Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παλεύει» για τις 800 μονάδες το XA

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Απώλειες της τάξεως του 4% για τη μετοχή της Folli Follie. Πτώση καταγράφουν ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank, Alpha Bank. Κέρδη σημειώνουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα.

«Παλεύει» για τις 800 μονάδες το XA

Προσεκτικό το ξεκίνημα στο ΧΑ, πτωτική η συνέχεια, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε αναζήτηση κατεύθυνσης από λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Σε Wall Street και Μιλάνο η προσοχή των traders, στη μεν «αγορά των αγορών» λόγω της χθεσινής υποχώρησης των βασικών δεικτών (υπό το... βάρος της ανόδου των ομολόγων), στο δε ιταλικό χρηματιστήριο λόγω των ανησυχιών που προκαλεί στο «κεντρικό ευρωσύστημα/Βρυξέλλες» το... άγνωστο του επικείμενου νέου κυβερνητικού σχηματισμού Μ5S - Lega Nord.

Από την αρχή της συνεδρίασης, οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο στη μετοχή της Folli Follie, στέλνοντας το μήνυμα πως και σήμερα -για ακόμη μία μέρα- ο επίμαχος τίτλος θα αποτελεί βαρίδι για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και αρνητικό σηματωρό βραχυπρόθεσμα.

Στις 797 μονάδες η πρώτη στάση για τον ΓΔ, όπου έγιναν προσπάθειες να αντιστραφεί η τάση, χωρίς αποτέλεσμα όμως, με συνέπεια η αγορά να κυλήσει χαμηλότερα. Λίγο μετά τις 11:30 η αγορά ισορρόπησε στα επίπεδα των 800 μονάδων.

Δεδομένου του υψηλού βαθμού... ευπάθειας της αγοράς, με το που διευρύνθηκαν οι απώλειες για το Folli Follie και βγήκαν πωλητές στις τράπεζες, ανατράπηκε άρδην η εικόνα του ταμπλό. Μέσα σε 5', η πλειονότητα των μετοχών με θετικό πρόσημο «γύρισε» πτωτικά με αρνητικό, με συνέπεια να... κοκκινίσει το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ενδειξη του πόσο ευάλωτο και ευπαθές έχει καταστεί πλέον το χρηματιστήριο, πόσο εύκολα οι traders αλλάζουν στάση και από αγοραστές γίνονται πωλητές. Εμφανής η αρνητική ψυχολογία, με όλο και περισσότερους να θεωρούν πλέον ως πιθανότερο σενάριο τη δοκιμασία του ΓΔ σε επίπεδα χαμηλότερα των 790 μονάδων. Προηγούμενο/τελευταίο χαμηλό στις 786, που -προσώρας- παραμένει σημείο αναφοράς και στήριξη.

Μέτριες οι συναλλαγές/τζίρος στα πρώτα 20' της συνεδρίασης (με τον ΓΔ έως 0,35% χαμηλότερα), αυξημένες στη συνέχεια και για περίπου 20', όταν ο ΓΔ διόρθωσε έως τις 790 μονάδες. Από το χαμηλό σημείο ενεργοποιήθηκαν και πάλι λίγες αγορές σε δεικτοβαρείς μετοχές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι μεγαλύτερες απώλειες.

Διακύμανση και μεταβλητότητα αυξημένες στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, δίνοντας την αίσθηση πως -λόγω της κρισιμότητας- το volatility θα είναι υψηλό και οι «μάχες» short vs long συνεχείς μέχρι το κλείσιμο της ημέρας.

Το 55% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 947 να διορθώνει έως τις 925 μονάδες, χαμηλό επίπεδο όπου έγιναν αγορές στη μετοχή της Εθνικής για να ακολουθήσουν Πειραιώς και Eurobank. Στις 11:25, με αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Alpha Bank στα 2,102 ευρώ.

Στην περιοχή των 2.100 μονάδων ο FTSE25, σε εύρος διακύμανσης 2.107-2.078, με το χαμηλό να σημειώνεται στις 11:10. Από την ώρα εκείνη και μετά, με νέες αγορές σε μετοχές των Coca Cola, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Motor Oil κ.α. καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, αλλάζοντας και πάλι την εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στις 1.233 μονάδες με θετικό πρόσημο ο δείκτης FT Mid Cap, με τις ισχυρές του δείκτη με θετικό πρόσημο. Αγοραστές σε Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, ενώ τη μεγαλύτερη απόδοση σημειώνει η μετοχή του ΟΛΘ. Στα 27,40 ευρώ με 4,18% και αυξημένες συναλλαγές, με την αγορά να προεξοφλεί εξελίξεις στο μετοχικό σχήμα.

Στις 11:30 ο τζίρος στα 15,9 εκατ. ευρώ, με 32 ανοδικές έναντι 43 πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v