Βουτιά αντί… καλλωπισμού στο Χρηματιστήριο

Η τελευταία συνεδρίαση του α' τριμήνου επεφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις. Η θετική πρωινή διάθεση μετατράπηκε σε ρευστοποιήσεις και κλείσιμο στις 780 μον. Με πτώση 14,12% έκλεισε ο Μάρτιος για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Βουτιά αντί… καλλωπισμού στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση - ορισμός της απογοήτευσης, η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού τριμήνου, όχι γιατί ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και κατέληξε να ολοκληρώνεται κοντά στα χαμηλά ημέρας, αλλά διότι δημιούργησε τις πλέον αλγεινές εντυπώσεις, ακόμα και στις τάξεις των λίγων συγκρατημένα αισιόδοξων.

Χωρίς αμφιβολία, όλοι όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, "day by day", με δεδομένα τα θετικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων που σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων (στο 4,32% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο να εμφανιστούν οι παραδοσιακές "πινελιές" "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, που σημειώνονται στις λήξεις των χρηματιστηριακών τριμήνων και όταν μάλιστα δεν υπάρχει ο φόβος των "εισαγόμενων" πιέσεων, καθώς από αύριο τα περισσότερα από τα Ξένα Χρηματιστήρια θα είναι σε αργία.

Αντ΄ αυτού και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, το "σύνθημα" της υποχώρησης προς χαμηλότερα επίπεδα το έδωσε ο, "γνωστός ύποπτος", Τραπεζικός κλάδος, έστω και αν η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή και χωρίς σημάδια επιθετικών πωλήσεων, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες που "έκλεισαν" 11 από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Δυστυχώς και η σημερινή συνεδρίαση, ήλθε να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που θεωρούν ότι το Χ.Α. παραμένει σε "ανοιχτή γραμμή" με τις Διεθνείς Αγορές, μόνο όταν αυτές επιδίδονται σε "νότια" κίνηση, ενώ συνεχίζει να κινείται "αναρχοαυτόνομα" όταν τα Ξένα Χρηματιστήρια κινούνται με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης.

Παραμένει πάντα το ερώτημα, αν κάποια στιγμή το "oversold" της Εγχώριας Αγοράς θα ενεργοποιήσει αντανακλαστικά, όχι από ημερήσιους traders, αλλά από χαρτοφυλάκια μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, έστω και εκτός του Τραπεζικού κλάδου που συνεχίζει να έχει τους δικούς του "αστερίσκους".

Συμπερασματικά, η πολυήμερη πτώση των τιμών μπορεί να ενεργοποιήσει μια μετριοπαθή αντίδραση, ωστόσο προβληματίζει η πιθανή δυναμική της, λόγω της σχετικά μειωμένης εμπορευσιμότητας, καθώς η Εγχώρια Αγορά εισέρχεται στην παραδοσιακά "στεγνή" από τζίρο Πασχαλινή περίοδο.

Αν συνεχιστεί η υφιστάμενη επιφυλακτικότητα, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής 30/3, αναμένεται η έκθεση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ("Β3" με θετική προοπτική). Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της Τραπεζικής αργίας στην Ευρώπη (Πάσχα Καθολικών), στις 30/3 και 2/4.

"H αδυναμία προσέγγισης των 800 μονάδων συνιστά ένδειξη για περαιτέρω ενδυνάμωση των πωλητών στη σημερινή συνεδρίαση (τελευταία της εβδομάδος) και επομένως για πιθανή πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφών για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και το βράδυ αναμένεται η έκθεση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση χωρίς να συνεισφέρει και πολλά στην πρόβλεψη, για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Για σήμερα και λόγω Καθολικού Πάσχα, δεν αναμένουμε σημαντική διαφοροποίηση εντός αλλά και εκτός. Τα αποτελέσματα Τιτάν και Μυτιληναίου ήταν λίγο πολύ εντός των εκτιμήσεων της Αγοράς. Για τον Μυτιληναίο σημειώνουμε ότι οι λειτουργικές ταμειακές ροές του 2017 ανήλθαν στα 218,7 εκατ. ευρώ και αποτελούν ιστορικό υψηλό, αν και δεν ισχύει το ίδιο σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, λόγω αυξημένων επενδυτικών εξόδων" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση το ανοδικό ξεκίνημα, ενώ το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας απεφεύχθη με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, χωρίς αυτό να αλλάζει την δραματική εικόνα σε δείκτη και επιμέρους τίτλους.

