Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το trading στο ΧΑ στον δρόμο προς τις κάλπες

Ποια είναι τα σενάρια για την εγχώρια αγορά, την εβδομάδα προ των ευρωεκλογών. Οι κινήσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο και η στάση θεσμικών και ξένων επενδυτών. «Κλειδί» ο όγκος συναλλαγών και το διεθνές περιβάλλον.

Το trading στο ΧΑ στον δρόμο προς τις κάλπες

Στην τελική ευθεία προς την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής οι αγορές, το ΧΑ και σε στάση αναμονής η πλειονότητα funds και επενδυτών, με μικρές απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες και συντήρηση δυνάμεων σε εύλογο εύρος μεταξύ 720 έως 740 μονάδων.

Πέντε συνεδριάσεις ακολουθούν στην διάρκεια των οποίων οι ενεργοί παίκτες πιθανότερο είναι να επιδιώξουν να διασφαλίσουν τα μετόπισθεν τους και να συνεχίσουν τις κινήσεις stock picking παρά να προεξοφλήσουν το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης και ανάλογα να πράξουν είτε προς τη μία (υπέρβαση των 740 μον.) είτε προς την άλλη (υποχώρηση χαμηλότερα των 720 μον.) κατεύθυνση.

Στα υπόψη η αύξηση συναλλαγών, την προηγούμενη εβδομάδα, η σημαντική ενίσχυση του τζίρου με το μεγαλύτερο μέρος να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Εκτός από την συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε και καταγράφηκε μετακύληση θέσεων και προς συγκεκριμένα blue chips.

Στις 729,31 μονάδες ο ΓΔ, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,91%, περίπου όσες ο FTSE25 στις 1.894,94 ενώ ο ΔΤΡ στις 592,17 έχασε 1,14% στο ίδιο διάστημα.

Λίγο η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, κάτι οι πρόδρομες κινήσεις των traders εν όψει αλλαγών λόγω MSCI, προφανώς, και η ρευστότητα λόγω εκλογών την προηγούμενη εβδομάδα το πρόσημο ήταν αρνητικό για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα. Ωστόσο δεν ακυρώθηκαν ούτε στηρίξεις, αλλά ούτε και άλλαξε κάτι στην τάση της αγοράς όσον αφορά στην πορεία της από την αρχή του έτους. Θυμίζω για τον ΓΔ η απόδοση, από την αρχή μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής είναι θετική 18,92%, για τον FTSE25 κατά 18,03% και κατά 34,70% για τον ΔΤΡ. Πρακτικά η τάση long είναι ενεργή σε διάστημα 4,5 μηνών ωστόσο τις τελευταίες 2-4 εβδομάδες έγινε συντήρηση δυνάμεων, μικρή μείωση θέσεων και... κράτει από μία μεγάλη μερίδα διαχειριστών.

Κατά γενική εκτίμηση η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τις εξελίξεις που «έτρεξαν» στον όμιλο της Εθνικής Τραπέζης με αποτέλεσμα να βρεθεί στο επίκεντρο long παικτών που ώθησαν 2,40% υψηλότερα τη μετοχή φέρνοντας, και πάλι, την ΕΤΕ με αποτίμηση 1,91 δισ. στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης των συστημικών τραπεζικών.

Τα ισχυρά πλεονεκτήματα της ΕΤΕ, τις επερχόμενες ριζικές αλλαγές σε δίκτυο, προσωπικό και φιλοσοφία ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, σε εκπροσώπους περίπου 200 επενδυτικών κεφαλαίων στο Λονδίνο και μιλώντας σε εκπροσώπους του τύπου στην Αθήνα.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός και αναμφίβολα ρηξικέλευθα προγράμματα και ενέργειες είναι προς την σωστή κατεύθυνση ωστόσο, μείζον πρόβλημα παραμένει αυτό των NPLs/NPEs. Και σε αυτό το... μέτωπο τα νεότερα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου. Το πιο.. περίεργο (για να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά...) το γεγονός πως το σχέδιο της ΤτΕ είναι έτοιμο μεν, αλλά στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ. 

Ο προβληματισμός, που αναπτύσσεται στην Φρανκφούρτη δεν είναι άσχετος των εξελίξεων, αλλά και του πολύ αυξημένου κινδύνου να χαθεί το 2019, όσον αφορά στην ενεργοποίηση ενός SPV ή άλλων καλύψεων. Προφανώς και για αυτό οι δυο από τις τέσσερις συστημικές προχωρούν στην υλοποίηση προγραμμάτων δραστικής μείωσης NPLs/NPEs.

Βραχυπρόθεσμα επί μέρους κινήσεις αναμένονται και με αφορμή τις αλλαγές στους δείκτες FTSE, καθώς η έξοδος της Grivalia από τον δείκτη οδηγούν την Cenergy στην θέση της, συνακόλουθα σειρά αλλαγών με σημαντική αυτή της προώθησης του Παπουτσάνη στον FT Mid Cap.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως από την στιγμή που σε επίπεδο δεικτών δεν αναμένονται θεαματικές μεταβολές στις πέντε συνεδριάσεις, που ακολουθούν, το ενδιαφέρον θα στραφεί είτε σε μετοχές που αναβαθμίζονται σε διεθνείς δείκτες (σχετικό το ρεπορτάζ του Γιώργου Α. Σαββάκη για rebalancing) είτε σε εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα είτε «τρέχουν» εξελίξεις.

Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (υπ. τμήματος ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώνουν τα μεγέθη τους τα ΕΧΑΕ, την ίδια μέρα η Autohellas θα διαπραγματευτεί χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018 (1,5 ευρώ/μετοχή), ακολουθεί την Τρίτη ο Fourlis και την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Τιτάν (θα ακολουθήσει ενημέρωση επενδυτών, το σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί και το θέμα της δεύτερης δημόσιας πρότασης). Εξέλιξη και στο... σίριαλ του Ελληνικού, όπου σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη.

Τεχνικά για την εβδομάδα, που ακολουθεί οι 720-710 και οι 740 μονάδες θεωρούνται ως εύλογα σημεία αναφοράς για τους traders.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v