Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παράλληλη βουτιά τραπεζών-blue chips

Σημαντικές απώλειες για δεικτοβαρείς τίτλους με την αξία συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα. Σε Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ οι μεγαλύτερες πιέσεις. Αντίσταση από ΟΤΕ, ΟΛΠ, Σαράντη. Νέο limit down για την μετοχή της MLS.

ΧΑ: Παράλληλη βουτιά τραπεζών-blue chips

Η αδρεναλίνη, γνωστή και ως επινεφρίνη, είναι σημαντική ορμόνη και νευροδιαβιβαστής (νορεπινεφρίνη), που παράγεται από τη μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων, ως απόκριση στο ερέθισμα της άσκησης, ή του άγχους με την άφιξη ενός νευρικού παλμού.

Η αδρεναλίνη βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του, σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη "αντίδραση μάχης, ή φυγής".

Αυτή η ορμόνη, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία έχει “αποχαιρετήσει” όσους ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., εδώ και πολλές ημέρες, καθώς συνεχίζονται οι συνεδριάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, μειωμένου ενδιαφέροντος και χαμηλών συναλλακτικών επιδόσεων, όπου το τελικό πρόσημο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, “παίζεται” στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Είναι περισσότερο από ευδιάκριτο, ότι το Χ.Α. χρειάζεται κάποιο αναπάντεχο “σοκ”, προκειμένου να επιστρέψει το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα συνεχιστεί η “διάβρωση” των αποτιμήσεων, με μικρά ανοδικά διαλείμματα.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τα μηνύματα ουδέτερα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,354% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου) και με την Αγορά να τιμολογεί σαν προεξοφλημένη την πρόσφατη αναβάθμιση των Τραπεζών από την S&P.

Πιο συγκεκριμένα στο “Β”, από “Β-“ αναβάθμισε η Standard and Poor's την πιστοληπτική αξιολόγηση των Ελληνικών Τραπεζών, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου. Ο Οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank σε “Β”, από “Β-“, θέτοντας θετικό outlook, από σταθερό. Παράλληλα, διατήρησε το “Β-“ για την Τράπεζα Πειραιώς, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό, από σταθερό.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, η στάθμιση του ΟΠΑΠ (-0,31%) στους δείκτες FTSE, μετά τη δημόσια πρόταση, μειώθηκε στο 60%, από 66%.

Από την άλλη, μάλλον αδιάφορα υποδέχθηκε η Εγχώρια Αγορά την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα (έως 12 Νοεμβρίου 2019), του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη αποχή των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου οι επιχειρηματικές ειδήσεις θα απαιτούσαν καλύτερη χρηματιστηριακή “μεταχείριση”, σε αντίθεση με την αυξανόμενη “ευαισθησία” της Αγοράς στις αρνητικές ειδήσεις – εξελίξεις, στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αποτέλεσμα του, προαναφερθέντος, μειωμένου ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Πειραιώς (-3,83%) δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-2,30%), Εθνική (-1,15%) και Eurobank (-1,14%).

Αν και ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 838,92 μονάδες (+0,47%), ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, πολύ γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και το διατήρησε μέχρι τέλους.

Ο ΔΤΡ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 815,35 μονάδες (-2,35%), στις 17.00 είχε δώσει αντίδραση στις 820,02 (-1,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,87%.

Για τον εν λόγω δείκτη, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επίπεδο των 820 μονάδων, που έτσι κι αλλιώς παραβιάστηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, ενεργοποίησε το ημερήσιο “stop long”, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 800 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 886 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, να σημειωθεί ότι με θετικό κλείσιμο διασώθηκαν μόνο οι ΟΛΠ (+1,09%, ΟΤΕ (+0,30%) και Σαράντης (+0,51%).

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (-1,04%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μέρισμα χρήσεως 2019, €0,28 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό:€0,2520 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση, για τον τίτλο του Ελλάκτωρα (-2,01%), που έχει ξεκινήσει από τα 1,84 ευρώ (κλείσιμο 30/10). Αν συνεχιστεί το ίδιο momentum, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,64 – 1,626, 1,5322 και 1,4963 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,846 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Motor Oil (-1,74%) και τρίτο κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 22,00 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 21,30 και 20,70 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, ιδιαίτερα ισχυρή δείχνει η ζώνη αντίστασης των 22,00 – 22,36 ευρώ.