Ο Τραπεζικός δείκτης αν και βρέθηκε να προσπερνά τις 800 μονάδες, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 801,01 (+0,95%), ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 776,44 (-2,15%), στις 17.00 βρέθηκε στις 777,04 (-2,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 784,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,08%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 814 μονάδες, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 778 - 761 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "κατά 13,7 δισ. ευρώ καλούνται να μειώσουν, φέτος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (Non Performing Exposures - NPEs) οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των 'κόκκινων' δανείων που έχουν εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Παρότι πρόκειται για τον υψηλότερο, ως τώρα, στόχο, οι διοικήσεις των Τραπεζών εμφανίστηκαν, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων με τους αναλυτές, βέβαιες για την επίτευξή του. Η αισιοδοξία τους εδράζεται, αφενός, στις δρομολογημένες, ή προγραμματιζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων και εξασφαλίσεων, αφετέρου, στη σταδιακή ενίσχυση του αριθμού και της ποιότητας ρυθμίσεων".

"Η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση 'κόκκινων' δανείων από την αρχή της κρίσης καταγράφηκε το 4ο τρίμηνο του έτους" σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο συγκεκριμένο διάστημα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs ή ΜΕΑ) περιορίστηκαν κατά 4,8% έναντι του τρίτου τριμήνου, στα 95,7 δισ. ευρώ, ή στο 43,1% του χαρτοφυλακίου. Εξαιρουμένων των δανείων που είναι εκτός ισολογισμού τα NPEs, διαμορφώνονται σε 94,4 δισ., ποσό που είναι 1,6 δισ. ευρώ καλύτερο του στόχου.

Όπως εξηγεί η ΤτΕ "η μείωση των NPEs οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές που άγγιξαν τα 2,1 δισ. ευρώ και στις πωλήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές διαγραφές και οι πωλήσεις σε ετήσια βάση, άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ και τα 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, ωστόσο, εμφανίζονται χαμηλές, καθώς σημειώθηκε τριμηνιαία μείωση μόλις 0,6%".

Απόλυτα διιστάμενες ήταν οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι περισσότεροι έβλεπαν συσσώρευση με χαμηλό τζίρο και οι λιγότεροι παράταση της αδυναμίας στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι Επενδυτές θα αφομοίωναν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και προβλημάτισε έντονα η παρουσία επιθετικού πωλητή, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στον τίτλο του ΟΠΑΠ (-3,23% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 9,90 ευρώ είναι, πλέον, κύρια αντίσταση και "stop" στο ημερήσιο "short", ενώ η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 9,50 ευρώ, μπορεί να μας δώσει άμεσα συνέχιση στο 9,15. Τα 9,74 ευρώ, κοντινή αντίσταση.

Αν και η Αγορά εκτιμά ότι δεν είναι μακριά η πώληση πλειοψηφικού πακέτου των Ελ. Πετρελαίων (-1,13% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 8,22 (ενδοσυνεδριακό υψηλό 22/3) και 7,74 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 8/3). Το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 8,16 ευρώ, σε κλείσιμο, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 7,70 ευρώ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 7,00 ευρώ, πράγμα που δείχνει έως και απίθανό, εν όψει εξελίξεων.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, "ξαναπήρε στην πλάτη της το βάρος" των βασικών δεικτών του Χ.Α. η ΕΕΕ (+1,32%), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι πάντα "επιστρατεύεται στα δύσκολα". Το ημερήσιο "stop long" στα 26,38 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 27,40 ευρώ. Τα κλεισίματα υψηλότερα των 28,82 ευρώ, ξαναβάζουν στο "κάδρο" το ψυχολογικό όριο των 30,00 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση επέστρεψε υψηλότερα των 11 δισ. ευρώ (!)

Συνεχίζονται, αναλόγως του κλίματος, οι επιλεκτικές αγορές από χαρτοφυλάκια που υποδέχτηκαν θετικά τα αποτελέσματα χρήσης 2017, που ανακοίνωσε η Viohalco (0%).

Ο τίτλος παραμένει "short" σε ημερήσιο με "stop" τα 3,67 ευρώ. Τα 3,38 κοντινή στήριξη και τα 3,54 ευρώ κοντινή αντίσταση.

