ΧΑ: Η πρώτη... αναδυόμενη συνεδρίαση

Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Την αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα χωρίς συμφωνία αποτιμά σήμερα η αγορά, στην πρώτη μέρα μετά το rebalancing της Παρασκευής λόγω FTSE. Οι προϋποθέσεις για το ανοδικό σενάριο.

Εβδομάδα 4 συνεδριάσεων με εκκίνηση την περιοχή των 550 μονάδων. Οι επικεφαλής των δανειστών μπορεί να αποχώρησαν χωρίς η Αθήνα να έχει λάβει την πολυπόθητη συμφωνία, ωστόσο κοινή είναι η εκτίμηση πως οι δύο πλευρές θέλουν να ολοκληρώνουν τη σχετική διαδικασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Κι όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, οπότε θα τεθεί (από τους δανειστές) και επίσημα το «θέμα του ελληνικού χρέους» στην ατζέντα τους.

Συνεπώς η αντίδραση της αγοράς στη μη επίτευξη συμφωνίας... πριν από το Πάσχα των Καθολικών (όπως εδώ και εβδομάδες αναφερόμασταν) θα πρέπει να είναι περισσότερο ελεγχόμενη, παρά «απρόβλεπτη» και «ακυρωτική».

Στην περιοχή των 550 μονάδων -αν και δεν αποφεύχθηκε «κλείσιμο» έστω οριακά κάτω από το συγκεκριμένο όριο- ο Γενικός Δείκτης, με αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο για πέρας ανοδικής κίνησης στα «τοπικά υψηλά» των 582 μονάδων την περασμένη Τρίτη.

Κατ' αρχή βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να διορθωθεί το «άδειασμα» που σημειώθηκε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, με αφορμή -σχεδόν αποκλειστικά- των εκροών/εισροών λόγω του rebalancing, διαδικασία που «τραυμάτισε» πολλά χαρτοφυλάκια αλλά και την αγορά.

Σήμερα είναι και η πρώτη συνεδρίαση, με το Χρηματιστήριο να συγκαταλέγεται και επίσημα στις αναδυόμενες αγορές από τον FTSE, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για δείκτες και μετοχές.  

Μένει να φανεί εάν σήμερα-αύριο είναι εφικτή η επανάκτηση μέρους αυτού του 2% που διόρθωσε ο Γ.Δ. στο διάστημα της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Εάν αυτό συμβεί με «κλείσιμο» του Γ.Δ. και πάλι πάνω από τις 550 μονάδες (τουλάχιστον), τότε το ανοδικό σενάριο (σε ορίζοντα Παρασκευής) θα μένει ενεργό. Στόχος σε αυτήν την περίπτωση η εκ νέου κίνηση προς το «τοπικό υψηλό» της περασμένης Τρίτης.

Η αναμονή βλάπτει σοβαρά την οικονομία, σημείωνε το προφανές ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με αφορμή τις αναταράξεις στον κυβερνητικό σχηματισμό και την ρευστότητα που επανήλθε με αφορμή την «υπόθεση Μουζάλα». Χρηματιστές εκτιμούσαν πως το θέμα αυτό θα έκλεινε -προς ώρας- από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα ικανοποιούσε το αίτημα του εταίρου του Πάνου Καμμένου (επιστρέφει από τις ΗΠΑ). Μία τέτοια εξέλιξη θα απάλειφε το πρόβλημα, που ανέκυψε αίφνης(;) και θα επανέφερε στοιχειωδώς τη σταθερότητα στη κυβέρνηση. Κάτι που θα ήταν καλό για την «αγορά».

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance), ο Γ.Δ. υποχωρεί 13,11% από την αρχή του έτους, με τον FT 25 κατά 17,88% και τον ΔΤΡ κατά 31,64% στο ίδιο διάστημα. Μέχρι τώρα για την αγορά δεν έχει επιτευχθεί η κατοχύρωση της πτωτικής μεσοπρόθεσμης τάσης και να βρεθεί ο Γ.Δ. πάνω από τις 639 μονάδες, σενάριο που για να επαληθευθεί θα πρέπει -πιθανότατα- να συμφωνείται η πρώτη αξιολόγηση. Υπό προϋποθέσεις η ευρύτερη περιοχή των 610 μονάδων να αποτελεί ένα σημαντικό/κομβικό make or break σημείο, αλλά αυτά πιθανότατα στην περίπτωση που θα κλείνει η συμφωνία.

Ο αναλυτής Μάκης Βελλιανίτης ( The Trader's Diary) θέτει το ερώτημα κατά πόσον στο «τοπικό υψηλό» των 582 μονάδων (της περασμένης Τρίτης) ολοκληρώνεται ένα κύμα c με την αντίδραση από τις 472 μονάδες.

Όμως σήμερα-αύριο θα φανεί εάν για την αγορά και τους αγοραστές της Παρασκευής μπορεί να διορθωθεί μέρος έστω των σημαντικών απωλειών που σημειώθηκαν στη βίαιη διόρθωση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Απαραίτητη προϋπόθεση η επιβεβαίωση των 543 μονάδων και στην χειρότερη περίπτωση των 539 μονάδων για τον Γ.Δ., με αυτές τις δύο τιμές να αποτελούν για σήμερα τα κύρια σημεία άμυνάς μας. Αντίστοιχα, οι long traders θα πρέπει να προσέχουν πολύ τις 144-143 μονάδες ως σημεία stop για τις θέσεις τους.

Στο διεθνές περιβάλλον η κατάσταση παραμένει ρευστή παρά την τελευταία ανοδική αντίδραση και την επανάκτηση μέρους των σημαντικών απωλειών που καταγράφηκαν στην αρχή της χρονιάς. Αντιμέτωπες με νέες... περιπέτειες οι αγορές, σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στις αμερικανικές αγορές και στην τεχνική εικόνα του DAX.

Πάντως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις το διεθνές περιβάλλον είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τη προσοχή της αγοράς να εστιάζεται στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, στο rebalancing και λιγότερο στο triple witching της Παρασκευής αλλά και στα αποτελέσματα χρήσης 2015 που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο.

Δεδομένου ότι από τη συνεδρίαση της 15ης/3 οι δείκτες έχουν πάρει κλίση, οι πωλητές φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο μέχρι τα επίπεδα των 543 και των 539 μονάδων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο διορθωτικών αντιδράσεων σήμερα ή αύριο.

Στο σχετικό θέμα των Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και Ρούλας Σαλούρου γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόοδο που διαπιστώνεται από τους δανειστές σε φορολογικό-ασφαλιστικό, ενώ συνεκτιμώντας τις δηλώσεις Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ κ.ά. θα πρέπει να αναμένουμε διαχείριση της όποιας πίεσης ασκηθεί λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας.

Βέβαια, η Έλενα Λάσκαρη αναφέρεται στην κλίμακα -«εφιάλτη» για τη μεσαία τάξη- της νέας εισφοράς αλληλεγγύης, σε μία περίοδο που η αγορά και η κοινωνία έχουν «στεγνώσει». Οι... λυπητερές αυτής της συμφωνίας θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά, με ότι αυτό θα σημαίνει για μία εδώ και καιρό χειμαζόμενη οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v