Κατεβαίνοντας τις βαθμίδες των κεφαλαιοποιήσεων, υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 500 νέες (ΚΟ) μετοχές της Σελόντα, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των μη εισηγμένων Εταιρειών “ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”, “ΝΙΜΟΣ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και “ΣΠΑΡΦΙΣ Α.Ε.”. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 245.497.664 (ΚΟ) μετοχές, νέας ονομαστικής αξίας εκάστης €0,31.

Από εκεί και πέρα, η ανακοίνωση της MLS (-30%), την περασμένη Παρασκευή, στην οποία αναφερόταν ότι παραιτήθηκε ο κ. Γιάννης Ζάννας, γενικός διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εισηγμένης, δημιούργησε νεότερους αρνητικούς συνειρμούς στους traders, οι οποίοι δεν καθησυχάστηκαν ούτε μετά την ανακοίνωση της Εταιρείας σύμφωνα με την οποία “η αποχώρηση του κ. Ζάννα έγινε για καθαρά προσωπικούς λόγους και η Εταιρεία του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα του επαγγελματικά βήματα. Η Εταιρεία δηλώνει ότι, πέραν τούτου, δεν υφίσταται θέμα παραίτησης Διοικητικών Στελεχών”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 128 μηνών (!)

Από την άλλη, αν αυτό που έδειξε σήμερα το ταμπλώ, μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, στην περίπτωση της Καράτζης (-3,05%) δεν είναι επίδειξη αδυναμίας και έλλειψη αντανακλαστικών, όσον αφορά την σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά και την ημερήσια μεταβολή, τότε μόνο άδικο δεν έχει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), ο οποίος στο σημερινό του σχόλιο επισημαίνει ότι “η Αγορά τελεί εν υπνώσει” (!)

Εν τω μεταξύ, σχετική αύξηση των συναλλαγών για την Flexopack (+0,73%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (+0,84%) και Intercontinental (+2,27% και μεγάλη προσοχή), ενώ κοντά στα ιστορικά υψηλά κινείται ο Καρέλιας (+2,94%).

Αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η MIG (+0,67%), το τελευταίο πλαγιοκαθοδικό κύμα έχει ξεκινήσει από τα 0,448 ευρώ (κλείσιμο 4/11) για την Intralot (-3,74%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (-1,04%), έξι πτωτικές και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες οκτώ για την ΕΥΔΑΠ (-2,60%), έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά για την Τεχν. Ολυμπιακή (-2,16%, έστω και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι μακριά οι ανακοινώσεις), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Μινέρβα (+9,79%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο).