Όλο και λιγοστεύουν τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Πρώτη, μετά τις 20/6/2017, αρνητική συνεδρίαση για τον Τζιρακιάν (-10,67%), καθώς από χθες η στήλη είχε επισημάνει την αυξημένη προσφορά, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Περσέα (-4,65%), ενώ σταθερό πωλητή δείχνει να έχει ο Άβακας (-10,65%) που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Από την άλλη, επιλεκτική επιστροφή των αγοραστών στην AS Company (+4,90%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Attica Group (+5,13%), εμφατική επιστροφή των αγοραστών στον Νηρέα (+8,97%) και λιγότερο στην Σελόντα (+2,50%), ενώ δεν μπόρεσαν να κάνουν το 5Χ5 οι αγοραστές στην Μοτοδυναμική (0%), παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Προς νέα υψηλά 10ετιας η Profile (+1,13%) και προς νέα υψηλά 17 ετών η Quest (+4,58%).

Επέστρεψαν οι φήμες για το Υγεία (+4,44%), που "τράβηξε" ψηλότερα και την MIG (+4,90%), όμως και οι δύο τίτλοι υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά μετά την ανακοίνωση της MIG, σύμφωνα με την οποία, "κάλεσμα προς το Επενδυτικό Κοινό να βασίζει τις επενδυτικές του επιλογές σε επίσημες ανακοινώσεις απευθύνει η MIG με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την ίδια και Θυγατρικές της". Τονίζει ότι "δεν προτίθεται να προβαίνει σε σχολιασμό των ποικίλων πληροφοριών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας".

Τεχνικά, η εικόνα των βασικών δεικτών επιδεινώνεται μέρα με την μέρα.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η συνεδρίαση της Τετάρτης έδωσε "island reversal", που σημαίνει ότι το ανοδικό "gap" της 27/3 έκλεισε με το πτωτικό "gap" της 28/3 και αυτό δεν ήταν και η καλύτερη ένδειξη για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Άρα πρώτο ζητούμενο για τον Δείκτη ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 794 μονάδων, προκειμένου να αναιρεθεί το "island reversal".

Από εκεί και πέρα, κάθε κίνηση που δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 801 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Η πλησιέστερη στήριξη ήταν στις 786 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), η οποία χάθηκε με χαρακτηριστική ευκολία. Στις 764 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων και στις 810 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1%), ήταν πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 2062 μονάδων, στο οποίο απέτυχε, ενώ σαν ιδιαίτερα κρίσιμη δείχνει η αντίσταση στις 2084 μονάδες, όπου συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών. Στις 2051 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών.

Σε περίπτωση επιμονής των πωλητών, η ζώνη του 1995 - 1985 έχει σημαντικές στηρίξεις και πιθανότητες να δώσει αντίδραση, παρόλα αυτά μία διάσπαση μπορεί να βγάλει πιο επιθετικούς πωλητές με τις 1930 μονάδες επόμενο στόχο και με ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης το 1960.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου.

Ξεκινώντας από την εβδομάδα, αυτή αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 0,66% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 0,50%.

Ο Μάρτιος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, "χαρίζοντας" μηνιαίες απώλειες 6,6% για τον Γενικό Δείκτη και 14,12% για τον Τραπεζικό.

Το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο ολοκληρώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 2,73% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 10,41%.

Μετοχή του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου η Τζιρακιάν, με κέρδη 3513,64% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά εισερχόμενη στην Εβδομάδα των Παθών, δεν απέφυγε ημερήσιες απώλειες άνω του 1% και με δεδομένες τις συνεχόμενες αργίες (λόγω Καθολικού Πάσχα) ολοκλήρωσε σήμερα την χρηματιστηριακή εβδομάδα, αλλά και το 1ο τρίμηνο με πτώση -2,73%" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Δυστυχώς για τους Συμμετέχοντες δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα του "window dressing" λόγω τριμήνου.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η δημόσια εγγραφή της ομολογιακής έκδοσης των 120 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με εκτιμώμενη απόδοση πέριξ του 4%, αποτελώντας μια ελκυστική επιλογή για τις χειμαζόμενες και εγκλωβισμένες σε μηδενικά επιτόκια Τραπεζικές καταθέσεις.

