Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι θέσεις μάχης μετά τη διόρθωση

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η πίεση στις διεθνείς αγορές αλλά και το ράλι που προηγήθηκε, οδήγησε σε μια πρώτη «στάση» την εγχώρια αγορά. Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο εντός και εκτός Ελλάδας.

XA: Οι θέσεις μάχης μετά τη διόρθωση

Πρώτη πτώση στη Wall Street για το 2018, σημαντικές απώλειες στη Φρανκφούρτη για τον DAX και στο ΧΑ οπισθοχώρηση για τους long μέχρι τα επίπεδα των 830 μονάδων, με μερική ανάκαμψή τους προς το κλείσιμο στις 836,28, με υψηλό ημέρας στις 845,23 μονάδες. 

Για την «αγορά των αγορών», η αναδίπλωση των αγοραστών ήταν θέμα συνεδρίασης να συμβεί, χθες, σήμερα ή αύριο, θα έπρεπε φυσιολογικά το... γαϊτανάκι των σερί να σταματήσει, προκειμένου να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις των traders, με τη Wall Street να μπαίνει στον χορό της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2017. Wells Fargo, JP Morgan κ.α. προφανώς και θα δίνουν τον τόνο για το επόμενο διάστημα. 

Πιο σύνθετη, ειδική περίπτωση είναι η Φρανκφούρτη, καθώς ακόμη δεν είναι βέβαιον πως το πολιτικό σύστημα θα καθίσει όντως στο τραπέζι για να αρχίσει να συζητά την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο κρίσιμο για τη Φρανκφούρτη ερώτημα εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αδιεξόδου και προσφυγής στις κάλπες για τη Γερμανία, παρότι μία τέτοια προοπτική μου φαντάζει πολύ δύσκολη (για τη χώρα αυτή), το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει και στα γερμανικά ΜΜΕ. Συνεπώς η Γερμανία παραμένει ένας παράγων αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και στον βαθμό που επηρεάζει και τα ευρωπαϊκά. Συν τοις άλλοις, η 4η Μαρτίου, ημέρα εκλογών στην Ιταλία, έρχεται όλο και πιο κοντά. Στο ίδιο διάστημα φαίνεται πως το Παρίσι κερδίζει λίγο λίγο ζωτικό χώρο, κάτι που καταδεικνύεται και με την επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο. 

Νομίζω αναγκαία αυτά, καθώς στην αγορά ανιχνεύουν το ενδεχόμενο μίας μεγάλης διόρθωσης (δεν αναφέρομαι σε φυσιολογική υποχώρηση μίας ανοδικής αγοράς) και όντως η «γερμανική παράμετρος» θα μπορούσε να είναι μία αφορμή. 

Στα καθ' ημάς, που πέραν των όσων συμβαίνουν σε Wall Street, Φρανκφούρτη, οι traders ποντάρουν στο «ελληνικό στοίχημα», στην προοπτική της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, της έκδοσης του νέου ομολόγου, των stress tests και όσων βημάτων ακολουθούν. Ενα bet που μέρα με τη μέρα προσελκύει όλο και περισσότερα funds κάθε λογής, αρκετό «γρήγορο και risky χρήμα» και συντηρεί τη μόχλευση σε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας-μικρότερης κεφαλαιοποίησης. 

Στις 836,23 μονάδες ο ΓΔ, στις 926,34 ο ΔΤΡ, ο FTSE25 στις 2.148,43 και ο FT Mid Cap στις 1.297,15 μονάδες. Συναλλαγές 64,4 εκατ. μετοχών, τζίρος 70,5 εκατ. ευρώ, με το 37% στις τράπεζες και σημαντική αξία συναλλαγών σε Intralot, OTE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, TITAN κ.α. 

Στα μηνύματα της χθεσινής συνεδρίασης αναφέρθηκε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να εστιάζουν στο «μάζεμα» από ισχυρά χέρια από τα χαμηλά ημέρας. Σήμερα-αύριο, και με γνώμονα την εικόνα της Φρανκφούρτης, θα φανεί εάν το χθεσινό «μάζεμα» απέδωσε και κατά πόσον από Δευτέρα θα μπορούσε να «δει» υψηλότερα. 

Ούτως ή άλλως, η αγορά δικαιολογούσε μία... στάση, αρκετοί εκτός παιδιάς ήθελαν μία υποχώρηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, τα ισχυρά χέρια κρατούν τις θέσεις τους, κατοχυρώνοντας ένα μικρό μόνο μέρος των υπεραξιών τους. 

Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν και εφόσον τα ξένα χρηματιστήρια, η Wall Street, η Φρανκφούρτη δεν έμπαιναν σε περίοδο διόρθωσης (και όχι φυσιολογικής υποχώρησης). 

Θα ξεκαθαρίσει σήμερα-αύριο τι μέλλει γενέσθαι στη Νέα Υόρκη, θα ξεκαθαρίσει πού πηγαίνει η Φρανκφούρτη, οπότε λίγη προσοχή και για τους long και για τους short. 

«Σούπερ δόση» 7,5-8 δισ. ευρώ φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, ενόψει του EwG, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν και τη στάση των traders στο ΧΑ. 

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης από νωρίς θίγει ένα μείζον θέμα για τη χρηματιστηριακή κοινότητα, που αφορά στη MiFID. Τι είπαν στη Βουλή Κυρίτσης, Χρυσοχοΐδης, Πολυχρονίου, με την αγορά να ζητά δίμηνη αναβολή. 

Για να δούμε, και προσοχή, σήμερα-αύριο.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v