Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλοκαιρινή ανάσα για τον Γενικό Δείκτη

Με περιορισμένο τζίρο η εγχώρια αγορά ακολούθησε τις διεθνείς αγορές, οδηγώντας τον ΓΔ στις 827 μονάδες. Οι τράπεζες ηγήθηκαν την προσπάθειας. Ποια σήματα έστειλαν δεικτοβαρή blue chips.

ΧΑ: Καλοκαιρινή ανάσα για τον Γενικό Δείκτη

"Ανάσες" στις αγορές, καθώς όπως σημείωνε ο Deutsche Bank "ξεφουσκώνει" η ένταση ΗΠΑ- Β. Κορέας.
Αρχής γενόμενης από τις ασιατικές, ακολούθησαν από νωρίς οι ευρωπαϊκές συνακόλουθα το ΧΑ σε ένα ενθαρρυντικό για τους αγοραστές ξεκίνημα μίας "πονηρής" (όπως προμηνύονταν) εβδομάδος.

Απολογισμός ενθαρρυντικός και για το ΧΑ, καθώς σε μία χαμηλών συναλλαγών/τζίρου συνεδρίαση οι αγοραστές είχαν από την αρχή μέχρι και το κλείσιμο τον πρώτο λόγο. Το έναυσμα και για το ΧΑ δόθηκε από νωρίς από την Φρανκφούρτη, με τους αγοραστές να επανακάμπτουν και με αιχμή τις τραπεζικές και βιομηχανικές μετοχές να επαναφέρουν τον DAX σε ισορροπία πάνω από τις 12.150 μονάδες.

Κοινή η εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, πως το "γύρισμα" της βραχυπρόθεσμης τάσης, η αντίδραση της Φρανκφούρτης σε συνδυασμό με τις κινήσεις των traders στα futures στην Wall Street επηρέασαν το κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ούτως ή άλλως το ΧΑ είχε δείξει συγκριτικά καλύτερη εικόνα- απ΄ ότι η Φρανκφούρτη- στο διάστημα του 3ημέρου Τετάρτης- Παρασκευής.

Τέλος καλό για τους αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη στις 827,71 (0,51%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.072,70 (1,80%) και με τον FTSE25 κατά 0,41% στις 2.183,61 μονάδες.

Συνεδρίαση, που εξελίχθηκε σε μία χαμηλών ρυθμών κίνηση αγοραστών- πωλητών, με τους πρώτους να δίνουν το στίγμα των προθέσεων τους από τις πρώτες κιόλας εντολές σε Εθνική και Πειραιώς όπως και σε 2-4 συγκεκριμένα blue chips, ανεβάζοντας τόνους στη συνέχεια, με την Alpha Bank να αναλαμβάνει για τον τραπεζικό κλάδο και άλλες μετοχές του FTSE25 να ακολουθούν. Τζίρος στα 35+ εκατ. ευρώ, δεδομένης της εποχής αρκετός για να "γυρίσει" η βραχυπρόθεσμη τάση από short προς long και να ξαναφέρει σε ισορροπία την αγορά.

Προς το δεύτερο μισό της συνεδρίασης έγιναν γνωστά τα στοιχεία από την εκτέλεση του προυπολογισμού, που ναι μεν σε γενικές γραμμές είναι καλά (περίπου ένα δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο συντηρείται το πρωτογενές πλεόνασμα) αλλά με ανησυχητικές ενδείξεις δε (με τη μηνιαία τρύπα- Ιουλίου- να φτάνει τα 730 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη. Βέβαια τα στοιχεία δεν μας λένε κάτι καινούργιο, καθώς τόσο οι συνέπειες της υπερφορολόγησης όσο οι αντοχές του συστήματος είναι γνωστές, ωστόσο θα πρέπει να αποτελέσουν ακόμη ένα μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο. Είναι προφανές, πως τα στοιχεία δεν προκάλεσαν έκπληξη αλλά ούτε και επηρέασαν την αγορά.

