ΧΑ: Ποιες μετοχές «κλέβουν» την παράσταση

Οι προτεραιότητες των αγοραστών μετά τις τρεις συνεχόμενες προσπάθειες για τις 770 μονάδες. Οι ξένες αγορές, το swap ομολόγων και ο αμερικανικός παράγων. Τα «προσεχώς» στο Χρηματιστήριο και τα τεχνικά ζητούμενα.

ΧΑ: Ποιες μετοχές «κλέβουν» την παράσταση

Με ενθαρρυντικές ενδείξεις εκτός και εντός συνόρων ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 763,56, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 784,51 και με τον FTSE25 στην περιοχή των 2.012,42 μονάδων.

Μέσος ημερήσιος τζίρος στα 44+ εκατ. ευρώ, με συγκριτικά αυξημένα τα μερίδια τζίρου σε μη τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips, που συνεχίζουν να κάνουν την μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις τράπεζες.

Εκτός συνόρων, νέα διαδοχικά υψηλά για τον DAX στην Φρανκφούρτη, συντήρηση της ανοδικής τάσης στην Wall Street και γεγονός της εβδομάδος την προωθούμενη αλλαγή ηγεσίας στην Fed, με ότι μπορεί να σηματοδοτεί (τυπικά από Φεβρουάριο) η ανάληψη της προεδρείας από τον Jay Powell. Μία εξέλιξη, που προφανώς και αφορά την Ευρώπη, την ΕΚΤ, και όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές και το λεγόμενο "ελληνικό πρόβλημα", συνεκτιμώντας πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ με τον Λευκό Οίκο έχουν αποκατασταθεί σε απόλυτο βαθμό.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, πως ο "αμερικανικός παράγων" θα έχει το επόμενο διάστημα ακόμη πιο ενεργό ρόλο στα... ελληνικά πράγματα, σε ζητήματα που αφορούν από το χρέος, τις τράπεζες μέχρι επί μέρους επενδύσεις (ενδεικτικές οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη Jeffrey Pyatt, για το Νεώριο Σύρου).

Λεπτομέρειες απαραίτητες, νομίζω, την ώρα που στην Γερμανία ο σχηματισμός κυβέρνησης περνά μέσα και από τις θέσεις των εταίρων για ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, με πολύ υψηλά το χρέος. Αυτά για να μην απομακρυνόμαστε από τη... μεγάλη εικόνα και να προσεγγίζουμε βραχυπρόθεσμα τις επόμενες κινήσεις, από Δευτέρα.

Στην αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου οφείλεται η προσπάθεια κίνησης του ΧΑ πέραν του...κάστρου των 770 μονάδων, με τους παίκτες να δοκιμάζουν για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις τις αντοχές της εν λόγω περιοχής.

Η δε επανεργοποίηση των αγοραστών (κυρίως βραχυπρόθεσμων) στις τράπεζες ήταν αποτέλεσμα της λογικής προεξόφλησης της επικείμενης ανταλλαγής ομολόγων με λιγότερα "καλάθια" (μεγαλύτερα και σε συνολική ονομαστική αξία), με το λεγόμενο swap να είναι- κατά γενική εκτίμηση- ακόμη ένα βήμα στην επίπονη διαδρομή της σταδιακής επανάκτησης της εμπιστοσύνης των "αγορών".

Η υπεραπόδοση του ΔΤΡ έναντι και του ΓΔ αλλά και του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο, που διαδρματίζει για την συνολικότερη εικόνα της αγοράς ο τραπεζικός κλάδος. Κακώς για αρκετούς, καθώς με την βαρύτητα του κλάδου δημιουργείται στρεβλή εικόνα για το σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δη των blue chips (πολλά εκ των οποίων είναι σε τιμές... δείκτη πολύ πάνω από τις 1.000 μονάδες), αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει εδώ και καιρό πρωτίστως τις αρμόδιες αρχές.

Εν πάση περιπτώσει είτε έτσι είτε αλλιώς η προσπάθεια υπέρβασης των 770 έγινε ελέω τραπεζικού κλάδου, συνεκτιμώντας για την εβδομάδα που ξεκινά αύριο ότι τόσο ο ΔΤΡ όσο η οδηγός Εθνική και δευτερευόντως οι άλλες 3 συστημικές υποχώρησαν από τα υψηλά εβδομάδας.

Πρακτικά από Δευτέρα προτεραιότητα των αγοραστών θα πρέπει να είναι η επανάκτηση των "υψηλών εβδομάδος", για την ΕΤΕ η επαναπροσέγγιση των 0,30 ευρώ, της τιμής της τρίτης ΑΜΚ. Εύλογο ερώτημα, εάν όντως μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την ανταλλαγή ομολόγων (ορισμένοι κάνουν λόγο για την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, των Ταξιαρχών, θα δείξει...) και εάν ναι σε ποιό βαθμό θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω την πορεία των τραπεζών.

