Διόρθωση χωρίς τζίρο στο ΧΑ

Πέριξ των 750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τις περιορισμένες συναλλαγές. Μεικτά πρόσημα για τις τραπεζικές μετοχές, βάζει «πλάτες» η Coca Cola. Ξεχωρίζει η Τέρνα Ενεργειακή.

Διόρθωση χωρίς τζίρο στο ΧΑ

Ελεγχόμενη προσώρας η διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογη τάση και το ΧΑ.
Περιορίστηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, καθώς από τις 12.133 αντέδρασε προς τις 12.160 μονάδες, παρά το ότι μέχρι πριν λίγο τα futures στη Wall Street παρέπεμπαν σε πτωτικό άνοιγμα, με ενδεικτικό το μείον 0,53% του S&P 500 από τις 2.707 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, στο επίκεντρο η Τράπεζα της Ελλάδος, οι διαπιστώσεις και εκτιμήσεις Γιάννη Στουρνάρα, με αυτήν που αφήνει ανοιχτό ένα... παράθυρο για διατήρηση του waiver να κάνει αίσθηση στην αγορά, στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Το μείζον πρόβλημα για τον τραπεζικό κλάδο εύλογα παραμένει το... βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να εστιάζει στην επισήμανση της ΤτΕ για περισσότερες πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων και αύξηση των διαγραφών στη λιανική τραπεζική.

Αναμφίβολα η παρουσίαση της ΤτΕ συζητήθηκε και σε κάποιο βαθμό διαμόρφωσε τάση στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκολλάει από τις 749 μονάδες και να επανέρχεται πάνω από τη σημαντική περιοχή των 750 μονάδων, που από μερίδα αναλυτών θεωρείται ζητούμενο για τη συνέχεια.

Ωστόσο από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης οι μετριότατες συναλλαγές, ο ανάλογος τζίρος, μεγέθη αμφότερα ενδεικτικά της αδιαφορίας που δείχνει η πλειονότητα των traders και των επενδυτών.

Μόλις 13 εκατ. ευρώ λίγα λεπτά πριν τις 15:00 είναι απογοητευτικά ακόμη και για μια αγορά... ρηχή όπως το ΧΑ, ενδεικτικά της στάσης που τηρούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες αλλά και επενδυτές. Γεγονός που στρέφει τους λίγους ενεργούς traders σε κινήσεις stock picking και τίποτε περισσότερο.

Στην περιοχή των 753 μονάδων ο ΓΔ, στις 853 ο ΔΤΡ, στις 1.975 ο FTSE25 και στις 1.247 ο FT Mid Cap.

Συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες μετρά ο κλαδικός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς σε βαριές μετοχές του τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές. Από τις 20 μετοχές του δείκτη, στο συν είναι οι τίτλοι των Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Ιντρακάτ, Νηρέας, Ολυμπιακή Τεχνική ενώ σταθεροί είναι των Πετρόπουλου, ΟΛΘ, Ικτίνου, Attica Bank.

Στον FTSE25, η εικόνα είναι σαφώς χειρότερη, καθώς οι long ενισχύονται σε 7 μετοχές των Grivalia, ΔΕΗ, Εθνική, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 32/67 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, βελτιωμένη σε σχέση με νωρίτερα και με αρκετές από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία να ενισχύονται. Φιερατέξ, Νηρέας, Σελόντα, Πλαστικά Κρήτης, Παπουτσάνης, ΕΚΤΕΡ, Profile με τη μεγαλύτερη απόδοση.

Στις 15:00 το 10ετές διαμορφωνόταν στα 3,987%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v