Ο τραπεζικός κλάδος «ανεβάζει» το Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 630 μονάδες. Σε πρώτο πλάνο οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να φλερτάρει με το ορόσημο των 60 μονάδων. Ξεχωρίζει η Alpha Bank. Στο «πράσινο» τα περισσότερα blue chips.

Σε πλαγιοανοδική φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, με αφορμή 2-3 επιμέρους εξελίξεις, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 631,78, τον FT 25 έως τις 178,32, με αιχμή τον τραπεζικό που αντιδρά έως τις 56,41 μονάδες.

Στις τράπεζες παραμένει στραμμένο το ενδιαφέρον και οι ενέργειες των traders και παρότι το ποσοστό ως προς το σύνολο του τζίρου έχει μειωθεί από το αρχικό 82%, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς το 70% της αξίας συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί (*) στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων.

Κάτι η ανάλυση της UBS, κάτι η συμφωνία KKR με Alpha Bank και Eurobank, λίγο η φιέστα για τον ΤΑΡ σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη προεξόφληση μίας συμφωνίας στις 24 Μαΐου, κρατούν το ΧΑ στο κανάλι των 610-635 μονάδων. Με χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ στις 624,18 μονάδες (στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης), σταδιακά υπερίσχυσαν οι αγοραστές, με τους πωλητές να ανεβαίνουν κι αυτοί λίγο υψηλότερα, ειδικά δε στον τραπεζικό κλάδο.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, αυξημένος τζίρος στην Alpha Bank και με τις Πειραιώς, Eurobank να ακολουθούν.

Είναι ενδεικτικό πως σε μόλις δύο τραπεζικές μετοχές (ΕΤΕ, Πειραιώς) είχε πραγματοποιηθεί το σχεδόν 65% των συνολικών συναλλαγών, με πάνω από 55 εκατ. τεμάχια. Οσον αφορά στον τζίρο, σε μόλις δύο, Alpha Bank και ΕΤΕ, είχαν αλλάξει χέρια περίπου το 45% του τζίρου.

Σε μία τόσο τραπεζοκεντρική αγορά, τα περιθώρια κινήσεων σε άλλες μετοχές του δείκτη αλλά και σε κλάδους περιορίζονται σημαντικά.

Απαντήσεις για το χρέος θέλει η κυβέρνηση στο Eurogroup, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να δηλώνει πως μετά την 24η Μαΐου αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που θα επιτρέψει και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το τελευταίο είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα βραχυπρόθεσμη προοπτική για την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν και τον ιδιωτικό τομέα, που στενάζουν εδώ και μήνες. Θυμίζω πως με βάση τα τελευταία στοιχεία οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες υπολογίζονταν σε 6,67 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πραγματική οικονομία αλλά και την προοπτική μίας "ανάσας" από τα ποσά που θα εκταμιεύσουν οι δανειστές.

Ωστόσο, στη γενικότερη πολιτική ασυνεννοησία που κυριαρχεί, το "παράθυρο" της ΝΔ για "ναι" σε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια, που αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής, είναι ένα βήμα.

Αναλυτικότερα στα του... ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο, ξεχωρίζει η Alpha Bank με νέα αντίδραση έως 5,55% στα 2,30 ευρώ, τιμή που υπολείπεται πλέον μόλις 7,63% από την "τοπική υψηλή έτους". Τη διαδικασία επαναφοράς της Alpha Bank ακολουθεί (από απόσταση...) η Εθνική, με αρκετές συναλλαγές να γίνονται εδώ και ώρα οριακά πάνω από το 0,30 της αμκ.

Πάνω από το 1 ευρώ της αμκ και η μετοχή της Eurobank, ενώ σε απόσταση μόλις 0,05 από τα 0,30 της αμκ έφθασε νωρίτερα η μετοχή της Πειραιώς.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες, ο ΔΤΡ προς τις 60 μονάδες σε συγχρονισμό και με τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές να έχουν καλύψει την τιμή των αντίστοιχων αμκ, ο κλάδος αρχίζει να περνά σε επόμενη φάση/κύκλο. Εκτίμηση που ενισχύεται και από την κινητικότητα που παρατηρείται στα Παράγωγα, κυρίως στα Συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών.

Υψηλότερες τιμές για Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, για Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΟΗ, για ΕΥΔΑΠ και ΟΛΘ και για πρώτη φορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις (όσον αφορά στον συγχρονισμό) για την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ μαζί με την Coca Cola.

Συνδυασμός που υπό προϋποθέσεις παραπέμπει σε ακόμη μία προσπάθεια υπέρβασης των 635 μονάδες, σημείο που βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει άμεσα υψηλότερα ενόψει της λήξης της σειράς Μαΐου την Παρασκευή.

Εάν μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιούνταν τζίρος τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκδηλωθεί αύριο, Πέμπτη.

Κινητικότητα και στη μεσαία κατηγορία, με τις συνήθεις MIG, Fourlis και δευτερευόντως Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ και λιγότερο σε ΕΥΑΘ, ΟΛΘ.

Ερώτημα είναι η πορεία των ξένων αγορών, καθώς η μεν ΕΚΤ (Peter Praet) προειδοποιεί για αρνητικό σοκ στα τραπεζικά κέρδη, η δε BlackRock (Laurence Fink) ανησυχεί από τη ραγδαία επιβάρυνση του χρέους της Κίνας.

Ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX από το αρχικό υψηλό των 10.080,31 μονάδων νωρίτερα στα χαμηλά των 9.955 μονάδων.

Περίπου στις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 80 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 57+ εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v