Για άλλη μία εβδομάδα η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά παρέμεινε στο "βάλτο" των χαμηλών συναλλαγών που έχει παγιδευτεί το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια εικόνα εμφανίζουν όλες οι σειρές Ελληνικού χρέους, με μηδαμινές συναλλαγές, κινούμενες, σε μικρό εύρος διακύμανσης, αναμένοντας την είδηση που θα διασπάσει το εύρος τιμών του 4,15% - 4,50% στο 10ετές ομόλογο και θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων.

Η αύξηση όμως του spread μεταξύ Ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων, συντηρεί το προβληματισμό μας.

Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, αν και ανοίγουν κάποιες "χαραμάδες" αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το υπερπλεόνασμα των 2,7 δισ. στο Α’ δίμηνο του 2018, δεν αντισταθμίζει την ετήσια αύξηση του Ελληνικού χρέους κατά 10,5 δισ., ούτε την μείωση των καταθέσεων κατά 609 εκατ. τον Φεβρουάριο.

Η υπερφορολόγηση της Οικονομίας (+8,9% έσοδα) και η υστέρηση του προγράμματος Δημοσίων Δαπανών κατά -198 εκατ. ευρώ (-51,42%) είναι οι βασικές αιτίες του υπερπλεονάσματος. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην έλλειψη πολύτιμης ρευστότητας από την Αγορά, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.

Λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη της ΓΣΕΕ που εμφανίζει την πραγματική ανεργία στο 27,50%, ενώ το 59% των νέων ανέργων επιθυμεί να εγκαταλείψει την Χώρα και 4 στους 10 έχει μικτό μισθό κάτω των 700€, προβληματίζεται κανείς για το μέλλον της Χώρας και τους αναπτυξιακούς στόχους της.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και θετικά στοιχεία που δεν πρέπει να αγνοηθούν, όπως η μείωση του Εμπορικού ελλείμματος κατά -14,8%, η μείωση των "κόκκινων" δανείων κατά 13,7 δισ. ευρώ, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών κατά 18,5% (κυρίως κλάδος Αλουμινίου). Επιπλέον η πλειοψηφία των εισηγμένων ανακοινώνει καλά αποτελέσματα, διαχέοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το 2018.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχώς αναβάλλεται, ή μετατίθεται χωρίς ευκρινή και οριστική λύση. Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ συνεχίζουν και όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, με 75 προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα, νέα θέματα ανακύπτουν σχετικά με τις λύσεις που θα επιλεγούν για το οικονομικό μέλλον της Χώρας.

Όλα τα ανωτέρω συνοψίζονται στο τίτλο πρόσφατης έκθεσης της Golman Sachs "Λασπωμένος δρόμος προς την καθαρή έξοδο".

Πρόσθετα, η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, που δεν φαίνεται να εκτονώνεται, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα και δημιουργούν ανασφάλεια στην Ελληνική Οικονομία.

Οι Διεθνείς Αγορές πυκνά συχνά δείχνουν την αδυναμία τους με πτωτικές κινήσεις, ταράζοντας την φαινομενική ηρεμία και απειλώντας επίπεδα σημαντικών στηρίξεων. Οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την FED, αλλά και ο περιορισμός των προγραμμάτων "QE" από τις Κεντρικές Τράπεζες αυξάνουν την νευρικότητα των Συμμετεχόντων. Τα καλά μακροοικονομικά μεγέθη, λειτουργούν προς το παρόν υποστηρικτικά, αλλά αν η αναταραχή στις Αγορές ομολόγων ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…

Στα δικά μας ο δείκτης Τραπεζών, μετά και τις επανερχόμενες ανησυχίες για νέες ΑΜΚ, διέρρηξε τις 845 μονάδες οι οποίες έχουν γίνει τώρα αντίσταση. Μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση των 845 μονάδων θα αυξήσει πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 905 και 935μονάδων. Παραμονή κάτω των 845 μονάδων, αυξάνει τον κίνδυνο προσέγγισης των 710 - 708 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να περάσει τις αντιστάσεις των 800 - 815 μονάδων, φλερτάρει επικίνδυνα με την επαναπροσέγγιση των 770 και 730 μονάδων. Τυχόν ανοδική διάσπαση των 800 μονάδων, μας οδηγεί ξανά πέριξ των 830 - 835. Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 786 μονάδες. Απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου, θα επιταχύνει περαιτέρω την καθοδική πορεία του, δίνοντας τεχνικούς στόχους πέριξ των 750 και 720 μονάδων.

