Χρηματιστήριο: Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη

Προς τις 580 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ, με τράπεζες και blue chips στο «κόκκινο», στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Πρώτος στόχος η άμυνα μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κέρδη 5,5% για τις τράπεζες. Στο επίκεντρο, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Αυξάνονται οι «πρωταγωνιστές» στο ταμπλό.

Η Fed δίχασε τη Wall Street, σε χαμηλά τριών εβδομάδων οι ασιατικές αγορές, άνοδος με ολίγη από... μαρτύριο σταγόνας στο ΧΑ.

Τρεις και κάτι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στη Wall Street καταφέρνουν να συντηρούν δείκτες και μετοχές κοντά στις "υψηλές κορυφές" των τελευταίων ετών, δίνοντας έτσι... ανάσες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αυτό της Φρανκφούρτης να κυμαίνεται πάνω από τις 10.500 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση επιτεύχθηκε η κάλυψη των "μετα-Brexit" χαμηλότερων κενών/τιμών που διαμορφώθηκαν μετά τα τέλη Ιουνίου και με την αγορά να βρίσκει τις ισορροπίες της τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες υψηλότερα των 550 μονάδων. Επίπεδο που αποτελεί -πλέον- νέο σημείο αναφοράς και στήριξης του ΓΔ, στην προσπάθεια περαιτέρω κίνησης προς το όριο των 600 μονάδων.

Τρία συνεχόμενα "κλεισίματα" για τον ΓΔ πάνω από τις 580, με τα δύο τελευταία υψηλότερα των 585 μονάδων, τείνουν να διαμορφώσουν μία νέα βάση -προσώρας βραχυπρόθεσμα- στο εύρος των 580-585 μονάδων.

Κινητήριος ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να αποδίδει 5,53% σε εβδομαδιαία μέτρηση, πλησιάζοντας χθες το όριο των 700, για να "κλείσει" τελικά στις 688,40 μονάδες.

Στις τράπεζες επιχειρούνται κάποιες κινήσεις από traders μετά από απαξία και επενδυτική αποχή μηνών, καθώς προχωρούν αυτά που πρέπει να γίνουν στον κλάδο. Εστω και μετά από πολύμηνη καθυστέρηση μπαίνει στο τελικό στάδιο η πλήρωση των διοικήσεων των συστημικών ομίλων, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στα πρώτα ονόματα για Πειραιώς και Εθνική. Ενα σημαντικό βήμα, που θα έπρεπε να έχει γίνει προ μηνών ούτως ώστε να "τρέξει" η δραστική, λειτουργική διαχείριση του βάρους των "μη εξυπηρετούμενων δανείων" και δη των επιχειρηματικών.

Εστω και τώρα, μετά από παλινωδίες μηνών, κάτι είναι κι αυτό. Εάν μάλιστα στη συνέχεια φανεί πως δανειστές -  Αθήνα θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εύλογο χρόνο σε μία συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, η εικόνα (και) για τον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο.

Ομως περιοριζόμεθα στα άκρως βραχυπρόθεσμα και στη "μέτρηση" της τάσης όπως εξελίσσεται από την αρχή της εβδομάδας. Με συνεδριάσεις όπου συναλλαγές και τζίρος έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα, με τη χθεσινή ημέρα να είναι πιο "φτωχή" από την Τρίτη. Εστω 29,2 εκατ. ευρώ τζίρος, 36,9 εκατ. οι μετοχές που άλλαξαν χέρια, δηλαδή πάνω από τα κατ' ελάχιστον ζητούμενα των 22-24 εκατ. ευρώ.

Οι traders παραμένουν σε αναζήτηση νέων υψηλών διαφυλάσσοντας πρωτίστως τις άμυνές τους, κάτι που φάνηκε κυρίως στη συνεδρίαση της Τρίτης και λιγότερο στη χθεσινή. Το ίδιο θα επιχειρηθεί και σήμερα, για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 1.560,15 μονάδες στήριξη είναι οι 1.555 (και χαμηλότερα οι 1.546 μονάδες), αντίσταση οι 1.571 και πιο φιλόδοξη στις 1.585 μονάδες.

Ερώτημα για σήμερα το γεγονός πως ο χθεσινός τζίρος ήταν μικρότερος των προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων, που θα πρέπει να απαντηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες ξεκίνησαν με ήπια άνοδο, θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να συμβάλει στην επιβεβαίωση των στηρίξεων (580), με ορισμένους αγοραστές των τελευταίων ημερών να επιδιώκουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους.

Στο επίκεντρο ΔΕΗ και ΟΤΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, με ζητούμενο τη στάση των βραχυπρόθεσμων στην Επιχείρηση μετά και τη νέα ολιγοήμερη αναβολή για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ.

Επαναφορά για τον ΟΤΕ πάνω από τα 8 ευρώ, με την αγορά να αναζητά την τιμή που θα περάσει το 5% στην Deutsche Telekom.

Ενθαρρυντικό το ότι παράλληλα συνεχίζεται η κίνηση traders και επενδυτών σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης αλλά και της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση πληθαίνουν οι μετοχές (απ' όλες τις κατηγορίες) που κερδίζουν περισσότερο ή λιγότερο έδαφος και πόντους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Θυμίζοντας πως χθες εκτός από τις μετοχές των βασικών δεικτών καλή απόδοση είχαν και τίτλοι της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v