ΧΑ: Συντηρητικές κινήσεις από τους αγοραστές

Με υποτονικές συναλλαγές και μικρές μεταβολές για τα περισσότερα blue chips η συνεδρίαση. Συντηρείται στη ζώνη 840-850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Το βλέμμα στη Fitch, τη λήξη των παραγώγων, αλλά και τις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Συντηρητικές κινήσεις από τους αγοραστές

Συντηρείται η ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια, μετά και τη νέα ισχυρή άνοδο στη Wall Street. Κατά 1,21% υψηλότερα στις 2.731,20 μονάδες, χθες βράδυ, ο S&P 500 (με το ιστορικό υψηλό στις 2.872,87), διατηρώντας τη φορά από τις ασιατικές αγορές και από νωρίς το πρωί τις ευρωπαϊκές. Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,61% στις 12.422 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,73% στις 5.260 μονάδες.

Με αυτό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, εύλογα και στο ΧΑ οι long διατηρούν το προβάδισμα που έχουν (ξανα)αποκτήσει από τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ελαφρώς ενισχυμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, θυμίζοντας πως ο μ.ο. μέχρι και χθες ήταν στα 55 εκατ. ευρώ. Μέτριος τζίρος που ωστόσο δεν στέκεται εμπόδιο στους αγοραστές να ανεβάσουν τον πήχη και το πιο ενθαρρυντικό, ο ΓΔ να απομακρυνθεί από την ευαίσθητη περιοχή άμυνας των 821 μονάδων. 

Νωρίτερα ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 849,32 μονάδες, με συναλλαγές 7,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος (51%) να αλλάζει χέρια στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Συνολικά 4 πακέτα έχουν γίνει στη μετοχή του ΟΤΕ για συνολικά 330.000 στα 12,20 και 12,25 συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ. Εως τα 12,24 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του Οργανισμού, που σε εβδομαδιαία μέτρηση ενισχύεται 4,72% και 6,09% από την αρχή του έτους.

Στα του ΓΔ και πάλι, καθώς στην ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων είναι διαμορφωμένη μία ανθεκτική ζώνη τεχνικών τιμών, που πρακτικά σημαίνει ότι για την πειστική υπέρβασή της θα απαιτηθούν και συναλλαγές και ανάλογες ειδήσεις, εξελίξεις.

Οπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, μόνο με την υπέρβαση και των 878 μον. ή την παραβίαση των 821 μον. θα είναι απολύτως ξεκάθαρη η τάση είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω. Συνεπώς, όπως σημειώναμε από προχθές, μέχρις ότου διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συσσώρευση της αγοράς στο εύρος των 820-850 μονάδων.

Στο κρίσιμο τρίπτυχο ομολόγων, αγορών και... Fitch έχει αναφερθεί από νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δίνοντας και τις χρήσιμες τεχνικές... συντεταγμένες.

Για συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων κάνουν λόγο άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πως αυτό που προέχει είναι η επάνοδος της νηνεμίας, μετά τα πρόσφατα sell-offs και αναταράξεις σε Wall Street και ξένα χρηματιστήρια.

Με βάση τη μέχρι πριν από λίγο εικόνα της αγοράς φαίνεται πως οι traders κατ' αρχάς διασφαλίζουν τα όποια κεκτημένα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων και δευτερευόντως προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις. Είθισται σε ανάλογες φάσεις της αγοράς το stock picking να αποτελεί την προσφορότερη τακτική.

Στα επιμέρους, ο ΔΤΡ κυμαίνεται στην περιοχή των 930 μονάδων, με τη στήριξη για τον δείκτη στις 926 και την κοντινότερη αντίσταση στις 947 μονάδες. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank. Ωστόσο λίγο μετά τις 11:15 ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης εντολές πώλησης σε Εθνική και Πειραιώς, ενώ σχεδόν άμεσα βγήκαν ρευστοποιήσεις και σε αρκετά blue chips. Συνέπεια αυτών των κινήσεων η διολίσθηση των δεικτών χαμηλότερα, με ενδεικτική την οπισθοχώρηση του ΓΔ προς τις 844 μονάδες.

Κινήσεις πώλησης δεν θα πρέπει να αποκλειστούν για τη συνέχεια, συνεκτιμώντας πως στις 14:15 λήγει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα. Η μέχρι τώρα εικόνα στο ΧΠΑ παραπέμπει σε οριακά αρνητικό «κλείσιμο» του μήνα (για τον FTSE25), με τη μετοχή της Εθνικής σε discount (0,95%) για 648 Συμβόλαια.

Αντίβαρο στις πιέσεις που ασκούνται μετά τις 11:15 η δεύτερη βαρύτερη μετοχή του ΧΑ, με την τιμή του τίτλου της Coca Cola έως 1,71% υψηλότερα, στα 27,39 ευρώ. Στα 29,80 το υψηλό για τη μετοχή, από τη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου.

Στο... κόκκινο τα περισσότερα blue chips, με πωλητές μετά τις 11:15, πλην όμως η προσφορά απορροφάται από τα επίπεδα των 2.160 μον. του FTSE25. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν αυτές τις περιορισμένης έκτασης πωλήσεις στο ότι η ετυμηγορία του οίκου Fitch (για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα) έχει προεξοφληθεί, το Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να «κρύβει» εκπλήξεις και το σημαντικό, η επόμενη συνεδρίαση είναι την Τρίτη. Χρόνος πολύς για να έρθουν τα πάνω-κάτω στις διεθνείς αγορές.

Στα επΙμέρους από τον FTSE25, με αγοραστές σε Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, TITAN, FF Group και φυσικά Coca Cola. Στα mid caps, με αγοραστές σε Cenergy, J&P Αβαξ, ΚΛΜ, MLS, Fourlis, ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο.

Στις 11:30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 34/39 μετοχές, με μεγαλύτερη άνοδο οι Περσεύς (απόδοση 59,02% στην εβδομάδα !), Καμπάς, Παπουτσάνης, Profile.

Συμπερασματικά: η πειστική υπέρβαση της ανθεκτικής αντίστασης των 850 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ ζητούμενη για τους traders παραμένει η επιβεβαίωση (για ακόμη μία συνεδρίαση) της επίσης σημαντικής στήριξης στις 821/820 μονάδες.

Ο τζίρος στα 11,8 εκατ., με τον... καθαρό (χωρίς τα πακέτα του ΟΤΕ) στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v