Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... ρελαντί συνεχίζει το χρηματιστήριο

Με τεχνικά προβλήματα και ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές συνεχίζει η εγχώρια αγορά. Σε τράπεζες και λίγες μετοχές ακόμα μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης περιορίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οριακές οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη.

Στο... ρελαντί συνεχίζει το χρηματιστήριο

Επιστροφή στα της Δευτέρας με απότομο κατέβασμα της... ταχύτητας στον ΟΤΕ. Οριακές οι απώλειες στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στο μέτωπο της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτων- Πεκίνου, στις 12.645 μονάδες ο DAX και με τα futures στην Wall Street να "δείχνουν" μεικτή εικόνα.

Στο ΧΑ, μετά την χθεσινή αναλαμπή λόγω ΟΤΕ επιστρέφουμε στη καθημερινότητα των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς ο τζίρος ξεπερνούσε το όριο του 1 εκατομμυρίου ευρώ λίγο μετά τις 11.00΄ και στη μετοχή του Οργανισμού η αξία των συναλλαγών μόλις που έφτανε τις 53.136 ευρώ.

Οπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιο μας (κλεισίματος) ο καθαρός τζίρος αφαιρούμενου αυτού που πραγματοποιήθηκε στον ΟΤΕ (μέσω των 3+1 πακέτων) δεν ξεπερνούσε τα 15-16 εκατ. ευρώ δηλαδή κυμαινόταν στα... ρηχά του 13αριού της Δευτέρας.

Ενδεικτικό το ότι στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη περιοριζόταν στις μόλις 2 μονάδες, για τον Δείκτη Τραπεζών στις 4 και στις 5 για τον FTSE25.

Λίγο πριν τις 11:50 παρουσιάστηκε πρόβλημα στην ροή των δεδομένων από το χρηματιστήριο στα κεντρικά desks των χρηματιστηριακών, με συνέπεια να μην υπάρχει εικόνα για το τι γίνεται στο ταμπλό τόσο για δείκτες όσο και για μετοχές. Ωστόσο, όπως μας είπαν από την Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, εντολές εκτέλεσης αγορών-πωλήσεων περνούν μέσω του κεντρικού συστήματος των χρηματιστηριακών, εξυπηρετώντας έτσι τους επενδυτές.

Σε μία αγορά με ανύπαρκτη μεταβλητότητα και τόσο περιορισμένη συναλλακτικότητα πολύ δύσκολα μπορεί να ενεργήσει ακόμη και εγχώριος θεσμικός πόσο δε μάλλον κάποιο μέτριας δυναμικότητας ξένο fund που θέλει να πάρει ή πουλήσει μία θέση. Σε τέτοιες αγορές δύσκολα, πολύ δύσκολα μπορεί να ενεργήσουν τα funds εκτός και εάν μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις έρθουν τα...κάτω- πάνω, που-προσώρας- δεν προβλέπεται.

Για ακόμη μία- πολλοστή- συνεδρίαση εκτός επενδυτικού βεληνεκούς ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ πέριξ των 838 μονάδων και με τζίρους στην Alpha Bank για 107 χιλ. στην Εθνική για 48 χιλ. κ.ο.κ (στις 11.15΄).

Χωρίς τράπεζες πολύ δύσκολα μπορεί το ΧΑ να κινηθεί συνολικότερα, να βγάλει αντίδραση πάνω από τις 780/790 μονάδες, έχει χιλιοειπωθεί και σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα των traders και των επενδυτικών οίκων αλλαγή στάσης δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα, χωρίς την εμφάνιση ενός... joker.

Συνεπώς μονόδρομος -και σήμερα- η επιλεκτικότητα με τον ΟΤΕ να κυμαίνεται στα 11,18-11,25 ευρώ, την Jumbo να έχει το μεγαλύτερο τζίρο (312 χιλ., στις 11.18΄) και από την άλλη την ΓΕΚ Τέρνα με μόλις 396 ευρώ και τις ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ να μην έχουν κάνει για περισσότερα από 45΄ ούτε καν μία συναλλαγή.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν- συναλλακτικά- Intralot χαμηλότερα στα 0,769, ΕΛΤΕΧ Ανεμος στα 1,98, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 1,74 ευρώ.

Στις 25/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 159 (!) αμετάβλητες. Ανοδικά οι: Χαιδεμένος στα 0,60 ευρώ, Quest, Ικτίνος και λιγοστές ακόμη από αυτή την κατηγορία. Με περιορισμένες όμως συναλλαγές.

Λίγο πριν τις 11.30΄η αξία των συναλλαγών ήταν στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v