XA: Ισορροπεί στις 875 μονάδες

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Ανοδο καταγράφουν Alpha, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης. Απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Aegean.

XA: Ισορροπεί στις 875 μονάδες

Με μικρές απώλειες για βασικούς δείκτες αλλά μεγαλύτερες για μετοχές που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα, περνά η πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 0,21% του DAX στις 13.325 αλλά και το 0,78% του CAC 40 στις 5.523 μονάδες, ενώ η σχέση ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,2452-1,2491, μετά την τελευταία άνοδο του ευρώ σε υψηλά 3ετίας.

Κύριο χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα συνεδρίασης, οι ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές, με τον ανάλογο τζίρο πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Στοιχείο που παραπέμπει σε φειδωλή προσφορά από την πλευρά των πωλητών αλλά και σε προσεκτικές αγορές σε όσο το δυνατόν καλύτερες/χαμηλότερες τιμές. Συγκριτικά αναφέρουμε πως η θεαματική επάνοδος των αγοραστών αλλά και νέων παικτών είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του τζίρου στα 530,72 εκατ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια αξία να φτάνει στα 106,14 εκατ. ευρώ, με βάση το «κλείσιμο» και της χθεσινής συνεδρίασης.

Η μείωση της συναλλακτικότητας/τζίρου, η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών ειδικά για μετοχές που είχαν «τρέξει» αποτιμάται ως φυσιολογική εξέλιξη μίας ανοδικής κίνησης της αγοράς, που έχει και τις απαραίτητες οπισθοχωρήσεις της.

Ωστόσο ζητούμενο για τους traders είναι το εύρος της υποχώρησης, δηλαδή μέχρι ποια επίπεδα/στηρίξεις θα μπορούσε να υποχωρήσει η αγορά, χωρίς να ακυρώνεται η βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

Ενδεικτικά για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης -ξεκίνησε από τις 2.238,82 μονάδες για να υποχωρήσει προς τις 2.230,45-, η πρώτη περιοχή στήριξης είναι στις 2.233 και η επόμενη/χαμηλότερη στις 2.211 μονάδες. Στο χειρότερο ενδεχόμενο, βαθύτερης υποχώρησης, σημείο αναφοράς σε... επόμενο χρόνο είναι οι 2.116 μονάδες.

Συνεπώς πρώτο σημείο αναφοράς για τους traders είναι οι 2.233 μονάδες, με το στοίχημα της επιβεβαίωσης (ή όχι) να κερδίζεται (ή χάνεται) σε τιμές «κλεισίματος» στις 17:16.

Στις 875 μονάδες με απώλειες 0,25% ο ΓΔ, θυμίζοντας την από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας στήριξη στις 865 μονάδες. Στις 967 ο ΔΤΡ, θυμίζοντας τη στήριξη του δείκτη στις 855 μονάδες.

Πάνω από 8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 35% στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά υψηλός τζίρος πραγματοποιείται σε blue chips και μετοχές που το τελευταίο διάστημα είχαν απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Σε Grivalia, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ιντρακόμ, ΔΕΗ, Intralot, ΙντραΚατ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ κ.λπ. ο υψηλότερος τζίρος (από τα μη τραπεζικά), καθώς ορισμένοι traders προχωρούν σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα τελευταία «τοπικά υψηλά» να θεωρηθούν ως σημείο αναφοράς και ανάσχεσης της ανοδικής κίνησης. Επίπεδο όπου πέριξ αυτού και λίγο χαμηλότερα θα επιχειρηθεί αναδιάταξη θέσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στις 883-887 μον. για τον ΓΔ οριοθετείται το άνω σημείο/αντίσταση, για την υπέρβαση του οποίου πιθανότατα θα μεσολαβήσει υποχώρηση, αλλαγή θέσεων χαμηλότερα και εκ νέου προσπάθεια, ανάλογα με το κλίμα και τις εξελίξεις.

Μία από τις παραμέτρους, η επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ως πιθανή την «έξοδο» στις αγορές μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερες οι μετοχές με πωλητές/αρνητικό πρόσημο από τις ανοδικές, ενδεικτικό των διαθέσεων που επικρατούν μέχρι τώρα.

Ενδεικτικά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την καταγραφή «νέου υψηλού» των 5,47 ευρώ οπισθοχωρεί προς τα 5,34 ευρώ. Από τα 10,14 ευρώ στα 9,93 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, από τα 4 στα 3,855 της Viohalco κ.ο.κ.

Από τις μετοχές του δείκτη με άνοδο κινούνται ΑΔΜΗΕ, ΔEH, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, TITAN, FF Group. Στις 11:45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 38/42, σχέση ενδεικτική της εικόνας που επικρατεί στην αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v