Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να ανακάμπτουν έντονα και τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει άνοδο πλέον του 5% μετά τη χθεσινή «βουτιά». Ξεχωρίζει η Alpha Bank. Κέρδη και για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Οι πρώτες στηρίξεις για τους δείκτες.

Με... ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση, η σημερινή ξεκίνησε με τους short να διατηρούν το κεκτημένο προβάδισμά τους. Ωστόσο, στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μία προσπάθεια να εξισορροπηθεί η χθεσινή διόρθωση.

Ενδεικτική η εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές κρατικών τίτλων, την ώρα που τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα και στο forex η βασική ισοτιμία EUR/USD διαμορφώνεται στο 1,0608.

Με πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση και στο Χ.Α., καθώς από νωρίς υποχωρούσαν DAX, CAC 40, FTSE 100 αλλά και MIB, IBEX, για να απορροφηθεί η όποια προσφορά στα πρώτα 10' και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο να περνά σε οριακά θετικό έδαφος λίγο πριν από τις 10:45.

Από νωρίς στην αγορά ομολόγων παρατηρείται αποκλιμάκωση της απόδοσης, με ενδεικτικές τις τιμές για το 10ετές ελληνικό στις 694 μονάδες βάσης, το πορτογαλικό στις 358 μ.β., το ιταλικό στις 204 μ.β. και το ισπανικό στις 155 μονάδες βάσης, δηλαδή σημειώνεται εκτόνωση στα spreads μετά τη χθεσινή έξαρση.

Με προσεκτικές, μετρημένες κινήσεις, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε μία ομάδα blue chips-σηματωρών που πιέστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 57% στον τραπεζικό κλάδο και εμφανή τη διάθεση πωλητών - αγοραστών να βρεθούν σημεία ισορροπίας (και αναφοράς) για τη συνέχεια.

Στο όριο των 600 μονάδων αρχικά ο Γ.Δ., για να ανακάμψει ελαφρώς, θυμίζοντας το εύρος στήριξης των 607-604 μονάδων (όπως είχε αναφερθεί από χθες στον Εκηβόλο), με τον FTSE 25 έως τις 1.615 μονάδες (στηρίξεις στις 1.613 και στις 1.595 μονάδες) και τον Δείκτη Τραπεζών αρχικά έως τις 721 και προς τις 739 μονάδες λίγο μετά τις 10:50.

Από την πρώτη εικόνα της συνεδρίασης -στα αρχικά 30'- μπορεί να εκτιμηθεί πως και η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει δοκιμασία για σημαντικές περιοχές στήριξης, ότι κυρίως traders θα επιχειρήσουν να «κλειδώσουν» θέσεις (Νοεμβρίου) σε όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα.

Στο 2,76% έχει μειωθεί η απόδοση για τον Γ.Δ. για τον Νοέμβριο, με το... ταμείο μηνός να γίνεται αύριο. Στο 11,86% η μηνιαία απόδοση για τον ΔΤΡ, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Με αγοραστές στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με ενδιαφέρουσα την αυξημένη κινητικότητα στη μετοχή του ΟΤΕ, που με ένα πακέτο 100.000 στα 8,26 ευρώ έχει τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Ακολουθούν οι 4 τραπεζικές και ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Μικτές τάσεις για Αεροπορία Αιγαίου με πωλητές, Viohalco με αγοραστές, Τιτάν, FF Group με πωλητές, χαμηλότερα Motor Oil, Jumbo. Χωρίς πράξη στις 11:00 στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola, με ενεργότερους long στον τραπεζικό κλάδο λίγο μετά τις 11:00, ενώ στην Εθνική περνούσε ένα πακέτο των 2.338.861 μετοχών στο 0,1955 ευρώ.

Στο συν 2% ο ΔΤΡ, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τάσης για τον FTSE 25 (0,59%) και κατά 0,42% για τον Γ.Δ. Στα 15,5 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, με τζίρο 6,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v