Προσεκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζει σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με οδηγό κυρίως τις τράπεζες αλλά και εμφανή την επιφυλακτικότητα, η οποία αποτυπώνεται και στον αναιμικό όγκο συναλλαγών. Πειραιώς και Alpha Bank ηγούνται της ανοδικής κίνησης.

Προσεκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με προσεκτικές κινήσεις, προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ.
Χαμηλότερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 12.040 μονάδες, αλλά με την εκτίμηση πως η διόρθωση είναι μικρής έκτασης και ελεγχόμενης, προκειμένου να μη χαθούν οι 12.000 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, οι long ενεργούν προσεκτικά και με ήπιες κινήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο 24ωρο, με την έκδοση των εντόκων με αρνητικό επιτόκιο, το πράσινο φως των Βρυξελλών στο σχέδιο του ΤΧΣ, αλλά και τις προσδοκίες ότι ολοκληρώνεται η συμφωνία Eurobank - Pimco.

Προς τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και βοηθούμενος από συγκεκριμένα blue chips. Mέχρι τώρα παρακολουθούμε μία προσεκτική κίνηση από την πλευρά των long, με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να αποφευχθούν οι... ανοδικές παγίδες στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Από τις 830,09 μονάδες ο ΓΔ, σταδιακά και χωρίς «υπερβολές» κατά 6 μονάδες πιο πάνω, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών να αφορά κυρίως ελληνικά χαρτοφυλάκια με ενεργητική τη συμμετοχή και 4-5 διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων. Ωστόσο τα περισσότερα θα κριθούν όταν μετά τις 14:00-14:30 αρχίσουν να περνούν στο σύστημα οι δισκέτες εντολών των ξένων και κυρίως από το Citi.

Μετά τις 14:30 θα έχουμε μία κατ' αρχάς εκτίμηση του πώς βλέπουν οι ξένοι τις τελευταίες εξελίξεις και κατά πόσον αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Standard & Poor's σε μία θετική αποτίμηση των όσων γίνονται. Προφανώς και μια αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης, που την τελευταία φορά άφησε στάσιμο το outlook της ελληνικής οικονομίας, θα ενίσχυε το κυβερνητικό αφήγημα και θα έδινε επιπλέον κίνητρα σε ξένα funds. Θα δείξει, πάντως η συγκυρία για την ελληνική αγορά είναι σε πολύ καλύτερο σημείο απ' ό,τι πριν τις ευρωεκλογές.

Εύλογα η... μερίδα του λέοντος σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, με τους traders να οδηγούν προσεκτικά -και όχι με τη μία στο άνοιγμα- τον κλάδο υψηλότερα. Από τις 750,84 σταδιακά προς τις 771,02, με ζητούμενη, όπως σημειώνουμε χθες-σήμερα, την επαναπροσέγγιση των 780 μονάδων. Η συγκυρία ευνοϊκή, με τα πρώτα μηνύματα να έρχονται αργά χθες το βράδυ με αφορμή τις εισροές στο GREK/ETF, που τελικά έκλεισε με άνοδο 1,80% στα 9,07 δολάρια. Εισροές που πιθανόν να συνεχιστούν σήμερα, με ευθείες/άμεσες τοποθετήσεις στις τραπεζικές και στα blue chips.

Mεγαλύτερος τζίρος στις μετοχές των Eurobank, στο 0,8535 με 1,67% και Εθνική, στα 2,513 με 2,70%. Ακολουθεί η Mytilineos, έπονται οι δύο τράπεζες και συνεχίζουν Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, ΔEH, Jumbo, Viohalco, EXAE. Eκτός των ΟΤΕ, στα 12,97 και Coca Cola, στα 28,42, στις υπόλοιπες οι αγοραστές είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο.

Στις 49 με 30 και 103 αμετάβλητες και με μεγαλύτερη απόδοση για: Κυριακούλη, ΜLS, Moda Bagno, Centric, Kέκροψ, Σπύρου, Παπουτσάνη κ.ά.

Στα 9,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 11:45.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v