Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερινές κινήσεις... by the book στο ΧΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Διατηρούν το προβάδισμα οι long, με τις ξένες αγορές να δίνουν την τάση και τις τράπεζες σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο χαμηλός τζίρος, τα όρια για δείκτες - μετοχές και τα περιθώρια για trading.

Θερινές κινήσεις... by the book στο ΧΑ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα αποτελέσματα για τη θεαματική ενίσχυση των εξαγωγών της Γερμανίας, ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street, με την προσοχή των traders στην ανακοίνωση των μεγεθών τριμήνου, με τις JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo να ανοίγουν την αυλαία.

Στο ΧΑ, χαμηλού κόστους τραπεζική άνοδος, με τον ΓΔ στις 743 μονάδες, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 2,15% στις 1.085 και περί τις 78 μετοχές να κλείνουν ανοδικά έναντι 38 που υποχώρησαν.

Οι... δείκτες μας: 2ετές χαμηλότερα 2,85% στα 3,851%, 10ετές πάνω κατά 0,55% στα 5,436% και GREK με μικρή άνοδο 0,68% στα 10,43 δολάρια.

Κατ' αρχάς στα ξένα χρηματιστήρια κοινή είναι η εκτίμηση πως Wall και αποτελέσματα θα δώσουν βραχυπρόθεσμα την τάση, με τον S&P 500 στις 2.427 να «βλέπει» κι άλλο πάνω, αλλά να δούμε τι θα ανακοινώσουν οι τράπεζες από αύριο. Στη Φρανκφούρτη οι long έχουν προβάδισμα όσο ο DAX είναι πάνω από τις 12.380-12.400 μονάδες, ενώ και το Μιλάνο φαίνεται να απομακρύνεται ως κίνδυνος αποσταθεροποίησης του συστήματος.

Στα καθ' ημάς: μία τυπική καλοκαιρινή συνεδρίαση, όπου οι long έχουν προβάδισμα, η αντίδραση επιχειρείται με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο -όπως είχε προεξοφληθεί-, στην πλειονότητα των blue chips ενεργοποιήθηκαν αγορές μετά τη μικρή υποχώρηση της Παρασκευής, ενώ αφορμής δοθείσης συντηρήθηκε η κινητικότητα σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Η σχέση 78/38 ενδεικτική μίας αθόρυβης καλής ημέρας που δόθηκαν ευκαιρίες για trading και υπήρξαν αρκετές μεσαίες-μικρές με ικανοποιητική συναλλακτικότητα, που είναι και το ζητούμενο για το μπες-βγες.

Οπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής «...ο FTSE25 κυμάνθηκε ακριβώς μεταξύ στήριξης και αντίστασης, γεγονός που διατηρεί στο ακέραιο τις ελπίδες των αγοραστών αλλά και αμυδρές τις ελπίδες των πωλητών. Η παραβίαση της μίας ή της άλλης με κλείσιμο θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός. Στη μεν μία περίπτωση, ο δείκτης θα υποχωρήσει τουλάχιστον μέχρι τις 2.153, στη δε δεύτερη θα απειλήσει εκ νέου τις 2.197 μονάδες».

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός καθώς όπως σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά, με τους long να «βλέπουν» επαναφορά προς τη ζώνη τιμών των 1.080-1.090 μονάδων, όπερ εγένετο. Η επανάκαμψη προς τις 1.080 είναι ενθαρρυντική ένδειξη αλλά απόδειξη της long τάσης θα είναι μόνον η επιβεβαίωσή τους ως στήριξη και η υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 1.094 μονάδων.

Στα 2,20 ευρώ και υψηλό ημέρας η Alpha Bank με «βλέψεις» για 2,25, στα 0,36 -επίσης υψηλό ημέρας- η ΕΤΕ μπορεί το 0,38 ευρώ, στο 1,01 -υψηλό ημέρας- πιάνει πάλι την τιμή της τρίτης αμκ η Eurobank που έχει το 1,05 και τέλος, η Πειραιώς -η μόνη από τις 4 συστημικές που δεν έχει πιάσει την τιμή-στόχο της αμκ, του 0,30- στοα 0,229 ευρώ, με ζητούμενη την υπέρβαση του 0,335 ευρώ.

Θα δείξει, καθώς τα 7,7 δισ. εκταμιεύθηκαν, τα ισχυρά χέρια προστατεύουν τις τιμές και τη στήριξη του ΔΤΡ.

Ικανοποιητική η εικόνα σε blue chips και μεσαιο-μικρά, με τις Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ σε long τάση και την πρώτη να έχει ως στόχο την υπέρβαση των 9,84 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου).

Στον FT Mid Cap: J&P Αβαξ, Ανεμος, Ιντρακόμ, Qual, MIG, MLS, Νηρέας, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης με θετικό πρόσημο, ενώ από τις χαμηλότερες κατηγορίες: Μουζάκης, Δρομέας, Lykos, ANEK, Audiovisual, ΟΛΘ με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% και με συγκριτικά επαρκή συναλλακτικότητα.

Οι... απειλές Ερντογάν - Γιλντιρίμ για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, η κλιμάκωση της ρητορικής της Αγκυρας ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (οικόπεδο 11) είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες και σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές (*) η αυριανή ημέρα θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, με το θέμα να αναμένεται να «παίξει» σήμερα στα ΜΜΕ ακόμη περισσότερο.

(*) Από έναν νουνεχή γνώστη των εξελίξεων, τον Νίκο Μελέτη, σχετικό θέμα: εκδόθηκαν οι NAVTEX. Εναρξη της γεώτρησης την Τετάρτη - Απαγορευμένη Ζώνη γύρω από το West Capella.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v