρα που στις διεθνείς αγορές έχει σημάνει συναγερμός. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η εκτίναξη, κάποια στιγμή χθες το απόγευμα, της τιμής του χρυσού κατά 24,2 δολάρια (2,14%) ως αντίβαρο στις αυξανόμενες ανησυχίες που προκαλούν οι κλυδωνισμοί στις αγορές μετοχών.

Θυμίζω πως η όλη διόρθωση ξεκίνησε με αφορμή το σκάσιμο της κινεζικής χρηματιστηριακής «φούσκας», που προφανώς δεν ήταν μόνο χρηματιστηριακή, με το πέρασμα των συνεπειών της κρίσης κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές, τη συνακόλουθη κίνηση της Fed και τελευταία με αφορμή το σκάνδαλο της VW.

Οι αγορές διορθώνουν σταθερά μετά την καταγραφή των ιστορικών υψηλών του Απριλίου-Μαΐου, ο κύκλος υποχώρησης με αφορμή το σκάνδαλο της VW πιθανόν να οδηγεί προς τα χαμηλά τους δείκτες, με ενδεικτική την κλίση του DAX, που για παράδειγμα χθες υποχώρησε έως τις 9.362,28 μονάδες. Με τον «κόκκινο Οκτώβριο» για τις αγορές να ακολουθεί και τα χαμηλά 52 εβδομάδων για τον δείκτη (8.354,97 μον.) να μην είναι και τόσο μακριά, αναλογιζόμενοι πως στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν «μετρούσαμε» την ανησυχητική κλίση του γερμανικού χρηματιστηρίου, ο DAX ήταν στην περιοχή των 10.350 μονάδων.

Τεχνικά, ειδικά για σήμερα, κύρια βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον FT 25 θεωρούνται οι 192 μονάδες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση των δύο ομίλων του κλάδου πετρελαίων-διύλισης.

Με την contrarian Motor Oil, που πλέον «βλέπει» τον μεγάλο στόχο των 12 ευρώ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να «φλερτάρουν» με τα 5,60 ευρώ, ως πρώτο κύριο στόχο. Στα υπόψη πως για τη μετοχή του ΟΤΕ δεν θα πρέπει να χαθούν τα 7,75 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, μπορεί να υπερβεί τα 5 ευρώ, ως σημαντικό σημείο αναφοράς, βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v