Επιχείρηση ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο

Επιδεινώνεται η τάση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 805 μονάδες και τις τράπεζες να χάνουν τα πρωινά κέρδη τους. Στο κόκκινο οι περισσότερες μετοχές του FT 25. Επιμένουν ανοδικά Σαράντης, Εθνική, Viohalco.

Επιχείρηση ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να επιχειρεί να ανακάμψει από τη στήριξη των 975-970 μονάδων.

Σε ανοδικό ρυθμό από νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX κατά 0,47% υψηλότερα προς τις 12.160 μονάδες και με τους traders να περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μεθαύριο Πέμπτη.

Στο ΧΑ, λίγο ως πολύ αναμενόμενη η προσπάθεια των traders να ανασχεθεί η 3ήμερη σημαντική διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ενθαρρυντική είναι και η εικόνα συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών/blue chips.

Πάνω από τις 810 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 2.135 ο ftse25, με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο συγκριτικά με τη χθεσινή συνεδρίαση. Το 74% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως, σε σχέση με την αυξημένη προσφορά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, πολύ πιο βραδύς και ελεγχόμενος.

Ενθαρρυντική ένδειξη η εκδήλωση αντίδρασης για τον ΔΤΡ από τη στήριξη των 975-970, όπως είχε αναφερθεί από αναλυτές, με πιθανή τη συνέχιση της κίνησης προς τις 1.010 μονάδες, εάν και εφόσον δεν αλλάξουν και πάλι τα (βραχυπρόθεσμα) δεδομένα.

Επίσης ενθαρρυντική η εικόνα συγκεκριμένων μη τραπεζικών, ξεκινώντας από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ- ΑΔΜΗΕ και φτάνοντας σε ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Lamda Development κ.α.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν στη συνέχεια ενδυναμωθεί η ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης τα futures στη Wall Street «δείχνουν» ανοδικό ξεκίνημα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν εντολές από την πλευρά των αγοραστών.

Κλάδος που έχει υποστεί -βραχυπρόθεσμα- τις μεγαλύτερες απώλειες είναι ο τραπεζικός (στο μείον 5,05% ο ΔΤΡ σε εβδομαδιαίο), άρα αυτός που έχει το περιθώριο να «βγάλει» μεγαλύτερη ανοδική διόρθωση, πάντα στο πλαίσιο μίας καθαρά τεχνικής αντίδρασης.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν (*) Ιντρακόμ, MIG, Νηρέας.

(*) Στις 11:10 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 3,5 εκατ. μετοχών -με σχεδόν 1,9 εκατ. στην Εθνική-, με τζίρο 2,6 εκατ. ευρώ -από τα οποία τα περισσότερα σε Εθνική, Πειραιώς (συνολικά σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v