Με το βλέμμα στην Φρανκφούρτη, στην Wall Street και στην διεθνή ειδησεογραφία που σήμερα ήταν εξαιρετικά φειδωλή από το "βορειοκορεατικό" με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να εξελιχθεί ήσυχα, σε καλοκαιρινούς ρυθμούς...διακοπών. Ενδειξη, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι "τσίμπησε" η απόδοσης του 5ετούς που εκδόθηκε προ μηνός αλλά και η επιβάρυνση του 10ετούς με το επιτόκιο στο περίπου 5,50%.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με την Εθνική πρώτη να δίνει την τάση, την Πειραιώς να ακολουθεί και την Alpha Bank να συνεχίζει. Το κλείσιμο στις 1.072,70 είναι μεν χαμηλότερα των 1.080 πλην όμως υψηλότερα του σημείου αναφοράς (δες σχόλιο Κυριακής) με τους αγοραστές να ανακτούν μέρος του χαμένου εδάφους και από Τετάρτη να δίνουν σαφέστερη τάση.

Στα 2,150 ευρώ η Alpha Βank, στα 0,365 η Εθνική, στα 4,89 ευρώ η Πειραιώς και στα 0,94 η Eurobank.

Μία σε γενικές γραμμές συνεδρίαση για τον κλάδο, με την Alpha Bank να συγκεντρώνει σήμερα το μεγαλύτερο τζίρο (δες σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο).

Στα 10,830 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με τους αγοραστές να παίρνουν τον έλεγχο μετά την πραγματοποίηση ενός πακέτου 350.000 στα 10,65 ευρώ. Από το σημείο εκείνο και στη συνέχεια άλλαξε άρδην η τεχνική εικόνα και διακύμανση για τη μετοχή με τους αγοραστές να την ωθούν προς το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Ο ΟΤΕ αποτέλεσε ενθαρρυντική ένδειξη για τους αγοραστές.

Στο μείον, με 1,85% στα 28,11 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola έκανε σήμερα πίσω καθώς μπροστά βγήκαν άλλες δυνάμεις του δείκτη. Οι λεγόμενοι...λοχαγοί FF Group, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου κάλυψαν και με το παραπάνω την φυσιολογική και αναμενόμενη οπισθοχώρηση της βαρύτερης εισηγμένης/μετοχής του ΧΑ. Η Coca Cola "κράτησε" την αγορά στο τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής με συνέπεια σήμερα να υποχωρήσει.

Στα 8,29 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου "δείχνει" να μπορεί να ξεφύγει από ένα στενό εύρος συσσώρευσης, στα 8,55 ευρώ ο Μυτιληναίος διατηρεί το ανοδικό momentum του, στα 23,20 ο ΤΙΤΑΝας σχετικά αδύναμος στην φάση αυτή της αγοράς, στα 7,49 τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτούργησε αντισταθμιστικά στο μείον 1,30% στα 19,05 της Motor Oil.

Για τα δεδομένα της εποχής υπήρξε κινητικότητα στα μεσαία- χαμηλότερα με τη σηματωρό MIG να αντιδρά 1,55% στα 0,131 ευρώ, τον ΑΝΕΜΟ με καλές συναλλαγές στα 1,50, τον Νηρέα (λόγω των εξελίξεων ) στα 0,292, την Intralot στα 1,24 ευρώ κ.α.

Στα υπόψη η διόρθωση του λεγόμενου δείκτη φόβου/VIX κατά 8% απόρροια της αποκλιμάκωσης στο μέτωπο ΗΠΑ- Β. Κορέας. Χαμηλότερες τιμές για το πετρέλαιο όταν λίγο μετά τις 18.00 στην Wall Street ο DJIA αντιδρούσε 0,70% στις 22.010 μονάδες.

Αυτά και από Τετάρτη. Μέχρι τότε...καλή αυριανή, της Παναγίας, με ευχές προς τους εορτάζοντες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v