Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση… γιοκ στο Χρηματιστήριο!

Σε απόλυτη παγίδα για τους πρωινούς αγοραστές εξελίχθηκε η συνεδρίαση. Η αγορά όχι μόνο έχασε τα σημαντικά κέρδη, αλλά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στο χαμηλό ημέρας. Τι σηματοδοτεί η καθίζηση του τζίρου.

Αντίδραση… γιοκ στο Χρηματιστήριο!

Συνεδρίαση - ορισμός εγκλωβισμού όσων έσπευσαν να τοποθετηθούν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά τις βοήθειες από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς πολύ γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές έμειναν από "καύσιμα" δημιουργώντας σημαντικούς εγκλωβισμούς για όσους έσπευσαν να πάρουν θέσεις στα πρωινά υψηλά, ευελπιστώντας ότι το Χ.Α. θα δώσει σημαντική αντίδραση, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε μετά την συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου και η οποία είχε αφαιρέσει από τον Γενικό Δείκτη 6,5% και από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, παρά την επιμονή των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε θετικό πρόσημο και το ξεκίνημα στο NYSE, με θετικές διαθέσεις, ενώ εννέα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό (εκτενής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο, καταφανώς, συρρικνωμένος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/1, 29,5 εκατ.) και η φθίνουσα πορεία που δείχνει να ακολουθεί ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγοραστές άρχισαν να "χάνουν δυνάμεις", παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκοί δείκτες συνέχιζαν με αξιοπρόσεκτα κέρδη και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια, ιδιαίτερα αν το Χ.Α. γυρίσει στην γνωστή συναλλακτική "απονεύρωση".

Από την άλλη, μένει να φανεί αν η σημερινή αδύναμη εικόνα ήταν αποτέλεσμα της νέας αναταραχής που διαφαίνεται στις Αγορές ομολόγων, η οποία, όμως, προς το παρόν, δεν φάνηκε να "φοβίζει" τις Ευρωπαϊκές Αγορές και την Wall Street στο ξεκίνημά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του Αμερικανικού 30ετους παρουσίασε, σήμερα και νέα άνοδο και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διαμορφώνεται στο 3,15%, ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους (στο 2,87%), με τους Ξένους Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι αν η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους ξεπεράσει το 3%, έρχεται και νέο "sell off" στις Μετοχικές Αγορές.

Ανοδικές οι διαθέσεις των αποδόσεων και για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την αυξητική τάση να γίνεται περισσότερο ευδιάκριτη στις μακρινές λήξεις (στο 1,35% η απόδοση του 2ετους, στο 4,31% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, οι περισσότεροι των αναλυτών δήλωναν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και τονίζοντας ότι η σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα παραπέμπει περισσότερο σε αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, με τις απαιτούμενες βοήθειες των Διεθνών Αγορών και όχι σε εμφατική επιστροφή των αγοραστών, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση του MSCI, αναφορικά με την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών. Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως εννέα μετοχές συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη MSCI Greece Standard και συγκεκριμένα οι Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Τιτάν και Folli Follie Group.

"Την εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται η χαμηλού βαθμού ενδιαφέροντος αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (Δευτέρα), τα αποτελέσματα του ΟΛΠ την Τρίτη, της 3Ε (Τετάρτη) και την Παρασκευή η ανακοίνωση των ενδιαφερομένων για τη ΔΕΣΦΑ, η λήξη των ΣΜΕ Φεβρουαρίου και η ανακοίνωση της Fitch για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας. Όλα τα μάτια συνεχίζουν να κοιτούν στις ΗΠΑ, με την αντίδραση των δεικτών της Παρασκευής να προϊδεάζει θετικά και για το Χ.Α." ανέφερε στο πρωινό του σχόλιο το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το καλύτερο των εκτιμήσεων κλείσιμο της Παρασκευής, σε συνδυασμό με την ολική επαναφορά του Dow Jones, αυξάνουν πιθανότητες μιας ανοδικής αντίδρασης και στο Χ.Α. Κομβικό σημείο για τον Γενικό Δείκτη είναι η ζώνη των 850 - 870 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εντός του εύρους των 100 μονάδων που έχουμε ορίσει εδώ και καιρό (900 με 890 - 820 με 800). Αξιοσημείωτη είναι η συμπεριφορά των Τραπεζικών τίτλων στις τελευταίες δύσκολες συνεδριάσεις, με απώλειες εφάμιλλες του Γενικού Δείκτη" τόνιζε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης, στα υψηλά ημέρας, έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 946,54 μονάδες (+3,21%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε πλαγιοκαθοδική πορεία μέχρι τις 913,64 (-0,38%), στις 17.00 βρέθηκε στις 913,68 (-0,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 909,2 μονάδες και στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 0,86%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης χρειάζεται επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 965 μονάδων, για να επιστρέψουν οι συζητήσεις που θα βλέπουν κίνηση προς τις 1023 μονάδες. Αντίθετα, η παραμονή χαμηλότερα των 939 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες να μπει σε δοκιμασία η στήριξη στις 910 - 902 μονάδες. Μέσα στην εν λόγω ζώνη σημειώθηκε το σημερινό κλείσιμο.

