Βοήθειες από το εξωτερικό αναζητά το Χρηματιστήριο

Στη σκιά των ευρωπαϊκών αγορών και των ρεκόρ στη Wall Street κινείται το χρηματιστήριο. Επιμέρους μετοχές σηκώνουν το βάρος της προσπάθειας υπέρβασης των 588 μονάδων, αλλά ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δεν βοηθά.

Με καλές προυποθέσεις από τις διεθνείς αγορές ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα για το ΧΑ. Ερώτημα παραμένουν οι όποιες εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο, καθώς μετά την αργία του 15Αύγουστου προεξοφλείται, πως το θερμόμετρο θα ανέβει και πάλι.

Στο τελευταίο σχόλιο μας σημειώναμε ως κλειδιά για την επίτευξη του στόχου- της... ανακατάληψης των 588 μονάδων- τη συνδρομή των αγορών του εξωτερικού και την στήριξη εσωτερικών ειδήσεων, επιχειρηματικών κινήσεων και στοιχειώδους πολιτικής ηρεμίας.

Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 576 μονάδων, μετά το 0,66% της Παρασκευής, οι long έχουν βραχυπρόθεσμα μία ενθαρρυντική ένδειξη με το μέρος τους καθώς η υπέρβαση των 572 μονάδων αποτελούσε προαπαιτούμενο για την συντήρηση του ανοδικού momentum. Με μία μικρή λεπτομέρεια το βήμα σημειωτόν του ΧΑ προς τις 588 μονάδες οφείλεται κυρίως στην υπεραπόδωση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών του FTSE25 και δευτερευόντως στην αντίδραση του τραπεζικού κλάδου. Σημειωτέον, πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Δείκτης Τραπεζών υποχώρησε 0,81% χαμηλότερα των 660 προς τις 654 μονάδες.

Στη μετακυλιόμενη κίνηση μετοχών- σηματωρών και blue chips, με εκ περιτροπής τοποθετήσεις σε Coca Cola, FF Group, ΤΙΤΑΝ αλλά και ΟΤΕ,ΟΠΑΠ συντηρούν την όποια μικρή αντίδραση καταγράφεται στο ΧΑ, τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Την ίδια ώρα, που στην Wall Street οι βασικοί δείκτες έχουν εισέλθει σε... αχαρτογράφητα νερά, παρασύροντας και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια σε ανοδική επαναφορά. Η εικόνα ειδικά του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης από τα τελευταία χαμηλά- τέλη Ιουνίου- έως τα χθεσινά "τοπικά υψηλά" προς τις 10.740 μονάδες είναι ενδεικτική του επηρεασμού των ευρωαγορών από την φρενήρη κούρσα της αμερικανικής.

Στο περιθώριο των όσων γίνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στο ΧΑ οι όποιες κινήσεις περιορίζονται καθημερινά σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, η μικρή άνοδος οφείλεται στην αντίδραση μίας μικρής ομάδας δεικτοβαρών μετοχών έχοντας ως στόχο τις... φοβερές 588 μονάδες.

Αναμφίβολα τόσο η διαφοροποίηση αυτής της ολιγομελούς ομάδας των blue chips όσο ο απεγκλωβισμός του ΧΑ από τα τελευταία χαμηλά του είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο αυτή οφείλεται πρωτίστως στον ρυθμό που δίνει διεθνώς η Wall Street και δευτερευόντως σε κάτι άλλο.

Τέλος του μήνα το EwG, θα είναι ίσως ενδεικτικό των προθέσεων της ευρωπαϊκής πλευράς και εν όψει του Eurogroup που ακολουθεί αρχές Σεπτεμβρίου είναι δύο ορόσημα, που αναπόφευκτα θα υπεισέλθουν (και) στα χρηματιστηριακά.

Το... πολιτικό θερμόμετρο και τα διάφορα σενάρια είναι επίσης παράμετροι που διαμορφώνουν κλίμα και τάση στο "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο που ως ζητούμενο έχει- σε αυτή την φάση- την δοκιμή και υπέρβαση των 588 μονάδων.

Για να ευοδωθεί η προσπάθεια απαραίτητη είναι η συντήρηση του βελτιωμένου κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βασίζεται και στην σημαντική επανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, η ενίσχυση των ημερήσιων συναλλαγών (έστω σταδιακά να φθάσει στα 30 εκατ. ευρώ έως την ερχόμενη Δευτέρα), οι ειδήσεις, εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο που θα διευκολύνουν τους long παίκτες.

Κλειδιά η επιβεβαίωση των 650/640 μονάδων ως βάση για τον ΔΤΡ, η συντήρηση της τάσης σε δεικτοβαρείς τίτλους (Coca Cola, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo κ.α. ) ούτως ώστε ο FTSE25 να προχωρήσει πάνω από τις 1.560 (τουλάχιστον) μονάδες και ο ΓΔ δοκιμάσει και υπερβεί το όριο των 588 μονάδων. Ενδεχόμενη υπέρβαση του ως άνω ορίου για τον ΓΔ θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα των long προς τα επίπεδα των 600 και 620 μονάδων, όπου και κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί η τάση που έχει διαμορφωθεί από τα "χαμηλά" στα τέλη Ιουνίου.

Επιχειρηματικές ειδήσεις, εξελίξεις και εταιρικά αποτελέσματα (6μηνου) αποδείχτηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες πως μπορεί να κάνουν την διαφορά σε επί μέρους μετοχές, να δημιουργήσουν στοιχειωδώς "μόχλευση", να 'ξυπνήσουν" κάπως το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση της στάσης των επενδυτών, για αυτό και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μηνου θα παραμείνει μία σημαντική παράμετρος στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v