Το 6x6 θέλει το Χρηματιστήριο

Την κίνηση των διεθνών αγορών ακολουθεί το ΧΑ, που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα αρνητικά μηνύματα από την εγχώρια γκρίζα πραγματικότητα. Η προσοχή στα σινιάλα από τον τζίρο συναλλαγών. Στο επίκεντρο και ο τραπεζικός κλάδος.

Σε ιστορικό υψηλό επίπεδο αναρριχήθηκε χθες βράδυ και ο Dow Jones, ακολουθώντας τη "non stop" κίνηση του S&P 500, καθώς το ράλι στην τιμή του πετρελαίου αλλά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη της Alcoa (σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο μηνών), η οποία άνοιξε τον χορό των αποτελεσμάτων τριμήνου στις ΗΠΑ, ώθησαν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης Nasdaq επέστρεψε σε θετικό έδαφος για το 2016, αφήνοντας πίσω του το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, με το θετικό κλίμα να μεταφέρεται σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού και τις Αγορές γενικότερα να ποντάρουν πως "κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή" και τα τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν στις 29 τρέχοντος, για τις 51 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν θα εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις (!)

Στο Χ.Α., οι αγοραστές πιστώθηκαν και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, με τον τζίρο να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και τους αγοραστές να κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στα τελευταία σαράντα λεπτά της συνεδρίασης.

Στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, ο συνολικός τζίρος με το ζόρι έφθασε τα 193 εκατ., από τα οποία τα 13,15 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Είναι πασιφανές ότι το Χ.Α. ακολουθεί την κίνηση των Διεθνών Αγορών και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα αρνητικά μηνύματα από την εγχώρια γκρίζα πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ξεπέρασαν στο τέλος Μαΐου τα 88,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,58 δισ. ευρώ αποτελούν "φρέσκες" οφειλές.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει πως οι ελάχιστοι αγοραστές έχουν τη διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων και όσο το κόστος παραμένει χαμηλό, επιδιώκουν το τράβηγμα των αποτιμήσεων σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, βοηθούντος και του διεθνούς περιβάλλοντος.

Από την άλλη, οι εν δυνάμει πωλητές συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, ίσως περιμένοντας να "φορτώσουν" ακόμα περισσότερο οι τιμές.

Σε αυτή την περίπτωση, η δυναμική των δύο "πλευρών" θα κριθεί, μαζί με τη βραχυπρόθεσμη τάση, την πρώτη μέρα που οι συναλλαγές θα κάνουν τη σημαντική υπέρβαση, οπότε ξεκίνημα της συνεδρίασης με "τσιμπημένο" τζίρο ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή για τους ημερήσιους traders.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μέσα στη δύσκολη ζώνη 548-555, με τους αναλυτές να εκτιμούν ως απώτερο επίπεδο ανόδου, με αυτούς τους τζίρους, τις 571 μονάδες, ενώ ο FTSE25 καλείται να κάνει την υπέρβαση των 1.485-1.492 μονάδων.

Σχετική αλλαγή στάσης από τη Citigroup, που αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας. Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Citi επισημαίνει ότι οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν βελτίωση, ενώ ο PMI ανέκαμψε στο 50,4 τον Ιούνιο.

Η ανεργία μειώθηκε κάτω του 24,9% στο πρώτο τρίμηνο και δημιουργήθηκαν 76 χιλ. καθαρές θέσεις εργασίας τον Μάιο, κυρίως λόγω του τομέα του τουρισμού.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v