Τεχνικά, αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη 910 - 902, η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές από τις κινήσεις "stop loss" που θα ενεργοποιηθούν.

Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η σημερινή κίνηση της Alpha Bank, η οποία, στα υψηλά ημέρας, έδειξε να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, αναρριχόμενη μέχρι τα 2,02 ευρώ (+3,06%), όμως η συνέχεια επεφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, καθώς το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον τίτλο στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 1,96 ευρώ, αμετάβλητο.

Όσο ο τίτλος δυσκολεύεται να "ξαναδεί" κλεισίματα υψηλότερα των 2,00 ευρώ, τόσο ενισχύονται οι πιθανότητες "γλιστρήματος" προς την επόμενη στήριξη των 1,945 (ημερήσιο "stop long").

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "οι κινήσεις που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι Τράπεζες τους επόμενους μήνες, στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αιχμή τις ρυθμίσεις, τις πωλήσεις και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί τόσο με τους τραπεζίτες, όσο και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 27 - 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Στα δύο μέτωπα στα οποία αναμένεται να εστιάσει, αλλά και να μεταφέρει πίεση προς τους τραπεζίτες η κ. Νουί, είναι η εντατικοποίηση των ρυθμίσεων μακροχρόνιου χαρακτήρα και οι πλειστηριασμοί".

Από την άλλη, "την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στην Εθνική Ασφαλιστική επιθυμεί, η Κινεζική εταιρεία Real Estate 'Rongfeng Holding'. Η Επιχείρηση δήλωσε ότι μαζί με συνεργαζόμενη εταιρεία σχεδιάζουν να αποκτήσουν μερίδιο, τουλάχιστον 75%, στην Εθνική Ασφαλιστική" σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με εκπροσώπους Θεσμικών Επενδυτικών Κεφαλαίων, στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας που οργάνωσε η Επενδυτική Τράπεζα "NatWest Markets" στο Λονδίνο, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Ο κ. Στουρνάρας συζήτησε με εκπροσώπους περισσότερων από δέκα Επενδυτικών Κεφαλαίων τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής της Χώρας μας, έδωσε μια ενδεικτική αποτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους και παρουσίασε τις προτεραιότητες ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) των Ελληνικών Τραπεζών το 2018".

Επιτεύξιμος στόχος το πλεόνασμα 3,5% το 2018. Καθυστερήσεις, ή οπισθοδρομήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο" τόνισε ο κ. Στουρνάρας σε λόγο του στο Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.. Επιμένει σε προληπτική γραμμή στήριξης στη μετά πρόγραμμα εποχή.

Από τις "άλλες ειδήσεις", εκτός Τραπεζικού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ΑΠΕ "στην τελική ευθεία, εισέρχονται από το τέλος του τρέχοντος μηνός οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, που θα οδηγήσουν στην έξοδο της Χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εφέτος. Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM). Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα. Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του Ελληνικού προγράμματος που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την - χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή - έξοδο από το πρόγραμμα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απογοητευμένοι από την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές που θεωρούσαν ιδιαίτερα αυξημένες τις πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν η αυξημένη μεταβλητότητα παραμένει μέσα στα πιθανά, βραχυπρόθεσμα, σενάρια, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία στις Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η προσοχή των ενεργών traders θα παραμείνει προσηλωμένη στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και στις Αγορές ομολόγων, "λόγω της απουσίας εγχώριων καταλυτών και περιορισμένης ειδησεογραφίας".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ, αξίζει όμως υποσημείωσης ότι η μετοχή ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,89 ευρώ, όμως η λήξη την βρήκε σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 2,81 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,30%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη του 2,81 - 2,70 είναι κύρια στήριξη και το "stop" στο "short" στα 2,95 ευρώ. Διάσπαση του 2,95 μπορεί να μας επαναφέρει στα 3,06 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, μεταξύ άλλων, κινήθηκε και ο τίτλος του Τιτάνα, ερχόμενος από έξι πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική, στις τελευταίες επτά.

Για να ελπίζει, ο τίτλος, σε κάτι καλύτερο, θέλει άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 23,60 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 24,20 και 25,40 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 22,45, 21,90 και 21,40 - 21,20 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην της περίπτωσης του Περσέα (+9,84%) που συνεχίζει τον προδιαγεγραμμένο δρόμο του.