Η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, όμως για Γενικό Δείκτη και FTSE25, χρειάζονται προσοχή οι 818 και 2118 μονάδες, αντίστοιχα, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από τα παραπάνω επίπεδα, θα ενεργοποιήσει τα ημερήσια “stop long”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε η Αγορά να παραμείνει ασταθής, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό και λόγω του διεθνούς κλίματος, το οποίο δείχνει να είναι πτωτικό, βραχυπρόθεσμα”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“O Γενικός Δείκτης υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα 1,78% και έκλεισε την Παρασκευή στις 864,69 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 850 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 868 μονάδες (ΚΜΟ 20). Η Καράτζης πούλησε το 100% της Θυγατρικής Εταιρείας “ΚΕΝ ΑΕ”, στην “VOLTON ΑΕ” έναντι €14,1 εκατ. Η Εισηγμένη εκτιμά ότι η θετική επίδραση στα οικονομικά της αποτελέσματα, θα είναι της τάξεως των €10,0 εκατ. και θα αποτυπωθεί στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για την χρήση 2019”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Την Τετάρτη η ΕΕΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα για τα μεγέθη του 9μηνου της, ενώ στο τέλος της εβδομάδος λήγουν οι σειρές Παραγώγων του Νοεμβρίου. Στην τελική ευθεία η διαδικασία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της Eurobank, με υποψήφιους Μνηστήρες τους ‘Pimco’ και ‘Fortress’. Η Επενδυτική Κοινότητα κλήθηκε να αξιολογήσει την αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών από την S&P, με την τεχνική εικόνα να διατηρεί τις, υπό προϋποθέσεις, υποσχέσεις, για βραχυπρόθεσμη κίνηση του ΓΔ ψηλότερα, ξεπερνώντας την ασύμμετρη συμπεριφορά του Χ.Α. σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές. Διήμερη επίσκεψη του Πρόεδρου της Κίνας Σι Τζινπινγκ στην Αθήνα. Κοντά στα 650 εκατ. θα φτάσουν οι επενδύσεις του ΟΤΕ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 487 εκατ. ευρώ”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν απογοητευτική, η τεχνική εικόνα όμως παραμένει, ίδια. Ο ΓΔ κινείται ανοδικά, έχοντας ως στήριξη τις 860 - 855 μονάδες, όπου φαίνεται να εξασθενεί και η διόρθωση, στόχος προς τα επάνω οι 883 – 903, αντιθέτως, μια κίνηση, κάτω από τις 853 – 840, αλλάζει όλη την εικόνα της Αγοράς. Στις Διεθνείς Αγορές η προσοχή αυτήν την εβδομάδα, στρέφεται στην κατάθεση του επικεφαλής της Fed (Capitol Hill) τις Τετάρτη - Πέμπτη και σε εταιρικά αποτελέσματα. Ενόψει κλεισίματος των βιβλίων τους, οι Ξένοι Διαχειριστές παίρνουν κέρδη”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Για την εβδομάδα που ξεκινά δεν αναμένουμε σημαντική διαφοροποίηση στο ταμπλώ του Χ.Α., δεδομένου ότι οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών παραμένει η ζώνη των 830 - 900 μονάδων, ενώ θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της ΕΕΕ θα ανακοινωθούν την Τετάρτη πριν την συνεδρίαση. Επιπλέον, σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία ανακοινώνονται προς το τέλος της εβδομάδας και περιλαμβάνουν το ΑΕΠ Ευρωζώνης (Πέμπτη), Βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα (Πέμπτη) και Λιανικές Πωλήσεις στις ΗΠΑ (Παρασκευή). Σημειώνουμε τις σημαντικές απώλειες που καταγράφονται σήμερα το πρωί σε Shenzen CSI 300 και Hang Seng, λόγω των εντάσεων στο Χονγκ - Κονγκ”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η Αγορά κινείται στον ρυθμό των Τραπεζών, μιας και από την μία περιμένουμε λύσεις και παράλληλα έχουμε και αναβαθμίσεις από τους Οίκους, με την S&P να κάνει το ξεκίνημα, ενώ από την άλλη περιμένουμε εξελίξεις - οδηγούς σε σχέση με την Eurobank και την δεσμευτική προσφορά της Fortress - Dovalue”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα κέρδη σημαντικά από αρχές τους χρόνου, σε ένα κλάδο που μας έχει συνηθίσει να βρίσκει αφορμές να διορθώνει, όταν πλησιάζει στα επίπεδα κοντά στις τελευταίες ΑΜΚ.

H Αγορά τελεί εν υπνώσει, εδώ και 3 μήνες και παρατηρούμε μία συσσώρευση χωρίς ακόμα να έχουμε καταφέρει να περάσουμε το πολύ σημαντικό επίπεδο του 900, “χωνεύοντας” σημαντικά κέρδη 7 μηνών.

Μην ξεχνάμε πως από τις αρχές έτους, η Αγορά “τρέχει” με 40% κέρδη, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2013.

Οι τζίροι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για να μπορέσουν να κάνουν την διαφορά, παρόλα αυτά κάποια χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις για την “επόμενη μέρα”.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, περιμένοντας τα νέα εκείνα που θα κάνουν την υπέρβαση του 900.

“Μέχρι τότε οι διακυμάνσεις και οι εναλλαγές στις αποδόσεις είναι λογικές και παράλληλα υγιείς, σε μια Αγορά που μας είχε συνηθίσει για χρόνια να κινείται συνολικά”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -2,62% του δείκτη Hang Seng.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με τους δείκτες να αντιδρούν από τα χαμηλά ημέρας, ενώ ήπια διόρθωση σημειώνεται στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

“Non Stop” το σφυροκόπημα σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8700 υποχωρεί το Bitcoin.