Συμπερασματικά, το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει και την θέση του έχει πάρει ο προβληματισμός και η επιφύλαξη, αναμένοντας τις εξελίξεις πολλών ανοικτών σημαντικών θεμάτων στην Ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή. Αντίστοιχη ανησυχία και νευρικότητα έχει επέλθει και στις Διεθνείς Αγορές για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Είμαστε σε εγρήγορση, δεν παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές "profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

"Προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες και τις μειωμένες πιθανότητες για σύντομη χρηματιστηριακή Ανάσταση" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα, κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,22%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex (-0,62%).

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακή υποχώρηση για τον Χρυσό, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Κίνα θα προχωρήσει σε μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος ελάττωσης της φορολογίας οικονομικού ύψους 400 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου $63 δισ.) μέσα στο 2018", όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Χώρας "Xinhua".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, υπό πίεση παρέμειναν οι Βρετανοί καταναλωτές στα τέλη του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο και τα Νοικοκυριά δεν αποταμίευσαν περισσότερο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, "οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3%, κάνοντας την πιο αδύναμη κίνηση της τελευταίας τριετίας. Η Οικονομία, συνολικά, αυξήθηκε, κατά το μη αναθεωρημένο, 0,4%".
Από την άλλη, θετικό γύρισμα έκαναν οι Βρετανοί καταναλωτές τον Μάρτιο.

Η έρευνα του "GfK" για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, έδειξε ότι ενισχύθηκε τρεις μονάδες και έφτασε στο -7, καθώς η πρόοδος σχετικά με το "Brexit" και τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης υποδηλώνουν καλύτερες προοπτικές.

Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία. Τον Μάρτιο έφτασε στο 5,3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που μετέδωσε το Bloomberg. Ο αριθμός των ανθρώπων εκτός Αγοράς

Εργασίας υποχώρησε κατά 19.000 και έφτασε στα 2,373 εκατ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 15.000 άτομα.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος, για να συγκρίνεται με τα δεδομένα των άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, αυξήθηκε 1,5% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 1,6%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας υποχώρησε στις 215.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου, ενώ οι εκτιμήσεις έδειχναν σε 230.000 ανέργους και η προηγούμενη μέτρηση ήταν στους 227.000.

Τα εισοδήματα των Αμερικανών ενισχύθηκαν σημαντικά το Φεβρουάριο, αλλά οι καταναλωτές προτίμησαν να αποταμιεύσουν παρά να ξοδέψουν τα χρήματα τους.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες κινήθηκαν 0,2% υψηλότερα τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης των εισοδημάτων κατά 0,4%. Οι αυξήσεις ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, στο 3,4%, από 3,2% προηγουμένως.

Υψηλότερα κινήθηκε και ο πληθωρισμός. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί η Fed, ενισχύθηκε 0,2%, όσο και ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης κινήθηκε 1,8% υψηλότερα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους. Ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,6%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πραγματοποίησε άλμα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ενισχύθηκε στις 101,4 μονάδες, από 99,7 τον Φεβρουάριο και 102 που ήταν η αρχική μέτρηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα επιβεβαιωθεί η αρχική μέτρηση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, βελτιωμένες προσφορές και από τις δύο Κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ ζητά το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο κάλεσε τους εκπροσώπους των Εταιρικών Σχημάτων να δώσουν υψηλότερα τιμήματα, κάτι που δείχνει πως αφενός υπάρχει τέτοιο περιθώριο και αφετέρου πως οι Μνηστήρες έχουν καταθέσει προσφορές που δεν αποκλίνουν μεταξύ τους σε ποσοστό άνω του 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχικές προσφορές ήταν υψηλότερες των 400 εκατ. ευρώ και οι βελτιωμένες προσφορές από τις δύο Κοινοπραξίες θα υποβληθούν, την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να έρχεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα όμως ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να έρχεται και η απαίτηση του Ταμείου για ταυτόχρονη εφαρμογή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε σαφώς πιο προωθημένη φρασεολογία αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου, ενώ κάθε άλλο παρά διέψευσε τις πληροφορίες που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από Ευρωπαϊκές πηγές, αναφορικά με το "διπλό μαχαίρι" σε συντάξεις και αφορολόγητο από τις αρχές του επομένου έτους.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ σε "ΒΒ" από "ΒΒ-" προχώρησε η Standard and Poor's, θέτοντας θετικό outlook.