Έτσι, αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 4,60 ευρώ (κλείσιμο 29/1) το Πλαίσιο (+0,47%), συνεχίζει να "μάχεται" με το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ η ΕΥΑΘ (+0,20%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+0,20%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ψυχολογικό μόριο των 1,00 ευρώ, ενώ ο Καρέλιας (+4,83%), πάντα με λίγες συναλλαγές, ισοφάρισε το υψηλότερο κλείσιμο "ever" (!).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+2,5%), επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα υψηλά Παπουτσάνης (+2,09%) και Ικτίνος (+3,73%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΚΛΜ (+0,25%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, για την Forthnet (+6,82%) πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, ενώ επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 41 μηνών ο ΟΛΘ (+1,72%).

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άφησε τις καλύτερες, τεχνικές, "παρακαταθήκες" για την συνέχεια.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η κοντινή στήριξη στις 815 μονάδες και η κύρια στις 780. Το ημερήσιο "stop short" στις 857 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,75%), χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 2088 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 2022 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2110 - 2117 και 2156 - 2164 μονάδες. Το πρώτο "stop short" στις 2138 και το δεύτερο και κυριότερο στις 2172 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά διορθώνει σημαντικά, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έχοντας χάσει το ανοδικό της momentum" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η πιο πιθανή επεξήγηση αυτού είναι η ατμόσφαιρα έντονων πιέσεων διεθνώς, κυρίως στις Αμερικανικές Αγορές, με τα Διεθνή μεγάλα Χρηματιστήρια να δέχονται μεγάλες απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η "μεγάλη εικόνα" του Χ.Α., ωστόσο, δεν έχει αλλάξει και προς το παρόν, οι διορθώσεις συνέστησαν ευκαιρίες ρευστοποιήσεων χάρη στα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, ή και ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε καλύτερες τιμές.

Εν γένει, το Χ.Α. προεξοφλεί ακόμα τις θετικές εξελίξεις, ως προς την Οικονομία και το μέλλον των εισηγμένων -τουλάχιστον - εταιρειών.

Μια υγιής ανοδική τάση έχει πάντα τις "αναπνοές" της, με έντονες, απότομες βυθίσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται και από την κλασσική κινδυνολογία.

Επίσης, στατιστικά παρατηρείται ομαλή διάχυση από τίτλο σε τίτλο, ιδίου μεγέθους και τελικά διάχυση από τους τίτλους υψηλής στους τίτλους μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ και οι όγκοι της ανόδου είναι εκεί που πρέπει να είναι.

Τα "stop" μας για επανείσοδο, σε ημερήσιο γράφημα, είναι σχετικά κοντά, σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Παρά το σημαντικό "come back" της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μικτά ήταν τα σημερινά πρόσημα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (κλειστό παρέμεινε το Χρηματιστήριο στο Τόκυο λόγω αργίας). Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+0,91%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-0,30%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Δολάριο, δίνοντας κέρδη σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, εισροές άμεσων Ξένων Επενδύσεων οικονομικού ύψους $11,37 δισ. είχαν το 2017, Κινεζικές Τράπεζες, Ασφαλιστικές, αλλά και Επενδυτικές Εταιρείες χρεογράφων, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Το Πεκίνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιδιώκει την αύξηση της ροής Ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων στην Κινεζική Οικονομία, προκειμένου αυτά, ν’ αξιοποιηθούν για την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανέστειλε σήμερα, την λειτουργία εργασιών ελεύθερης Αγοράς για 13η συνεχόμενη ημέρα, δηλώνοντας ότι "υπάρχει ικανοποιητική οικονομική ρευστότητα εντός του Τραπεζικού Συστήματος". Η κίνηση αυτή, είναι αντισταθμιστική έναντι ενδεχόμενων επιδράσεων από την εφαρμογή του μηχανισμού (Contingent Reserve Arrangement -CRA) με την χρήση του οποίου κεφάλαια οικονομικής ρευστότητας περίπου δύο τρισ. γουάν ($316,3 δισ.) εισήλθαν στην Αγορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

"Η ρευστότητα αυτή, ικανοποιεί τις ανάγκες της Αγοράς για το χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της εβδομάδας για τους εορτασμούς του Φεστιβάλ της Άνοιξης", σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα (PBOC). Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η PBOC εκφράζει την εμπιστοσύνη της, στην λειτουργία της ελεύθερης Αγοράς, ενώ το μέτρο υλοποιείται προκειμένου ν' αποφευχθεί νέα ενίσχυση της Αγοράς με οικονομική ρευστότητα από την Κεντρική Τράπεζα.

