Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επικίνδυνο «φλερτ» με τις 500 μονάδες

Βουτιά άνω του 4% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζεται το σφυροκόπημα στα blue chips. Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι τράπεζες, η ΔΕΗ και η Coca Cola. Διψήφιες απώλειες για Eurobank, καταρρέει ο κλαδικός δείκτης. «Κρατούν» Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Εξασθενεί η ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, συνεχίζεται το... σφυροκόπημα στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο σταθερά στο στόχαστρο.

Αμβλύνεται η κίνηση των χρηματιστηρίων σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, αλλά και Μιλάνο, Λονδίνο, καθώς τα futures από τη Wall Street παραπέμπουν σε ήπια ανοδικό "άνοιγμα" των δεικτών. Ενδεικτικά για τον S&P 500 "δείχνει" αντίδραση 0,30% προς τις 1.915 μονάδες.

Στις ευρωαγορές επιβαρυντικά επενεργεί και το διαφαινόμενο "ναυάγιο" στις συνομιλίες για τη Συρία.

Εντός των τειχών (και) το ΧΑ παραμένει μεταξύ... Συμπληγάδων (δανειστών - απεργιακών κινητοποιήσεων) και υπό το βάρος της έκθεσης της Κομισιόν, στην οποία εκτός από ορισμένες ενθαρρυντικές αναφορές, επισείεται ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων για να καλυφθεί το 2016-2017.

Σταθερά στο μείον βασικοί δείκτες και μετοχές της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης", με εξαιρέσεις 2-4 μετοχές, την ώρα που "βυθίζονται" οι τραπεζικοί τίτλοι, "αδειάζεται" η δεικτοβαρής Coca Cola, ενώ ταλαιπωρούνται από πωλήσεις μετοχές των ΔΕΗ αλλά και ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακή και δευτερευόντως Μυτιληναίου, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ειδικά σήμερα η μετοχή της Coca Cola, που σημειωτέον βαρύνει με συντελεστή στάθμισης 10,50% στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και σχεδόν 20% του FT 25.

Συγκριτικά περισσότερες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος σε σχέση με τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις, με το 75% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο αλλά και διασπορά ρευστοποιήσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola, Sarantis, Jumbo, Motor Oil και ΕΛ.ΠΕ, ΕΧΑΕ, FF Group κ.α.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα των πωλήσεων, συνεκτιμώντας επίσης τις χθεσινές, φαίνεται πως "ξένα ισχυρά χέρια" μειώνουν τις θέσεις τους. Σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως το χθεσινό "άδειασμα" αποδιδόταν σε πωλήσεις λόγω δραματικής επιβάρυνσης του επενδυτικού ρίσκου. Οπως σημειωνόταν σχετικά, ξένα funds καταγράφουν ήδη σημαντικές απώλειες/υποαξίες από τις τελευταίες κινήσεις τους, με αιχμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τον ΔΤΡ έως τις 33,79 μονάδες (όλο και πιο κοντά το δεύτερο -αναπόφευκτο-... reverse split για τον κλαδικό δείκτη) και τις ΕΤΕ, Eurobank ενδοσυνεδριακά σε νέα ελάχιστα, οι 3 μεγαλοεπενδυτές γράφουν πλέον ζημίες μεγαλύτερες των 2,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, συνεκτιμώντας τις απώλειες που έχουν καταγραφεί από την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης και μετά, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στις αμκ έχει ήδη εξαερωθεί.

Για παράδειγμα στο 1,25 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Eurobank, θυμίζοντας πως στην αμκ είχαν εισφερθεί κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ (έναντι των 2 δισ. ευρώ, που ζητούσε η τράπεζα). Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις άλλες 3 μετοχές των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Να σημειωθεί ότι το σχεδόν 50% των συνολικών συναλλαγών έχει αλλάξει χέρια σε μόλις 2 τίτλους, των Εθνικής και Πειραιώς, καθώς εδώ και ώρα συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κυρίως από την πλευρά ξένων παικτών. Κυρίως ξένα funds ρευστοποιούν θέσεις και σε Alpha Bank, Eurobank.

Την εκτίμηση που θέλει ξένα χαρτοφυλάκια να μειώνουν θέσεις ενισχύει το "άδειασμα" που πραγματοποιείται σήμερα στη δεικτοβαρή Coca Cola, δευτερευόντως σε ΔΕΗ και ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακή αλλά και Μυτιληναίο, ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Το παράδοξο είναι πως περίπου τη ίδια ώρα που η μετοχή της Coca Cola έχανε έως και 7,25%, στα Παράγωγα επικρατούσε άπνοια. Μόλις 19 Συμβόλαια στη μετοχή, και αυτά με λογικό discount, δεν δικαιολογούν την υποχώρηση στην υποκείμενη αγορά, παραπέμποντας σε απευθείας μείωση θέσης ή αποχώρηση ξένου παίκτη.

Από τις μετοχές-σηματωρούς συγκριτικά ανθεκτική του ΟΤΕ, με πωλήσεις μέχρι τα 7,68 ευρώ. Να σημειωθεί πως για τον ΟΤΕ πολύ σημαντική θεωρείται η περιοχή των 7,70 ευρώ.

Λίγο πριν τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 82 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 46 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v