Παράλληλα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η ανοδική τάση εισηγμένων/μετοχών που την τελευταία εβδομάδα "έκλεψαν" την παράσταση (Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, Motor Οil κ.ά.) αλλά και όσων είναι σε εμφανή διαδικασία αναστροφής (ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Viohalco κ.α. ). Σε αυτή την διαδικασία προεξοφλείται, πως θα συμβάλλει και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου (τρίτου 3μηνου), η ειδησεογραφία αλλά και τα επί μέρους.

Από τις 8 Νοεμβρίου η μετοχή της Quest θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου (0,34 ευρώ/μετοχή), στην γ.σ. της Jumbo θα αποφασισθεί η διανομή του υπόλοιπου μερίσματος (υπόλοιπο 0,18/μετοχή), στις 9 του μηνός ανακοινώνουν αποτελέσματα Coca Cola, ΟΤΕ (πριν την συνεδρίαση) και Ελληνικά Πετρέλαια. Στις 10, στο τέλος της εβδομάδος, αποτελέσματα ανακοινώνει η Αεροπορία Αιγαίου, πριν την συνεδρίαση. Συνεπώς και τα οικονομικά αποτελέσματα θα παίξουν τον ρόλο τους και το swap και οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης, που προς ώρας εξελίσσεται πολύ... light και υπέρ του δέοντος συναινετικά με τους δανειστές.

Να συνεκτιμηθεί πως από 13 και μετά ακολουθεί εβδομάδα ανακοίνωσης μεγεθών των συστημικών τραπεζών, με την Eurobank να ανοίγει την αυλαία. Πιθανότατα και τα αποτελέσματα των τραπεζών θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό την στάση των traders, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αλλά πρωτίστως προέχρι η επόμενη. Με την προυπόθεση, πως η εβδομαδιαία ανοδική τάση και για τους 3 βασικούς δείκτες θα παραμείνει ενεργή, από αύριο θα πρέπει να αναμένονται νέες "μάχες" πωλητών- αγοραστών πέριξ του...κάστρου των 770 μονάδων.

Ζητούμενο για τον ΔΤΡ η επαναφορά προς (και πάνω) από την περιοχή των 800 μονάδων, εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση, για την... κατάληψη μίας πολύ απαιτητικής περιοχής αντίστασης για τον ΓΔ.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης (επικεφαλής ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) "...τα δεδομένα έχουν βελτιωθεί, καθώς μετά το "πρόδρομο" σήμα του MACD ακολούθησε σήμα αγορών- 31/10- από τον ΚΜΟ 30 ημερών. Πλέον οι 770 έχουν αποκτήσει κομβικό χαρακτήρα καθώς τόσο ο 200άρης, και ο 30άρης πλαγιοκαθοδικά όσο και ο 50άρης πλαγιοανοδικά συγκλίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή".

Δεδομένου, ότι η υπέρβαση των 770 ήταν εκ προοιμίου γνωστό, πως θα απαιτούσε την επιστράτευση επιπλέον δυνάμεων, επιτάχυνση της ροής συναλλαγών, αύξηση της μεταβλητότητας με σταδιακή αύξηση συναλλαγών/τζίρων με παράλληλες ενδείξεις και από τις εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς, η εβδομάδα προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα από την Δευτέρα κιόλας.

Πρακτικά θα φανεί εάν θα υπάρξει ενίσχυση τζίρου (τουλάχιστον πάνω από τα 45-50 εκατ. ευρώ), εάν θα έχει συνέχεια το συν 7,5% του ΔΤΡ με προοπτική επανυπέρβασης των 800 μονάδων, κατά πόσον μετοχές οδηγοί- όπως ο Μυτιληναίος- θα κρατήσουν τα κεκτημένα και πως άλλες που ακολουθούν θα κάνουν την ανοδική διαφορά. Αυτό γιατί σύμφωνα με γνώστες της αγοράς για την πειστική υπέρβαση των 770 θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση τραπεζικών και μη τραπεζικών δυνάμεων, καθώς ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Στα συν των αγοραστών, όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, και η εμφανής διάθεση "δυνάμεων της μεσαίας, χαμηλότερης κατηγορίας" να κερδίσουν πόντους.

Από ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy μέχρι MIG, ΚΡΙ-ΚΡΙ, J&P ΑΒΑΞ, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος κ.α.

Να σημειωθεί, πως την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ "βγαίνει" για 3μηνη έκδοση 875 εκατ. ευρώ, κίνηση που εάν (εάν...) συμπίπτει με το "πράσινο φως" για το... swap θα έχει αυξημένο ενδιαφέρον. Να συνεκτιμηθεί, πως σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση για την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα απαιτηθεί ένα διάστημα έως δύο εβδομάδων μέχρι την ολοκλήρωση της.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v