Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πιέσεις στο ξεκίνημα για την αγορά, με απώλειες για τις τράπεζες. Πού κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση. Τα όρια κίνησης για τους βασικούς δείκτες, «κλειδί» οι τραπεζικές μετοχές. Αργία σήμερα στη Νέα Υόρκη.

ΧΑ: Κάτω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πάμε για το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, με ικανοποιητικά αποτελέσματα στο πρώτο αλλά και με αρκετές εκκρεμότητες. Από την διευθέτησή τους θα εξαρτηθεί εάν προς το τέλος του μήνα θα μετράμε κέρδη ή απώλειες ως αποτέλεσμα εξελίξεων τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.

Προσώρας κρατάμε την θετική απόδοση 1,25% για τον Γενικό Δείκτη, το 2,29% του τραπεζικού αλλά και το μόλις 0,32% για τον FTSE 25. Απόκλιση ενδεικτική του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε τις πρώτες δύο εβδομάδες ο τραπεζικός κλάδος αλλά και της κόπωσης αρκετών blue chips.

Αν και η σημερινή πρώτη συνεδρίαση δεν μπορεί να είναι απόλυτα ενδεικτική -λόγω της αργίας στην Νέα Υόρκη-, αποτελεί εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως πλέον σοβαρεύει το... παιχνίδι. Στο τέλος της εβδομάδος πιθανότατα θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, καθώς είναι η ορκωμοσία Τραμπ, η λήξη στα Παράγωγα, πιθανότατα η αξιολόγηση από τον S&P.

Στις 651,70 μονάδες ο Γ.Δ., στις 1.746,48 ο FTSE25, στις 859,97 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα περίπου 27 εκατ. ευρώ (την τελευταία εβδομάδα), με το Χ.Α. να... σκοντάφτει στην περιοχή των 670 μονάδων. Ευρύτερη ζώνη τιμών (πέριξ αυτής των 670) που δικαιολογείται να δώσει διόρθωση έως την αφετηρία της τελευταίας ανοδικής κίνησης, δηλαδή έως τα όρια των 648- 645 μονάδων.



Για τον FTSE 25 η συνέχεια -δεδομένης της απόκλισης έναντι του ΔΤΡ- σύμφωνα με την εκτίμηση έγκυρων αναλυτών θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα υπέρβασης των 1.760 κυρίως δε των 1.774 μονάδων, ενώ η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση ώστε να μην ακυρωθεί η ανοδική τάση είναι μέχρι τη ζώνη που οριοθετείται από το 78,6% του πρόσφατου ανοδικού κύματος (δηλαδή των 1.667 μονάδων και του εκθετικού ΚΜΟ 200 που διέρχεται από τις 1.650 μονάδες).

Το πιθανότερο είναι πως από αύριο και ανάλογα με την πορεία των ξένων αγορών αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης θα χαραχθεί η διαδρομή είτε προς τις 700 είτε για χαμηλότερα ενδεχομένως και των 600 μονάδων. Συν τω χρόνω στο ταμπλό θα αποτυπώνεται και το βάρος των όσων αναφέρει εύστοχα ο Στέφανος Κοτζαμάνης, καθιστώντας επιφυλακτική την αγορά και για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Αναπόφευκτα συνεχίζεται η επιλεκτική προσέγγιση αγοράς και μετοχών, με τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, σε κλίση -μετά την διόρθωση της Παρασκευής- και απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι καλύτερο μόνο στην περίπτωση πειστικής υπέρβασης των 910-920 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Το ότι δεν είχαμε νέα από το EwG ήταν -σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη- η αφορμή για τη διόρθωση, σε συνδυασμό με τα όσα διαδραματίστηκαν στην περίπτωση της ΔΕΗ όπου καταδείχτηκε πως -πλέον- οι αποφάσεις των Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών (δεν ελέγχονται -επί της ουσίας- από ελληνικά χέρια) δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες όπως παλαιότερα. Μία παράμετρος που σχετίζεται και με την κωλυσιεργία και την ελάχιστη πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πρόβλημα των «μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Χάνει τη «δεύτερη ευκαιρία» η πλειονότητα των επιχειρήσεων,σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, εξέλιξη που αναπόφευκτα θα αποτυπωθεί στο επιχειρείν, στην πραγματική οικονομία και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Το παιχνίδι σοβαρεύει σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας -της Κυριακής- και για αυτό από σήμερα-αύριο απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και ενδελεχής παρακολούθηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v