Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχονται οι πωλητές στο ΧΑ

Διευρύνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα και τις τραπεζικές μετοχές ξανά στο επίκεντρο. Απώλειες υψηλότερες του 3% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Απώλειες και για Coca Cola, Motor Oil, Σαράντη, ΕΛΠΕ, Lamda.

Επανέρχονται οι πωλητές στο ΧΑ

Με θετικό πρόσημο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών στο ΧΑ.
Το εμπόριο έδωσε χθες βράδυ ώθηση στη Wall Street, με την τάση να περνά από νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, με τους traders να ενεργούν προσεκτικά στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Με τις διεθνείς αγορές σε βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασης, στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο, επιχειρώντας κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε επιλεγμένα blue chips.

Από τις 631,46 μονάδες οι πρώτες συναλλαγές, ενισχύοντας την εκτίμηση πως η ευρύτερη περιοχή των 630 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και στήριξης, στην προσπάθεια των long να αποφευχθεί η περαιτέρω σημαντική ταλαιπωρία του τραπεζικού κλάδου και ο κίνδυνος καταγραφής τιμής χαμηλότερης των 456/7 μονάδων.

Οπως σημειώθηκε από το πρώτο κιόλας συνεδριακό σχόλιο, μετά τις ανακοινώσεις MSCI, χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν πως το κύριο μέρος των ρευστοποιήσεων θα έβγαινε στην πρώτη συνεδρίαση και ότι στη συνέχεια θα κατανέμονταν οι πωλήσεις με μέτρο και έλεγχο, για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου. Υπάρχει χρόνος και οι πωλήσεις/εκροές να γίνουν και να κατανεμηθούν έτσι ώστε να αποφευχθούν τα «νέα χαμηλά» για τον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα, από τη στιγμή που έχει αυξηθεί η μεταβλητότητα και το intraday trading, θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο πως με τέτοιες γρήγορες κινήσεις, ο κλάδος θα δίνει ευκαιρίες και για ανοδική διαφυγή/υπεραξίες.

Στην περιοχή των 465 μονάδων ο ΔΤΡ, με αγοραστές και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές και εμφανείς τις πρώτες άμυνες κυρίως στη μετοχή της Eurobank και δευτερευόντως σε Πειραιώς και Εθνική.

Πέριξ των 1.680 μονάδων ο FTSE25, με Coca Cola και ΟΤΕ από νωρίς σε θετικό πρόσημο και με τη μετοχή της πρώτης να δίνει από τις πρώτες κιόλας εντολές το στίγμα των προθέσεων των traders. Οπως και χθες, στη μετοχή της Coca Cola θα πρέπει να συνεκτιμάται η σχέση τιμής στο ΧΑ και στο Λονδίνο, ειδικά αυτές τις ημέρες που η αγγλική στερλίνα -λόγω Brexit- εμφανίζει συναλλαγματικές διακυμάνσεις έναντι ευρώ και δολαρίου.

Χθες το arbitrage λειτούργησε υπέρ της... Αθήνας, να δούμε σήμερα. Και κυρίως όταν μετά τις 13:45 θα έχουν ενεργοποιηθεί οι πρώτες εντολές για τη διαδικασία δημοπρασίας στα Παράγωγα.

Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, όπου τα ΣΜΕ του δείκτη είχαν ένα μικρό premium στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, έτσι και σήμερα. Από νωρίς τα ΣΜΕ, για ελάχιστα όμως συμβόλαια/θέσεις, είναι σε μεγαλύτερο premium και στην τρέχουσα σειρά που λήγει σήμερα και στην επόμενη του Δεκεμβρίου, στο τελευταίο triple witching για το 2018.

Στις 30 οι μετοχές με ανοδική τάση, με Πλαστικά Κρήτης, Fourlis, ΙΑΣΩ κ.α. να ξεχωρίζουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v