Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον δείκτη στα επίπεδα των 575 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 4% για τη Eurobank. Πτώση καταγράφουν ΔΕΗ, Εθνική, Alpha, Πειραιώς. «Στήριξη» από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie. Χαμηλός ο τζίρος.

Στη γραμμή άμυνας των 575-570 μονάδων δοκιμάζεται το ΧΑ. Σε μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών/τζίρου, οι πωλητές έχοντας τον πρώτο λόγο πιέζουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 575 μονάδων, με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο που συνεχίζει έως 2,55% χαμηλότερα.

Ηπιες τάσεις διαμορφώνονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (επίσης με χαμηλούς τζίρους), την ώρα που τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό "άνοιγμα" του S&P 500 κατά 0,10% στις 2.179 μονάδες.

Στο ΧΑ συνεχίζονται οι περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς κατοχυρώνονται κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση του κλάδου.

Στις 694 μονάδες ο ΔΤΡ, με απώλειες έως 2,55%, με το 38% του ισχνού τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Συνέπεια της σημαντικής υποχώρησης του ΔΤΡ οι πιέσεις σε FTSE25 και ΓΔ καθώς εκτός από τον τραπεζικό κλάδο πωλήσεις γίνονται στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, οι υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών θετικών ειδήσεων δίνουν προβάδισμα σε short παίκτες και οδηγούν σε οπισθοχώρηση τους long.

Από τη στιγμή που η αγορά δεν έχει να περιμένει κάτι το ουσιαστικό στο Eurogroup της Παρασκευής (αλλά άμεσα ούτε κάτι από το δ.σ της ΕΚΤ, την Πέμπτη), οι traders δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο για να κινηθούν υψηλότερα των 585 μονάδων. Απεναντίας ορισμένοι επιλέγουν να κατοχυρώσουν την απόδοσή τους και να περιμένουν λίγο χαμηλότερα.

Ούτως ή άλλως, οι συναλλαγές/τζίρος κυμαίνονται σε πολύ μέτρια μεγέθη, θυμίζοντας πως στην αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν 85 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και άλλα 45 την Πέμπτη, συνολικά περί τα 130 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της χθεσινής διορθωτικής και της σημερινής συνεδρίασης ο τζίρος περιορίζεται σε 20 και προσώρας σε 13 εκατ. ευρώ, συνολικά 33 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά με αυτές τις συναλλαγές η διορθωτική κίνηση στο ΧΑ έχει καταρχήν τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν ακυρώνουν το σενάριο της υπέρβασης των 585-590 μονάδων.

Με πωλήσεις/πιέσεις στις 19 από τις 25 μετοχές του δείκτη, καθώς με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον οι FF Group, OTE, Jumbo, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΧΑΕ, Viohalco, Μυτιληναίος.

Σταθεροποιητικές τάσεις σε ΟΠΑΠ, ανοδικά ο ΟΤΕ, με μικρές απώλειες σε Coca Cola, με μεγαλύτερες στη ΔΕΗ.
Στα 8,46-8,68 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με αυξημένες συναλλαγές, συντήρηση δυνάμεων στον ΟΠΑΠ που κυμαίνεται στα 7,44-7,56 ευρώ.

Δυνατός ο ΟΠΑΠ τις τελευταίες ημέρες, επίσης σε ανοδικό κανάλι ο ΟΤΕ, ξεκινώντας από τα 8,22 ευρώ της 30ής Αυγούστου.

Δεδομένης της αυξημένης βαρύτητας των δύο εισηγμένων/μετοχών, η αντίδρασή τους μπορεί να επηρεάσει ανάλογα τη διακύμανση των βασικών δεικτών.

Στο 5,95% η βαρύτητα στάθμισης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στο 4,89% για τον ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v