Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παρακαταθήκες του «Μάρτη-γδάρτη» στο Χρηματιστήριο

Ποια είναι τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν την πορεία της εγχώριας αγοράς την προσεχή εβδομάδα. Τα πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης, ο πονοκέφαλος της ρηχής αγοράς και η σύνδεση με τα μεγάλα χρηματιστήρια.

Οι παρακαταθήκες του «Μάρτη-γδάρτη» στο Χρηματιστήριο

Δύο συνεδριάσεις μένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας που αδιαμφισβήτητα θα μείνει χαραγμένος στην συλλογική μνήμη κοινωνίας και οικονομίας.

«Μάρτης... γδάρτης» θα έλεγαν οι παλαιότεροι, για να αποδώσουν τα όσα διαδραματίζονται (και) στις αγορές.

Στο 13,97% οι απώλειες για τον S&P500, στο 18,99% για τον DAX, σύμφωνα με τις τιμές της Παρασκευής (στις 2.541,47 και 9.632,22 μονάδες αντίστοιχα). Σε αυτή την περιδίνηση, στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης «μετρά» διόρθωση 23,53% (στις 550,85 μονάδες), ο FTSE25 μείον 27,31% ( στις 1.325,38) και ο Δείκτης Τραπεζών με τη μεγαλύτερη- κατά 41,59%- στις 335,94 μονάδες.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών τρία ήταν τα γεγονότα, που χαρακτήρισαν την εβδομάδα και που από την εξέλιξη τους θα κριθούν αρκετά. Συν την βασική συνθήκη, που σχετίζεται με την χρονική διάρκεια, την έκταση/ένταση και τις παρενέργειες της κρίσης σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο.

Κατ’ αρχήν η χωρίς φειδώ προσπάθεια της Ουάσιγκτον/FED να υποστηρίξει το σύστημα με ρευστότητα. Εν συνεχεία, οι τολμηρότερες δράσεις Λαγκάρντ/ΕΚΤ (συνεκτιμώ την παρέμβαση Ντράγκι, μέσω Financial Times) και τρίτον το «nein» Βερολίνου (συν την... αυλή του) στο αίτημα των 9 χωρών της ΕΕ για «κοινή ανάληψη χρέους».

Το επόμενο διάστημα, στις αγορές θα επιχειρηθεί εκ νέου μια προσπάθεια διαχείρισης της προεξόφλησης των επερχόμενων, πιθανότατα με δοκιμασία/επιβεβαίωση των στηρίξεων (εβδομαδιαίων) και ει δυνατόν περιορισμού της μεταβλητότητας.

Στις 65,04 μονάδες, νωρίτερα, ο VIX/CBOE εάν αμβλυνθεί περισσότερο, προς τις 57,83 μονάδες (χαμηλό Παρασκευής) ενδεχομένως να επέλθει σταθεροποίηση για τον S&P500. Πάνω από την στήριξη των 2.460 μονάδων (απώλειά της οδηγεί χαμηλότερα προς τις 2.370 μον.) με ζητούμενη για τους long μία αντίδραση προς τις 2.637 (στις 2.711 μον. είναι το stop για τις short θέσεις).

Στα καθ' ημάς, δεδομένου του συνδυασμού «ρηχής αγοράς» και «ισχύος των hedge funds» η πορεία θα εξαρτηθεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από αυτή των ξένων αγορών. Μέχρι τώρα, το ΧΑ, αντιδρά πιο υποτονικά απ’ ότι τα ξένα, ενώ διορθώνει περισσότερο, στις «βυθίσεις» τους.  Ωστόσο, η τελευταία εβδομάδα άνοιξε ένα μικρό... παράθυρο, για τους long, με ισχνό αγοραστικό σήμα για τον ΓΔ, και αισθητά ανοδικό/βραχυπρόθεσμα για τον τραπεζικό κλάδο- κλειδί.

Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή, σημειώνεται ο διπλός «πονοκέφαλος» Μητσοτάκη για την οικονομία, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία τον Απρίλιο, κάτι, που- εν μέρει- θα αποτυπωθεί/αποτιμηθεί και στην αγορά.

Το ότι ήδη 250.000 επιχειρήσεις υπέβαλλαν αναστολή συμβάσεων εργασίας σε συνδυασμό με την παράταση, έως τις 11 Απριλίου, της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με τις αποφάσεις για τις συβάσεις εργασίας και το επίδομα των 800 ευρώ, συνθέτουν μεγάλο μέρος της κατάστασης που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία και στην εργασία.

Γεγονός, που μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό έχει προεξοφληθεί στην διόρθωση των δεικτών, στα χαμηλά, και των ομολόγων, στα υψηλά.  Θυμίζω, για τον ΓΔ οι 469,55 μονάδες, για τον FTSE25 οι 1.135,79 και για τον ΔΤΡ οι 266,18 μονάδες. Για το 10ετές κρατικό ομόλογο, το 4,069% .

Μέχρι τώρα ο Μάρτιος (με απώλειες 23,53%) ακολουθεί τον επίσης διορθωτικό Φεβρουάριο (20,9%) με τις ενδείξεις να προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο Απρίλιο.

Σε περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων η αγορά, αλλά να περνούν σε... δεύτερη μοίρα, με τον Μάνο Χατζηδάκη/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή, να εστιάζει στις χρηματοοικονομικές δυνατότητες που έχουν να ανταπεξέλθουν σε μία παρατεταμένη κρίση, με την αγορά να έχει ενσωματώσει απώλειες μεγέθους από 20% έως 80% , όπως αυτές καταγράφονται στις χαμηλότερες αποτιμήσεις τους.

Από την τεχνική πλευρά της αγοράς, καθώς- μέχρι τώρα- είναι ενεργά τα χαρακτηριστικά της Τ.Α.- για τον ΓΔ η περιοχή στήριξης διαμορφώνεται στις 535/530 με χαμηλότερη στις 515 μονάδες. Στις 584 μονάδες η αντίσταση, που πολύ δύσκολα θα προσεγγισθεί Δευτέρα- Τρίτη, δηλαδή στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου. Για τον FTSE25, στηρίξεις στις 1.310/1.300 μονάδες και αντίσταση στις 1.404 μονάδες.

Στα των συνεδριάσεων, που ακολουθούν, αύριο Δευτέρα ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα Τρ. Πειραιώς και Ελληνικά Χρηματιστήρια. Την Τρίτη έχει σειρά η Εθνική.

Με τον Απρίλιο να ξεκινά την Τετάρτη έρχονται τα μεγέθη του ΟΠΑΠ, αλλά και η αποκοπή του μερίσματος για τη μετοχή της BriQ. Την Πέμπτη ακολουθεί ο Sarantis -την ίδια μέρα είναι και η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ. Η εβδομάδα «κλείνει» με τα αποτελέσματα του ΟΛΘ.

«Μάρτης... γδάρτης» κυριολεκτικά, σύμφωνα με την αρνητική απόδοση των 25 μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v