Ο Οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη συνεχιζόμενη βελτίωση στη λειτουργική απόδοση και τα οικονομικά του ΟΤΕ, σε συνδυασμό με την εκτίμηση της S&P ότι οι δεσμοί μεταξύ ΟΤΕ και Deutsche Telekom ενισχύονται.

Επίσης, η αποπληρωμή του ομολόγου που έληξε το Φεβρουάριο και οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις του Οργανισμού βελτιώνουν την ικανότητα να αντέξει σε σενάριο πιέσεων στην Ελληνική Οικονομία.

Το θετικό outlook αντανακλά την πιθανότητα περαιτέρω αναβάθμισης κατά μια βαθμίδα στους επόμενους 12 μήνες, σε ενδεχόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας, ή βελτίωσης της εικόνας της S&P για το "country risk".
Με σύσταση “underweight” και τιμή - στόχο τα 10 ευρώ ανά μετοχή, ξεκινά κάλυψη της μετοχής του ΟΤΕ η Barclays.

Όπως αναφέρει, ο ΟΤΕ υπήρξε ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό "story" λειτουργικής και οικονομικής εκτέλεσης τα τελευταία 5 - 10 χρόνια. Η εταιρεία αντιμετώπισε ένα πολύ δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την ώρα που έπρεπε να μεταμορφώσει την βάση του κόστους της και τον ισολογισμό της.

Οι τάσεις εσόδων/EBITDA έχουν, σταδιακά, βελτιωθεί και η εταιρεία στοχεύει τώρα να επιστρέψει το 100% των ελεύθερων ταμειακών ροών της μέσω μερισμάτων/επαναγοράς ιδίων μετοχών. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα βοηθηθούν από τα χαμηλότερα κόστη του χρέους.

Ωστόσο, η Barclays "βλέπει" περιορισμένο περιθώριο ανοδικής αναθεώρησης των ελεύθερων ταμειακών ροών, ή προοπτικές μόχλευσης του ισολογισμού, καθώς ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος σε πολλές από τις Αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ.

"Τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις το δ’ τρίμηνο", σχολιάζει η Morgan Stanley, η οποία διατηρεί τη σύσταση "equalweight" για την Τράπεζα και την τιμή - στόχο των 5,20 ευρώ ανά μετοχή.

Η Bank of America Merrill Lynch, η οποία διατηρεί τη σύσταση "underperform" και την τιμή - στόχο των 3,26 ευρώ ανά μετοχή, αναφέρει πως "πέραν των προβλέψεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 'IFRS 9', η Τράπεζα επιβαρύνθηκε με πρόβλεψη 1,2 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο", που η BofAML υπολογίζει ότι ισοδυναμεί με 10,5% του κόστους του ρίσκου επί των καθαρών δανείων (ή 7,8% των μικτών δανείων).

Η Citi, από την πλευρά της, σχολιάζει πως αν και η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων/μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενθαρρυντική, ωστόσο η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των "stress tests" δικαιολογεί μια επιφυλακτική στάση έναντι του κλάδου.

"Οι ζημιές που ανακοίνωσε η Εθνική Τρ. ήταν μεγαλύτερες του αναμενόμενου", αναφέρει η Morgan Stanley, λόγω των αυξημένων προβλέψεων, ενώ το δ’ τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν χαμηλότερα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, καθώς τα οφέλη από τα κόστη χρηματοδότησης δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν την απομόχλευση των δανείων. Επίσης, το κόστος του ρίσκου το δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι του 1,3% που προέβλεπε η Morgan Stanley, με την κάλυψη να αυξάνεται κατά 66 bps σε τριμηνιαία βάση.

Η Morgan Stanley διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “equalweight” και την τιμή - στόχο των 0,40 ευρώ για τη μετοχή.

Ως το κρίσιμο θέμα των επόμενων μηνών περιγράφει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τη βελτίωση του αξιόχρεου της Χώρας, που θα επιτρέψει την επιστροφή του Δημοσίου στις Αγορές με βιώσιμο τρόπο, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 25 ετών της "Accenture" στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό απαιτεί την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Διεθνών Επενδυτών στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας η Χώρα τέσσερα βήματα:

Πρώτον, ή οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει στην προετοιμασία για έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.

Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι Εταίροι θα πρέπει να ορίσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις Αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους και να διευκολύνει την περίληψη των Ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τρίτον, τα "capital controls" πρέπει να αρθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Τέταρτον, το χτίσιμο του "μαξιλαριού ρευστότητας" με νέες εκδόσεις ομολόγων και δόσεις του ESM. Ένα τέτοιο "μαξιλάρι" θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν έχει φτάσει σε "επενδυτική βαθμίδα" ως το τέλος του προγράμματος και εάν η μεταβλητότητα στις Αγορές παραμείνει αυξημένη.

Ο διοικητής της ΤτΕ θυμίζει ότι με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ, "η Χώρα θα είναι υπό επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε από τον Επίσημο Τομέα της ΕΕ".

"Αυτά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα χρήσης της Μυτιληναίος, μετά την εταιρική αναδιάρθρωση και συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ", σχολιάζει η Axia, αναφέροντας πως, σε όρους επιδόσεων, της άρεσε η βελτίωση της κερδοφορίας στον τομέα της Ενέργειας. Επίσης, ο τομέας των έργων EPC αναμένεται να εμφανίσει βελτιωμένες επιδόσεις το 2018 (ιδιαίτερα το β’ εξάμηνο) καθώς θα ξεκινά η υλοποίηση των νέων έργων που υπογράφτηκαν το 2017.

Όπως σημειώνει η Axia, "οδηγός της κερδοφορίας παραμένει η Μεταλλουργία". Ένα εμπόδιο, σύμφωνα με την Axia, είναι η αποδυνάμωση του Αμερικανικού Δολαρίου, που θα μπορούσε να επηρεάσει κατά περίπου 10 - 15 εκατ. ευρώ τα EBITDA του 2018, μετριάζοντας εν μέρει το όφελος από τις τιμές.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το EBITDA του 2018 θα διαμορφωθεί στα 330 - 340 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κοντά στα 180 εκατ. ευρώ.

Η Beta αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα του guidance, με τις πωλήσεις και την κερδοφορία λίγο καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ επανέρχεται η διανομή μερίσματος και η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών αποκλιμακώνει το ύψος του καθαρού χρέους. Η Beta κάνει λόγο για ένα ισχυρό τελείωμα μιας ιδιαίτερα κερδοφόρου χρονιάς σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Mυτιληναίος.

Για ισχυρά αποτελέσματα και αισιόδοξο outlook κάνει λόγο η NBG, ενώ και η Πειραιώς αναφέρεται σε ισχυρά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η Eurobank σημειώνει πως υπήρξε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία γενικά ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις της, ενώ η Alpha αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Η Euroxx αναφέρει πως τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίος ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις σε προσαρμοσμένο επίπεδο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 796 μονάδες (+0,66%), όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές έχασαν την αρχική τους δυναμική και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί στις 780,67 (-1,28%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών κατέγραψε νέα χαμηλά στις 779,96 (-1,37%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 780,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,30%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, ανέβηκε στα 76 εκατ., από τα οποία τα 18,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ η ΑΡΑΙΓ δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development, Jumbo, Folli Follie Group.

Σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητά μεγαλύτερο όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.247 συμβόλαια).

Στα 8.845 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.954 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 923, 873 για τον Απρίλιο, 50 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.021) κινήθηκε μεταξύ 2.010,75 και 2.055 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.654), Εθνική (10.076), MIG (18.204), Alpha Bank (1.116), Πειραιώς (5.739), ΔΕΗ (627), ΟΤΕ (237), Μυτιληναίο (604), Viohalco (109), Ελλάκτωρα (183), Cenergy (101), Ιντρακόμ (102), ΓΕΚ (182), Intralot (585), ΟΠΑΠ (118), Τέρνα Ενεργειακή (168).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 69.837, Eurobank 39.222, Εθνική 146.878, Alpha Bank 16.915, Intralot 10.462, Ελλάκτωρα 10.064, Μυτιληναίο 10.368, Πειραιώς 14.552.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                          Name of Issuer                NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 12.263.322 τεμ., (από 12.223.322 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.995.647 τεμ. (101.995.647), Πειραιώς 14.393.283 τεμ. (14.399.283), ΔΕΗ 3.117.023 τεμ. (3.117.023), Eurobank 39.814.635 τεμ. (39.814.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v