Η πώληση μετοχών οικονομικής αξίας άνω των 31,6 δισ. γουάν (περίπου $5 δισ.) από 26 εταιρείες που έχουν στα χέρια τους, οι μεγαλύτεροι Μέτοχοί τους (lock-up shares) θα επιτραπεί στα Χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σεντζέν. Η οικονομική αξία των μετοχών αυτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι μικρότερη από τις μετοχές της ίδιας κατηγορίας, οικονομικής αξίας 38,3 δισ. γουάν που διατέθηκαν προς πώληση την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με την εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τους κανόνες της Χρηματιστηριακής Αγοράς στην Κίνα, οι μεγαλύτεροι Μέτοχοι των εταιρειών πρέπει να περιμένουν από ένα έως δύο χρόνια, πριν τους επιτραπεί η πώληση των μετοχών τους.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι καταναλωτικές δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν την πρώτη μείωση σε μήνα Ιανουάριο, των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δαπάνες υποχώρησαν 1,2% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μετά και την πτώση 1% τον Δεκέμβριο. Είναι η όγδοη μείωση τους τελευταίους εννιά μήνες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο που υπόσχεται τουλάχιστον $1,5 τρισ. σε νέες επενδύσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δεσμευτεί στην προεκλογική του καμπάνια, σε ένα σχέδιο $1 τρισ. για την κατασκευή Δρόμων, Γεφυρών και Αεροδρομίων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η πρόταση που δημοσιεύτηκε σήμερα προτείνει τη χρήση $200 δισ. από τον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε βάθος δεκαετίας, με στόχο την προσέλκυση πόρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων $1,5 τρισ. Στόχος του σχεδίου Τραμπ είναι η δημιουργία τοπικών ροών εσόδων για επενδύσεις.

"Οι απότομες διακυμάνσεις στις Παγκόσμιες Αγορές μετοχών και σε άλλες Αγορές, τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι ανησυχητικές, καθώς η Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη είναι ισχυρή και η διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι επαρκής", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε διάσκεψη στο Ντουμπάι για τις Παγκόσμιες επιχειρηματικές και κοινωνικές τάσεις.

Οι Επενδυτές απέσυραν $23,6 δισ. από το μεγαλύτερο παθητικό ETF στον Κόσμο, την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω του μαζικού ξεπουλήματος στην Αμερικανική Αγορά. Οι εκροές ανήλθαν στο 8% του συνολικού ενεργητικού του "SPDR S&P 500" ETF, ένα ποσοστό που δεν έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2010.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι Επενδυτές απέσυραν συνολικά $30,6 δισ. από τα funds μετοχών, με τις Αμερικανικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 8,4 από 8,5 ευρώ αναπροσαρμόζει την τιμή -στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" για τον τίτλο.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα Διυλιστήρια της Μεσογείου έρχονται αντιμέτωπα με λιγότερο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον.

Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ προβλέπεται να παραγάγουν ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 1,5 δισ. ευρώ ως το 2022, επιτρέποντας στη διοίκηση να διατηρήσει ικανοποιητική μερισματική πολιτική.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 946,58 μονάδες (+1,91%), όμως στις 17.00 είχε υποχωρήσει στο μέχρι εκείνη την στιγμή χαμηλό των 825,68 (-0,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 823,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%

Ο τζίρος υποχώρησε στα 49,5 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ), ενώ το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Jumbo, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Ελ. Πετρέλαια.

Σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Με υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σημαντική η μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.844 συμβόλαια).

Στα 14.730 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.582 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.240, 2.546 για τον Φεβρουάριο, 1.606 για τον Μάρτιο, 86 για τον Απρίλιο και 2 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.102,75) κινήθηκε μεταξύ 2.087 και 2.148,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υπερτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Alpha Bank, 6.620 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.463), Εθνική (10.219), MIG (2.096), Alpha Bank (3.928), Πειραιώς (3.659), ΔΕΗ (1.193), Μυτιληναίο (340), Intralot (315), Viohalco (449), ΟΤΕ (368), Ελ. Πετρέλαια (133), ΟΠΑΠ (251), Ιντρακόμ (307), ΓΕΚ (143), Τέρνα Ενεργειακή (186), Cenergy (312).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 83.657, Eurobank 44.617, Εθνική 156.907, Alpha Bank 29.583, Τρ. Αττικής 11.705, Intralot 17.268, ΔΕΗ 10.235 και Πειραιώς 16.585.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.788.010 τεμ., (από 9.788.010 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 115.503.046 τεμ. (115.603.046), Πειραιώς 9.122.059 τεμ. (9.122.059), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.793.094), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v