“Τo απερχόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ θα ηγηθεί νέας Μονάδας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία θα επικεντρωθεί στα Ψηφιακά Νομίσματα”, όπως ανακοίνωσε η BIS.

Σύμφωνα με το CNBC, “ο κ. Κερέ θα διευθύνει το ‘Ιnnovation Hub’ της BIS, το οποίο δημιουργήθηκε νωρίτερα φέτος, με στόχο να διερευνήσει πώς η Τεχνολογία επηρεάζει τις Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον Κόσμο”.

Η BIS, η οποία είναι γνωστή ως “η Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών”, έχει έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας.

Στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων οκτώ ετών οδηγήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 3,8% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, υψηλότερα από την πρόβλεψη των Οικονομολόγων για 3,5%. Ήταν, επίσης, υψηλότερος από το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου (3%).

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε αρνητική, από σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της Βρετανίας, επικαλούμενος το “Brexit”, το οποίο κατ’ αυτόν αποτελεί καταλύτη της μείωσης της ισχύος των θεσμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αξιολόγηση του Οίκου για το μακροπρόθεσμο χρέος του Λονδίνου παραμένει αμετάβλητη, στη βαθμίδα “Aa2”.

Με χαμηλό ρυθμό αναπτύχθηκε η Οικονομία της Βρετανίας, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,0%, από 1,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο από το πρώτο τρίμηνο του 2010 και ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των Οικονομολόγων για 1,1%.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2019, χαμηλότερα από την εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας για 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων περιορίστηκε τον Οκτώβριο, μετά τις μειώσεις φόρων το περασμένο Καλοκαίρι. Αρμόδια πηγή μεταφέρει εικόνα κάλυψης των στόχων τον Οκτώβριο, αλλά χωρίς τις θεαματικές υπερβάσεις των προηγούμενων μηνών, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των εισπράξεων ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, οι οποίες είχαν τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος του πλεονάσματος των 3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτέμβρη. Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το εννεάμηνο, είχαν δείξει υπέρβαση των συνολικών εσόδων κατά 1,939 δισ. ευρώ, με επιμέρους υπερβάσεις 644 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ και 76 εκατ. ευρώ στα έσοδα από ΕΝΦΙΑ”.

Ευκαιρίες σε ομόλογα Περιφερειακών Χωρών με υψηλότερες αποδόσεις βλέπει η JP Morgan, συγκαταλέγοντας στο report για τον κλάδο Προϊόντων σταθερού εισοδήματος τους τίτλους των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς.

Ο οίκος στην έκθεσή του επαναλαμβάνει τη σύσταση “overweight” για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Εθνική με κουπόνι 8,25% (ETEGA), ενώ διατηρεί και τη σύσταση “neutral” για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Πειραιώς, με κουπόνι 9,75% (TPEIR).

Γυρίζοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,81 (+0,25%) και 853,53 μονάδων (-1,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,8 (-1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,01%.

Ο τζίρος στα 41,6 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΟΛΠ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελ. Πετρέλαια.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----XΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων.

Πιο ευδιάκριτες οι μετακυλίσεις θέσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη.

Αισθητά χαμηλότερα ο όγκος, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.604 συμβόλαια).

Στα 12.239 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 12.901 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.009, 4.681 για τον Νοέμβριο, 3.248 για τον Δεκέμβριο και 80 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.124) κινήθηκε μεταξύ 2.116 και 2.145 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.800 Jumbo, 20.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.734), Alpha Bank (1.897), Πειραιώς (3.365), ΔΕΗ (636), Εθνική (4.393), MIG (1.575), Ελλάκτωρα (321), Intralot (150), Μυτιληναίο (111).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.656, Alpha Bank 51.784, Εθνική 37.311, MIG 75.459, ΔΕΗ 15.192, Ελλάκτωρα 13.997, Πειραιώς 27.896, Μυτιληναίο 12.323.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                    Name of Issuer               NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 47.090.381 τεμ., (από 47.090.381 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.947.032 τεμ. (23.980.180), ΔΕΗ 6.876.914 τεμ. (6.854.914), Eurobank 57.341.192 τεμ. (57.189.917), Εθνική 20.907.248 τεμ. (20.538.391), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.759.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v