Στο «ρελαντί» το Χρηματιστήριο

Περιορισμένος τζίρος και ήπιες μεταβολές στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Πειραιώς, Τιτάνα, Μotor Oil. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Alpha Bank, Aegean, Μυτιληναίος. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, OΠΑΠ. Τα βλέμματα στα νεότερα από τη διαπραγμάτευση.

"Aψιμαχίες" πέριξ των 580 μονάδων, εν μέσω οριακών διακυμάνσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό.

"Κλείδωσε" στο 24% ο ανώτατος ΦΠΑ, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει επιβαρυντικά για την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, πλην όμως για τους traders πρωτεύον παραμένει το "κλείσιμο" της αξιολόγησης.

Σε στάση αναμονής ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι, συνέπεια της πεποίθησης πως στο Eurogroup της Παρασκευής δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, μεταθέτοντας έτσι το όποιο ενδιαφέρον σε ένα ενδεχόμενο έκτακτο για τη Μ. Πέμπτη, όπως φημολογείται.

Πάντως αίσθηση έχει δημιουργήσει η νέα είδηση που προκύπτει από τη συνέντευξη του Ζ. Κ. Γιούνκερ (στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου), με τον επικεφαλής της Κομισιόν να εμφανίζεται υποστηρικτικός προς την Ελλάδα για ακόμη μία φορά.

Στο στενό εύρος των 578,03 έως 583,29 μονάδων η -μέχρι τώρα- διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, σε μία μάλλον άνευρη συνεδρίαση, με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο

Σταθεροποιητικά ο τραπεζικός κλάδος, με μεικτές τάσεις για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς που ενισχύονται, σε αντίθεση με τη Eurobank που υποχωρεί.

Σημειωτέον πως στις τρέχουσες τιμές η Eurobank με 25% παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση από την τιμή της αμκ, με την Πειραιώς να ακολουθεί (20%), την ΕΤΕ να υπολείπεται περίπου 8,5%, ενώ τη μικρότερη διαφορά έχει η Alpha Bank στο 1,96 ευρώ (νωρίτερα), με τιμή αμκ στα 2 ευρώ.

Μεικτές τάσεις όμως και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με αγοραστές στη μετοχή του Οργανισμού, λίγες πωλήσεις στον ΟΠΑΠ και σταθερή τη μετοχή της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα για τον ΟΤΕ συναλλαγές γίνονται στα 7,80-7,96 ευρώ, με ένα πακέτο 150.000 μετοχών να έχει αλλάξει χέρια στα 7,835 ευρώ. Στα 6,70-6,84 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά από ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, που προσώρας αποδίδει 7,75% σε διάστημα εβδομάδας και 10,37% σε μηνιαίο.

Στα 2,98-3,06 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, χωρίς σημαντικές κινήσεις από την πλευρά των ισχυρών χεριών.

Αντιθέτως κινητικότητα παρατηρείται για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με τους Ελληνες επενδυτές να ρευστοποιούν και τους ξένους να ενισχύουν τις θέσεις τους. Τα 3,70 ευρώ αποτελούν βραχυπρόθεσμη αντίσταση, που αργά ή γρήγορα θα δοκιμασθεί.

Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση για τις μετοχές των Μυτιληναίου και ΜΕΤΚΑ, με την πρώτη έως τα 3,67 και τη δεύτερη έως τα 6,86 ευρώ και με τη ΜΕΤΚΑ να προχωρά σε γ.σ. στις 11/5 με κύρια θέματα -μεταξύ άλλων- τη διανομή κερδών και την αλλαγή επωνυμίας.

Παράλληλα συνεχίζονται τα πακέτα στη μετοχή του FF Group στο εύρος των 18,20-18,24 ευρώ.

Εως τα 8,56 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, που "φλερτάρει" τα "υψηλά" των 8,56 ευρώ. Από τον FT Mid Cap, ξεχωρίζει το 7,05% για τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης στο 1,67 ευρώ αλλά και η κίνηση των ΟΛΘ, Fourlis, Intralot.

Στις 15:05-15:10 είχαν αλλάξει χέρια 42 εκατ. μετοχές, με πάνω από 15 εκατ. στην ΕΤΕ και περισσότερα από 10 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς. Στα 33 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 54% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v